OVO JE RAZLOG ZAŠTO OTAC DEČAKA UBICE OSTAJE U PRITVORU: Obrazloženo i DO KADA, OVO su detalji
Masakr na Vračaru, Foto: Petar Aleksić, Stefan Stojanović

masakr na vračaru

OVO JE RAZLOG ZAŠTO OTAC DEČAKA UBICE OSTAJE U PRITVORU: Obrazloženo i DO KADA, OVO su detalji

Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti

Objavljeno:

Rešenjem Apelacionog suda produžen je pritvor V.K., ocu dečaka-ubice, za još 3 meseca, do 30. oktobra ove godine. Kako je saopštio ovaj sud, pritvor je produžen zbog osnovane sumnje da je otac obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno obezbeđeno.

Prilikom razmatranja predloga Višeg javnog tužioca u Beogradu da se prema V.K., ocu dečaka-ubice, produži pritvor Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Učio ga da koristi oružje

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

Kako je saopštio Apelacioni sud, imajući u vidu sve okolnosti krivičnog dela koja se odnose na postojanje osnovane sumnje - da je okrivljeni u dužem vremenskom periodu obučavao svog maloletnog sina da rukuje vatrenim oružjem, municijom i da vežba gađanje meta iz vatrenog oružja, da mu je radi obuke u rukovanju oružjem u više navrata i davao vatreno oružje i municiju na poslugu i da istovremeno u stanu, u kom živi sa maloletnim sinom, nije savesno čuvao vatreno oružje i municiju na način da ne dođe u posed neovlašćenog lica, tj. njegovog maloletnog sina i ne ugrozi bezbednost ljudi i objekat.

Kako se dalje navodi, te da je tim opšte opasnim radnjama izazvao opasnost za život i telo ljudi, usled čega je njegov maloletni sin u njihovom stanu lako došao u posed vatrenog oružja i poneo ga sa sobom u osnovnu školu koju je pohađao, u kojoj je pucanjem iz tog vatrenog oružja, upravo zahvaljujući prethodnoj obuci u rukovanju i gađanju iz vatrenog oružja, lišio života devet lica i teško telesno povredio sedam lica, od čega je četrnaestoro dece uzrasta između jedanaest i četrnaest godina.

U stanu pronađeno više komada municije i oružja

Takođe, uzimajući u obzir i okolnosti da je u stanu okrivljenog pronađeno više komada oružja i velika količina municije, a posebno ceneći težinu posledica ovog krivičnog dela i njegovu društvenu opasnost to, po nalaženju Apelacionog suda, sve navedene okolnosti u svojoj međusobnoj povezanosti, predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju na to da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, ukoliko se nađe na slobodi.

Nadalje, prema V.K. stoje i zakonski razlozi za pritvor jer su način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka budući da je opšte poznata činjenica da postoji ogromno interesovanje javnosti za ishod ovog postupka, te da su svi domaći i strani mediji izveštavali o istom.

Apelacioni sud je, takođe, imao u vidu i da istraga još uvek nije okončana, budući da je neophodno dalje u toku postupka pribaviti nalaz i mišljenje veštaka, te preduzeti eventualno druge radnje za kojima se ukaže potreba tokom istrage radi rasvetljavanja svih okolnosti navedenog krivičnog dela.

Dečak ubica svedočio u postupku protiv oca

Podsetimo, dečak-ubica je 18. jula davao iskaz u svojstvu svedoka u krivičnom postupku protiv njegovog oca.

Njegovo ispitivanje je trajalo četiri sata, a odgovarao je na pitanja tužioca, advokata oca, kao i advokata roditelja ubijene dece, u vezi oružja koje pripada njegovom ocu, a kojim je u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio osam devojčica, jednog dečaka i čuvara škole.

Takođe, dečak-ubica je odgovarao i na pitanja o tome zbog čega je počinio masakr.

- Izjavio je da se kaje. Nije želeo da vidi slike drugova koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neprijatno - kaže izvor "Blica".

Dečak ubica je utvrdio da mu "nije bilo lako da dođe do oružja". Sef s pištoljem je bio postavljen veoma visoko, skoro pri plafonu, a morao je da sazna i šifru za otključavanje.

- Kad ga je tata otključavao video sam da je šifra 637 - objasnio je dečak ubica kako je došao do oružja.

Dečak ubica je u iskazu potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog, sedog, kratke kose i srednjih godina. Obučavao ga je na pištolju "glok", a povremeno je bilo i drugih instruktora čija imena ni ne zna.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.