POTRES MOZGA, IZBIJENI ZUBI, POSEKOTINA: Tinejdžer zadobio ozbiljne povrede na Čairu, a majka ima samo jedan APEL
Bazen, Foto: RINA

JEZIVO

POTRES MOZGA, IZBIJENI ZUBI, POSEKOTINA: Tinejdžer zadobio ozbiljne povrede na Čairu, a majka ima samo jedan APEL

Majka dečaka smatra da posao spasilaca ne mogu da obavljaju volonteri od 17 ili 18 godina

Objavljeno:

Izbijena dva prednja zuba, rasečena usta, posekotina na potiljku dugačka 10 centimetara i potres mozga - ovakve povrede zadobio je dečak B. P. (14) iz Niša nakon skoka u bazen na kupalištu u niškom Sportskom centru “Čairu”. Budući da je dečak skočio u vodu na glavu u bazen dubok 120 centimetara, prava sreća je to što nije zadobio prelom vrata ili lobanje. Majka dečaka S. P. ne spori da je njen sin kriv jer je skakanje u bazen zabranjeno ali je ogorčena na ponašanje spasilaca koji rade na bazenu pa je uputila javni apel upravi kupališnog kompleksa.

Ona smatra da bi spasioci morali da budu stručniji, da rigoroznije primenjuju propise i da bez tolerancije odmah udaljavaju sve koji se ne pridržavaju pravila ponašanja na bazenu kako se nezgoda koju je njen sin doživeo 24. jula na Čairu, više nikada nikome ne bi ponovila.

- Ne sporim da je moj sin kriv ali, moram da pitam zašto spasioci odmah ne udaljavaju sa bazena sve one koji se ne ponašaju po pravilima? Nije moj sin prvi koji je toga dana skočio u bazen, a verovatno ni jedini. Nisam, međutim, čula do sada da je neko udaljen sa bazena ako je posle upozorenja spasilaca nastavio da skače. Upozore ih pištaljkom i posle nekog vremena nastavlja se isto. Morali da da budu rigorozniji kako se ovo ne bi više nikome desilo. Jeste da deca ne slušaju, to stoji, ali mislim da nemaju dovoljan broj spasilaca na bazenu, da su neprofesionalni i da nemaju autoritet - kaže S. P. za “Blic”.

Bazen
foto: Mary Salen / Panthermedia / Profimedia

Majka dečaka smatra da posao spasilaca ne mogu da obavljaju volonteri od 17 ili 18 godina već da mora da postoji profesionalizam i autoritet.

- Ako praviš problem - izađi napolje odmah. Deca kažu, neki spasilac je strog i ne pušta ništa, neki gledaju kroz prste. Tamo idu deca od 14 i 15 godina bez roditelja. Ako treba, grad neka nađe ozbiljne ljude za taj posao. Ne negiram - moje dete je krivo. Ali, opomeneš ga jednom, ne sluša, udalji ga odmah sa bazena, ne čekaj da se situacija ponovi. Znam da na bazenima u Doljevcu i Sokobanji sledi odmah izbacivanje ako neko skoči u bazen - kaže S. P.

Nju posebno boli to što nakon doživljenetraume niko od radnika na bazenu nije prišao njenom sinu da ga uteši već je to učinila jedna žena koja je bila posetilac, kao i to što se niko iz uprave nije interesovao za njegovo stanje.

- Skočio je u taj plići bazen, svestan, sav krvav izašao iz vode. Mahao je spasiocu da ga vidi i on ga je tek tada video, pa su ga dečaci odveli do tamo. Stavili su ga da sedi, doneli su posle neku prvu pomoć, čekali Hitnu pomoć koja je došla hvala Bogu za 10 minuta. Jedna žena je objavila preko društvenih mreža da mu je ona pričala i smirila ga jer je bio u šoku, sav krvav. Niko od radnika sa bazena mu nije prišao da ga uteši, on je ipak dete, niti je bilo ko iz uprave pozvao posle toga da pita kako je i šta se desilo dalje – veli majka dečaka.

Deca nisu svesna posledica

S. P. kaže da bi i kod dece trebalo da se probudi svest o tome šta može da im se desi ako skaču u bazen.

- Deci je zanimljivo da skaču u vodu, ali ne znaju do čega to može da dovede. Kada bi deca videla kako je moj sin izgledao posle tog skoka nikome više ne bi palo na pamet da skoči na glavu u bazen. Ima posekotinu na glavi 10 centimetara koja je ušivena. Dva prednja zuba su izbijena i usne su rasečene. Zadobio je i potres mozga. Srećom nije bilo preloma i povrede vratnih pršljenova i ta rana na glavi nije duboka. Imao je veliku sreću, rekli su, mogao je vrat da povredi, šta bi onda bilo? Neka moj sin bude poslednji koji se povredio - kaže majka dečaka.

Zašto nema dežurnog lekara na bazenu?

Majka dečaka se pita i zbog čega nema dežurnog lekara na bazenu na Čairu koji bi mogao brzo da reaguje u slučaju potrebe, već se čeka na dolazak Hitne pomoći.

- Napominjem, da na bazenu nisu angažovani dežurni zdravstveni radnici i lekari, nego u slučaju povreda i pogoršanja zdravstvenog stanja kupača, zovu Hitnu pomoć. Smatram da je to jako neodgovorno sa njihove strane, jer ne daj bože u nekim slučajevima medicinska pomoć je neophodna odmah, na licu mesta - smatra S.P.

"Skakanje je zabranjeno, tinejdžeri bili opomenuti"

U Upravi Sportskog centra Čair navode da skakanje u vodu nije dozvoljeno i da se generalno ta zabrana poštuje. Oni navode i da je bilo slučajeva udaljavanja sa kompleksa bazena zbog kršenja tog propisa, ali priznaju da su takvi primeri retki.

- Na bazenima nije dozvoljeno skakanje u vodu. Jasno je istaknuto na celom kompleksu i generalno se poštuju pravila. Spasioci ih celodnevno opominju i nakon više opomena, obaveštavaju obezbeđenje. Grupa tinejdžera je tog dana opomenuta na olimpijskom bazenu za skakanje u vodu, da bi ista grupa prešla na drugi bazen gde su opomenuti od strane spasilaca. Incident se dogodio kada je maloletni B. P. skočio u plići bazen, dubine 120 centimetara, na glavu sa rukama na leđima. Upozoren je, ali zbog promene bazena nije bio udaljen – objašnjavaju u upravi bazena.

Radi 10 do 12 spasilaca

U upravi SC Čair navode da je dečak “uočen sa povredom od strane spasioca kada je krenuo da napusti bazen” i da je bio u svesnom stanju.

- Po povredi je odmah reagovao spasilac i pružio adekvatnu prvu pomoć. Iz uprave Sportskog centra koleginica koja je bila prisutna na bazenu od trenutka povređivanja, kontaktirala je majku i informisala je o stanju deteta. Kasnije je u toku dana ista koleginica stupila u kontakt sa majkom kako bi dobila informaciju o stanju deteta – navode u Upravi. Oni dodaju da je deci do 12 godina zabranjen ulazak bez pratioca. Kupačima poručuju da svi posetioci moraju da poštuju sva pravila vidno istaknuta na kupališnom kompleksu.

- Svakoga dana na bazenima radi 10 do 12 spasilaca te da po Ugovoru sa pravnim licem koje organizuje spasilačku službu, sva lica su u obavezi da poseduju obuku za spasioca na vodi, koja podrazumeva i kurs prve pomoći – ističu u Upravi SC Čair.

00:44

OGLASIO SE DIREKTOR ŠKOLE U SUBOTICI! Dečak pretučen od grupe vršnjaka, ZADOBIO TEŠKE TELESNE POVREDE, pokrenuta krivična prijava!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.