MAJKA DEČAKA UBICE UPALA U NOVI PROBLEM: Stigla je potvrda, EVO ŠTA SE DEŠAVA!
OŠ "Vladislav Ribnikar", Foto: Tamara Trajković

najnovije informacije

MAJKA DEČAKA UBICE UPALA U NOVI PROBLEM: Stigla je potvrda, EVO ŠTA SE DEŠAVA!

U pitanju je porodica koja je prva predala predlog Višem sudu da se majki dečaka-ubice privremeno zabrani raspolaganje imovinom

Objavljeno: 14:00h

Porodica jedne od žrtava, koju je ubio dečak-ubica u OŠ "Vladislav Ribnikar", je podnela privatnu tužbu protiv majke dečaka, u kojoj traže odštetu za smrt bliske osobe, potvrđeno je za "Blic".

U pitanju su majka, otac, brat i sestra jedne od žrtava pucnjave u Ribnikaru.

Oni su juče podneli privatnu tužbu protiv majke dečaka, koja će se voditi u parničnom postupku.

Nezvanično, oni zahtevaju naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, kao i straha i bola, a iznos koji potražuju iznosi oko 300.000 evra.

U pitanju je porodica koja je prva predala predlog Višem sudu da se majki dečaka-ubice privremeno zabrani raspolaganje imovinom. Nakon toga, u tome su im se pridružile još 27 članova porodica ubijenih, koji su takođe podneli predlog sudu.

Svi koji su podneli predloge imaju rok od 30 dana da pokrenu privatnu tužbu, a jedna od porodica je to juče uradila.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Protiv oca i majke donete 4 mere

Podsetimo, ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da "obezbedi" sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Protiv majke dečaka ubice se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo da li je učinila krivično delo zlostavljanje i zapuštanje deteta.

Sud je u odnosu na majku usvojio dva rešenja, koja su takođe predložile porodice ubijenih.

Prvo su četiri osobe podnele predlog da se donese privremena mera zabrane raspolaganja imovinom.

- M. K, majka dečaka ubice, u svom vlasništvu ima tri stana i garažno mesto. Ona je u jednom stanu i garažnom mestu jedini vlasnik, dok je u ostala dva stana ona vlasnik 50 odsto - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Porodice su tako popisale da M. K. majka dečaka ubice deli vlasništvo u 20 parcela od više od 100 ari, a koje su upisane u katastar kao građevinsko i poljoprivredno zemljište u Paraćinu i Nišu.

Takođe, porodice su utvrdile da M. K. ima 50 posto vlasništva nad dve zgrade u Paraćinu i Nišu.

Kosta Kecmanović, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: PRIVATNA ARHIVA/kurir

Kao što smo već naveli, ovo rešenje ne podrazumeva da je zabranjeno da ona ove nekretnine koristi, već ne sme da ih proda.

Zatim je novi predlog podnelo čak 27 osoba, članovi uže porodice ubijenih u školi na Vračaru.

Takođe, Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju je naloženo da sva novčana sredstva kojima raspolaže na računima svih poslovnih banaka, do visine potraživanja porodica u parničnom postupku, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja.

Kako saznajemo, porodice strahuju da će majka rasprodati svu imovinu, a kako smo ranije pisali, ona je obilazila nekoliko notara - kako bi je prepisala na druga lica.

Prema informacijama koje posedujemo, majka je dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni svoju imovinu, odnosno, da je prebaci na rođake.

- Pojavila se u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili - navodi izvor "Blica" blizak istrazi.

Vračar
foto: Petar Aleksić/Kurir/Privatna arhiva

Kako se određuje visina odštete?

S obzirom na to da oštećeni traže nadoknadu štete, usled duševnog bola izazvanog smrću bliskih osoba, sud je privremeno preneo u depozit javnog izvršitelja iznose novca koje je ocenio kao dovoljne za isplatu štete. Koliko je to zapravo novca? Istina je, da ne postoji striktno određeno pravilo, kao ni propisani iznosi.

- To se odmerava u svakom konkretnom slučaju u vezi sa članom 200 Zakona o obligacionim odnosima. Znaci za pretrpljene duševne bolove zbog smrti bliskog lica sud ce, ako nađe da okolnosti slučaja, a naročito jačina bolova i njihovo trajanje to opravdava dosuditi pravičnu novčanu naknadu a prilikom odlučivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete kao i o visini njene naknade sud će voditi računa o značaju povređenog dobra i cilju kome sluzi ta naknadu - objašnjava sagovornik "Blica".

U parničnom postupku članovi porodice se saslušavaju i onda sud procenjuje u svakom konkretnom slučaju koliko je to novca.

Oni se saslušavaju na okolnosti bliskosti sa stradalima, kao i o visini njihovog bola izazvanog smrću žrtava.

U stravičnom zločinu koji je počinjen 3. maja trinaestogodišnji dečak je usmrtio 10 osoba i ranio još šest. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Istraga je odmah utvrdila da je dečak-ubica zločin do detalja planirao mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava, pa čak i da su neki označeni kao “prioriteti”.

Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa.

Dečak ubica saslušan kao svedok

Dečak-ubica je u utorak saslušan kao svedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti.

On se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dečak ubio vršnjake, nije držao po propisima.

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.