UBIJENA JE NA NAJBRUTALNIJI NAČIN: Merlinka je bila najpoznatija TRANS ŽENA u Jugi, ali je život nikad NIJE MAZIO
Merlinka, Foto: prentscreen/instagram/Merlinka Festival

misteriozan zločin

UBIJENA JE NA NAJBRUTALNIJI NAČIN: Merlinka je bila najpoznatija TRANS ŽENA u Jugi, ali je život nikad NIJE MAZIO

Vjeran Miladinović, poznatiji kao Merlinka, bio je jedan od prvih trans osoba u Jugoslaviji

Objavljeno:

Vjeran Miladinović, poznatiji kao Merlinka, bio je jedan od prvih trans osoba u Jugoslaviji. U Ulici Grge Andrijanovića u Krnjači brutalno je ubijen 22. marta 2003. godine. Ubica ga je prvo zadavio, a zatim je zadobio dva snažna udarca zidarskim čekićem u glavu. Njegovo telo pronađeno je u poodmakloj fazi raspadanja mesec dana nakon smrti.

Tokom 80-tih godina 20. veka rešio je da živi javno kao trans osoba u Jugoslaviji. O sebi je govorio i u muškom i u ženskom rodu. Rođen je 1958. godine u Zagrebu, a njegovu majku Terezu su izbacili iz škole zbog trudnoće. Smešten je u Dom za nezbrinutu decu i mlađe punoletne osobe. Ostao je sam da živi u domu, a nekoliko godina kasnije, otac ga je odveo da živi kod babe, a nakon toga ga uzeo kod sebe u Prokuplje.

Merlinka
Merlinkafoto: prentscreen/youtube/Merlinka Festival

Prekretnica u njegovom životu bila je kad se preselio u Beograd. U glavnom gradu je upoznao ljude koji su njemu slični i počeo je da se šminka i oblači kao žensko. Takođe je počeo da se bavi i prostitucijom. Porodica ga je izbacila iz kuće 1978. i godinu dana kasnije se transformisao u Merlinku. Nastavio je o sebi da govori u muškom i ženskom rodu. Imao je 31 godinu.

Prostituisao se u Ulici Gavrila Principa kod Zelenog venca. Čuveni reditelj Želimir Žilnik bio je, navodno, fasciniran Merlinkom, te je nakon epizoda u filmovima “Beograde, dobro jutro” i “Lijepe žene prolaze kroz grad” dobio i glavnu ulogu u filmu “Du*e od mramora” iz 1995. godine. "Želimire, vidiš kakva je situacija. Mi smo se nekada plašili da izađemo, jer su nas svi proglašavali ludacima i otkačenima, a danas se ta naša otkačenost i ne primećuje", ispričao je Žilnik jednom prilikom šta mu je Merlinka rekla, preneo je objektiv.rs.

Merlinka
Merlinkafoto: prentscreen/youtube/ MadelaineAshton

Vjeran 2001. godine piše autobiografiju “Terezin sin” u kojoj iznosi mnoge škakljive detalje iz svog života. "Napisao sam biografiju koju sam posvetio ženi i kurvi u meni - Merlinki. Posvetio sam je i muškarcu koga sam najviše voleo - Tiboru. Ovekovečio nečovečan i koristoljubiv odnos majke Tereze Strmecki, oca Miladinović Miodraga i brata po ocu Miladinović Nebojše prema meni. Svima ću im lično poslati svoju knjigu sa posvetom punom mržnje i sa željom da svako od njih doživi što težu i ružniju sudbinu. Ovo što sam napisao o njima je moja lična osveta", rekao je u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Tada je objavio i da je Merlinka “otišla u penziju”. "Nikada nisam rekao da je lepo zarađivati novac baveći se prostitucijom. Ja sam sada samo penzionisana k**va. Penzionisao sam se poslednjeg dana NATO agresije. Ulicom Gavrila Principa gotovo da i ne prolazim. Svega dva puta sam otišao tokom ove tri godine i osećao sam se užasno. Svestan sam da sam pobegao sa dna života. Dna punog umrlih, pokvarenih, zlih, gramzivih, izopačenih. Da tog dna gde su svi isti: kurve, makroi, mušterije i pojedini nadležni organi, zna se koji. Nakon svega doživljenog mogu da konstatujem: Nizak moral – visok standard. Porok kome je ogromna većina nas sklona. Sada živim kao svi prosečni građani ove zemlje. Živim od plate, imam 25 godina radnog staža, nikada nisam napuštao posao. Možda nisam preterano koristan član ovog društva, ali sam osoba koja je izazvala veliko interesovanje", objasnio je Vjeran.

Pričalo se da je tada zaista promenio svoj način života i svi su imali samo reči hvale za njega. Merlinkino ubistvo svakako je jedno od najjezivijih na teritoriji bivše Jugoslavije, ali za taj zločin niko nije odgovarao.

Bonus video:

03:09

SIN ZAHTEVAO EKSHUMACIJU TELA POKOJNOG OCA I OTKRIO MONSTRUOZAN ZLOČIN Radenković: O ovom slučaju učili smo u policijskoj školi

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.