DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA JUČE NAPUNIO 14. GODINA: Evo ŠTA to znači za njega, da li će snositi KRIVICU?
Dečak ubica K.K., Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

JEDAN OD NAJVEĆIH ZLOČINACA U ISTORIJI

DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA JUČE NAPUNIO 14. GODINA: Evo ŠTA to znači za njega, da li će snositi KRIVICU?

K. K. je juče napunio 14 godina, a javnost u Srbiji opravdano se pita da li to menja nešto u odnosu na postupak protiv njega

Objavljeno:

Dečak koji je 3. maja ove godine hicima iz pištolja ubio 10 osoba u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, napunio je 14 godina, a uprkos tome što je to trenutak kada maloletnici u Srbiji počinju da podležu krivičnoj odgovornosti, to neće uticati na istragu koja se odnosi na pomenuti zločin.

On je juče napunio 14 godina, a javnost u Srbiji opravdano se pita da li to menja nešto u odnosu na postupak protiv njega. U Srbiji maloletnici postaju krivično odgovorni tek sa 14 godina, međutim, to nema nikakvog uticaja na tok postupka ukoliko je krivično delo, za koje se maloletnik tereti, učinjeno pre navršenih 14 godina.

Iako je čak i Vlada Srbije nakon zločina u „Ribnikaru“ predložila da se granica krivične odgovornosti spusti na 12 godina, u njegovom slučaju to neće ništa promeniti.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je to nemoguće. Kako Krivični zakonik u Srbiji propisuje, učionicu krivičnog dela sudi se po Krivičnom zakoniku koji je važio u trenutku kada se to krivično delo dogodilo.

„Na učinioca krivičnog dela koje je predviđeno zakonom sa određenim vremenskim trajanjem primenjuje se taj zakon, bez obzira na to kad mu se sudi, ako tim zakonom nije drukčije određeno“, navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Tamara Trajković, Stefan Stojanović

To znači da on ne podleže krivičnoj odgovornosti bez obzira što je napio 14 godina.

„Činjenica da je neko lice napunilo 14 godina i samim tim postalo krivično odgovorno, ne menja ništa u pogledu njegove podobnosti da se protiv njega vodi krivični postupak. Bez obzira što je neko stekao svojstvo da bude subjekt krivične odgovornosti, to ne može retroaktivno da bude primenljivo“, kaže ugledni advokat Ivan Simić za Nova.rs.

Ukazuje i na to kako naš zakon gleda na maloletnike koji su navršili 14 godina.

„Podsetiću, lice između 14. i 16. godina spada u kategoriju mlađih maloletnika, što podrazumeva da mu se mogu izreći isključivo vaspitne mere (Pojačan nadzor roditelja, organa starateljsta, eventualno upućivanje u ustanovu zatvorenog vaspitnog tipa tzv. Popravni dom). Dakle, mlađem maloletniku se ne može izreći maloletnički zatvor! Takođe, kazna doživotnog zatvora ne može se izreći ni mlađim punoletim licima (lica između 18 i 21 godine života). Samim tim, ona ne može biti primenljiva, kao ni izrečena maloletnim licima. Ova odredba što se tiče mlađih punoletnika je za neke od nas iz stručne javnosti bila izuzetno sporna prilikom poslednje izmene Krivičnog zakona, ali, na nesreću, zakoni se ne menjaju uvek u korist pravnog i društvenog poretka, već najčešće u svrhu dnevno-političkih potreba i lične promocije aktuelnih dnevno-političkih aktera. Nažalost, i ovu poslednju društvenu kataklizmu, pojedini, ne samo politički, već i pravosudno-advokatski akteri, usmeravaju i kanališu u cilju realizacije i rehabilitacije ličnih interesa, oličenih u pravosudno-političkim kombinatorikama skrivenih daleko od očiju javnosti“.

Kosta Kecmanović, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: PRIVATNA ARHIVA/kurir

Takođe, u Krivičnom zakoniku postoji još jedan stav po kome bi se dečaku-ubici iz „Ribnikara“ sudilo po aktuelnom zakoniku.

„Ako je posle izvršenja krivičnog dela izmenjen zakon, jednom ili više puta, primenjuje se zakon koji je najblaži za učinioca“, precizirano je u zakonu.

Postupci i protiv roditelja

Podsetimo, dečak se tereti da je 3. maja ove godine upao u školu na Vračaru i hicima iz pištolja ubio 10 osoba, a više njih ranio. Dečak je nakon zločina pozvao policiju i prijavio šta je uradio.

On se od hapšenja nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu i u toku je njegova opservacija. Sa druge strane, postupci se vode protiv njegovih roditelja.

V. K., otac dečaka, nalazi se u pritvoru. Sumnjiči se da je na nebezbedan način čuvao oružje, kao i da je maloletnog sina vodio u streljanu da puca.

Bonus video:

02:55

Milatović odao poštu nastradalima u OŠ Vladislav Ribnikar

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.