Policajac detetu TRAJNO oštetio sluh, a onda se izvukao sa kaznom od 30.000 DINARA!
Foto: Profimedia

SRBIJA, BRALE!

Policajac detetu TRAJNO oštetio sluh, a onda se izvukao sa kaznom od 30.000 DINARA!

Za povrede dečaka, nakon kojih mu je trajno oštećen sluh, policajac kažnjen sa 30.000 dinara. Roditelji vidno potreseni
Objavljeno: 11:09h

Iako krivično delo zlostavljanje i mučenje maloletne osobe na prvi pogled zvuči strašno i normalnom čoveku ledi krv, pravosuđe ga sankcioniše samo sa 30.000 dinara. Tako je, naime, presudio Osnovni sud u Subotici, izričući novčanu kaznu policajcu S. B. (41), koji je u decembru prošle godine tukao dečaka M. P. (12) i naneo mu povrede zbog kojih je njegov sluh trajno oštećen.

Kako se navodi u presudi, potpuno svestan svojih postupaka, S. B. je uhvatio dečaka u naselju Štrumf i otvorenim šakama zadao mu, najpre, udarac u predelu uha i obraza. Potom ga je dovukao do drvene bandere i gurao mu glavu na nju, a kako dečak nije želeo da mu kaže gde stanuje, još dva puta ga je otvorenim šakama udario po ušima i obrazima. Tek kada je dete reklo adresu, uhvatio ga je za kapuljaču i tražio da ubrzanim korakom pođu ka njegovoj kući, odakle je posle kraćeg verbalnog sukoba s njegovim roditeljima pobegao.

Pošto je priznao krivicu i nagodio se sa sudom, policajac je osuđen na novčanu kaznu od 30.000 dinara.

- Malo je reći da smo razočarani. Ovo je uvreda i za nas, kao roditelje, ali i ceo pravosudni sistem - kažu vidno potreseni roditelji Snežana i Nebojša Penčić. - Očekivali smo bar minimalnu zatvorsku kaznu, koja je, po rečima advokata, godinu dana. Ali pošto je okrivljeni bio u službenom odelu, iako nije bio na dužnosti, trebalo je da dobije tri godine, uz otežavajuću okolnost što je krivično delo počinio nad maloletnim detetom. Ovako, kažnjen je kao da je remetio javni red i mir, pustio malo glasniju muziku ili nije očistio sneg ispred kuće.

Porodica Penčić se još nije oporavila od šoka posle nezapamćenog incidenta. Nekada veselo dete, puno života, posle strašne traume postalo je uplašeno, dekoncentrisano... Uz to, ima i trajno oštećenje sluha na visoke tonove.

- Nikome na svetu ne bih poželela ono kroz šta je prošlo moje dete. Danima je osećao strahovit bol u ušima, imao je i povredu viličnog zgloba, povukao se u sebe... Zbog ove odluke suda ponovo prolazi kroz sve to - kaže majka drhtavim glasom, koji pokušava da kontroliše, i dodaje: - Ona praktično znači: tucite, zlostavljajte, priznajte i biće vam sve oprošteno, platićete mizernu kaznu i to je to. Ne možemo da se pomirimo s tim da nam je dete pretučeno usred bela dana, a da ništa nije bilo krivo. Zato ćemo podneti privatnu tužbu, na koju imamo pravo. Obratićemo se i Ministarstvu pravde da preispita odluku Osnovnog suda, jer, valjda, zakon i pravda moraju da budu za sve i svuda jednaki.

Incident se dogodio 3. decembra u blizini Kerskog groblja kada je dečake, koji su se tuda igrali, pojurio pas. Da bi se zaštitili, stali su kod gomile granja ispred nečije kuće. Neka žena je povikala da deca kradu granje, a odmah potom, iz jedne od susednih kuća istrčao je policajac u uniformi, počeo da viče na njih, da ih psuje i deca su pobegla. Policajac je, ipak, uhvatio M. P., udarao ga više puta i vukao za kapuljaču više od kilometar.

(espreso.co.rs / novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.