PORODICA ZAHTEVA ISTINU O SMRTI NINE RAĐENOVIĆ NA PETROVARADINU: Još ne znaju ko je krivac
Petrovaradin, Foto: Grad Novi Sad

katastrofa

PORODICA ZAHTEVA ISTINU O SMRTI NINE RAĐENOVIĆ NA PETROVARADINU: Još ne znaju ko je krivac

Svi smrtni slučajevi koji su se u tom periodu dogodili u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dobili su sudski epilog

Objavljeno:

Prelepa devojka Nina Rađenović (21) poginula je, 6. juna prošle godine, kada je na nju, pri velikoj brzini, naleteo automobil kojim je upravljao P. R. (22) iz Sremskih Karlovaca, a istraga tapka u mestu.

O ovom slučaju govore otac nastradale devojke i advokat osumnjičenog.

- Nema nikakvog pomaka - rekao je za "Telegraf.rs" Ninin otac Miroslav Rađenović na godišnjicu smrti mezimice.

Kako ističe, od avgusta prošle godine, kada je sud odbio Osnovnog javnog tužilaštva da odredi pritvor mladiću koji je automobilom udario Ninu, ceo proces utvrđivanja krivice stoji u mestu.

Otac

- Pravda nije zadovoljena. Svi smrtni slučajevi koji su se u tom periodu dogodili u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dobili su sudski epilog. Kod nas i dalje sve to stoji u tužilaštvu i i dalje se vodi predistražni postupak. Želimo da idemo legalnim putem, ali se to toliko razvodnjava. Urađeno je jedno veštačenje, pa je naloženo kontraveštačenje, ali se druga strana tome protivila. Samo se prolongira. Kada nekom kažete da je prošlo godinu dana, a i dalje smo bezmalo na istom mestu, i dalje se vode predistražnje radnje, nema optužnice... On je i dalje na slobodi, a mi se molimo da dobijemo bar sudski epilog i da čujemo pravu istinu - dodaje otac.

On kaže da je porodici mnogo značila podrška građana koji su izlazili na proteste, da su uradili koliko su mogli, ali da je i sa te strane došlo do komplikacija.

Advokat

U vezi sa slučajem tragične smrti Nine Rađelović kontaktirali smo advokata osumnjičenog.

- Osumnjičeni i ja kao njegov branilac ničim nismo opstruisali ovaj postupak i smatram da je opstrukcija u ovom postupku isključivo posledica rada tužilaštva koje je palo pod pritisak grupe ljudi koja je organizovala proteste, pa ne sme da odbaci krivičnu prijavu iako je to davno trebalo biti učinjeno. Još pre pola godine tužilaštvo je odredilo veštačenje saobraćajne nezgode i poverilo ga najstručnijoj ustanovi, a to je Saobraćajni faklutet u Beogradu koji apsolutno nije video doprinos mog branjenika kada je u pitanju nastanak ove saobraćajne nezgode. Verovatnno pod pritiskom i zbog nemoći da odbaci prijavu tužilaštvo određuje novo veštačenje na iste okolnosti iako apsolutno nije imalo za tako nešto. Mi od februara meseca čekamo da, ovog puta ustanova u Novom Sadu, uradi veštačenje i do danas ga nismo dobili. Zbog činjenice da postupa ustanova iz Novog Sada kao i zbog ovolikog čekanja, iako je veštačenje moralo biti urađeno za 30 dana, mi izražavamo sumnju u objektivnost veštaka zbog čega je i podnet zahtev za izuzeće veštaka koji rade za ovu ustanovu. Šta će se dalje desiti, ali nesumnjivo da postupci ne treba da traju ovoliko dugo i da se ovo moglo davno završiti - kaže za "Telegraf.rs" advokat Goran Karadarević.

Ninin prolaz

Prema rečima oca nastradale devojke, iz mesne zajednice im je rečeno da će po njegovoj ćerki biti nazvan prolaz i čeka se da se ta odluka realizuje.

Podsetimo, saslušanje pred sudijom za prethodni postupak Tatjanom Žarković i odlučivanje o predlogu tužioca održano je 16 dana nakon što je osumnjičeni saslušan u tužilaštvu.

Osnovni sud je, u saopštenju objavljenom u avgustu prošle godine, navei da je predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog P. R. odbijen, navodeći da je sud u konkretnom slučaju postupao u svemu u skladu sa zakonom.

- Odluka o predlogu za određivanje pritvora doneta je nakon saslušanja osumnjičenog. Predlog tužilaštva za određivanje pritvora podnet je zbog mogućeg uticaja osumnjičenog na svedoka. Iz obrazloženja rešenja sudije za prethodni postupak jasno proizilazi da ne stoji predlog tužilaštva za određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoka, s obzirom na to da osumnjičeni nije zadržan od strane organa gonjenja neposredno nakon saobraćajne nezgode, kao ni nakon saslušanja u tužilaštvu, te da se sve vreme nalazi na slobodi - navedeno je u saopštenju.

00:33

Saobraćajna nesreća na Pančevačkom mostu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.