DETALJI TRAGEDIJE U BATAJNICI: Pilot sve vreme bio u kontaktu sa aerodromom, evo KAKAV JE TOK ISTRAGE
Batajnica, Foto: Espreso

strašna tragedija

DETALJI TRAGEDIJE U BATAJNICI: Pilot sve vreme bio u kontaktu sa aerodromom, evo KAKAV JE TOK ISTRAGE

Identitet pilota je otkriven ubrzo nakon nesreće

Objavljeno:

Letilica koja se danas srušila na polje kod Batajnice, ultralaki avion "esqual VM-1C" oznake YU-A299, nalazio se u registru direktorata civilnog vazduhoplovstva. Profesor dr Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, potvrđuje za "Blic" da je došlo do nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Prema njegovim rečima, pilot je do trenutka pada aviona bio u komunikaciji sa aerodromom.

Pilot bio u komunikaciji sa aerodromom

- Mi smo pristupili istrazi odmah po saznanju da je došlo do udesa sa tragičnim posledicama po onoga koji je upravljao letilicom. Radi se o ultralakoj letilici koja je poletela sa aerodroma "13. maj". Prema prvim informacijama koje smo dobili od svedoka, pilot je bio u kontaktu sa aerodromom sve vreme tokom leta - kaže Petrović.

Što se tiče samog aviona, Petrović ističe da je, prema prvim informacijama koje su dobili, avion prošao određenu proceduru.

Batajnica, Avion, Pilot, Letelica
foto: Zorana Jevtić

Prema prvim informacijama, ta letelica se nalazila u registru Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, što samo po sebi podrazumeva određene procedure koje je morala da zadovolji prema pravilnicima koje Direktorat izdaje - kaže Petrović.

Potrebna je detaljna istraga da se utvrdi sve

Na pitanje da li mu je poznat identitet poginulog pilota, kao i broj sati letenja koje je imao, Petrović navodi da će takva informacija moći da se tačno kaže tek kada se završe potrebne analize koje se sprovode u ovakvim nesrećama.

- To su podaci koji se ne mogu prikupiti u ovako kratkom vremenu i ne može se osloniti samo na usmene informacije. Do njih se dolazi pismenim i zvaničnim putem, obraćanjem Direktoratu. U ovakvim situacijama, nesrećama, jedino nakon obdukcije i DNK analize se može utvrditi tačan identitet pilota, čak i ako ga je neko video kako ulazi u letelicu - kaže profesor Petrović.

Sve informacije o padu letelice biće poznate nakon što se zvanično uzmu izjave koja su veoma opširne, ozbiljne i zahtevne.

Ne znam s kim je pilot bio u kontaktu, to ćemo saznati tokom zvanične istrage. Posao istražnih radnji biće otežan usled terena. Ovo je sve što mogu da vam kažem o nesreći, imaćemo više informacija možda kroz nedelju dana - kaže Petrović za "Blic".

Batajnica, Avion, Pilot, Letelica
foto: Zorana Jevtić

Identitet pilota otkriven ubrzo nakon nesreće

Prema saznanjima "Blica", avion je pao u njivu kod autoputa Novi Sad - Beograd, u visini nadvožnjaka u Batajnici. Hitna pomoć je konstatovala smrt pilota, za koga su beogradski mediji saznali da se zove Aleksandar Arsića.

Kako "Blic" saznaje, u avionu je bio samo pilot Aleksandar Arsić koji je poleteo sa aerodroma "13. maj" u Zemun Polju, a avion se ubrzo srušio u njivu.

- Poleteo je i posle 4-5 minuta je imao neki otkaz. Nije mogao da upravlja letelicom i srušio se u obližnje kukuruze i zapalio - navodi izvor "Blica".

Sin potvrdio tragičnu vest

Kako saznajemo, pilot je poleteo jer je želeo nešto da isproba na avionu.

Odmah posle pada aviona, Helikopterska jedinica MUP-a Srbije poslala je dežurni helikopter u pretragu i letelica je locirana za manje od 10 minuta.

Da se za komandama nalazio Aleksandar Arsić, za "Blic" je potvrdio i njegov sin.

- U šoku sam, pilot je bio moj otac. Da, došlo je do pada aviona. Saznao sam i ja malopre, ne znam šta se tačno desilo. U šoku sam - rekao je sin poginulog pilota.

Bonus video:

06:33

NAJSKUPLJI AMERIČKI VOJNI AVION NIKAD NEĆE MOĆI DA SAVLADA RUSKI SU-35! Pilot pokazao šta se desilo u susretu dve vazduhoplova

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.