DVE GODINE OD STRAŠNE TRAGEDIJE NA KARABURMI: Galić dobio 8 godina zatvora za smrt malog Stefana
Stefan Balić, Foto: Tamara Dragičević, Marko Nikolić

tuga

DVE GODINE OD STRAŠNE TRAGEDIJE NA KARABURMI: Galić dobio 8 godina zatvora za smrt malog Stefana

Nesreća je kod građana izazvala očaj, ali i bes, jer je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u beogradu Radmila Đerić Lazara Galića pustila na slobodu

Objavljeno:

Na današnji dan pre dve godine dogodila se stravična saobraćajna nesreća u kojoj je Lazar Galić na pešačkom prelazu na Karaburmi udario oca koji je sa sobom vodio dva sina. Četiri dana kasnije, desetogodišnji Stefan Balić podlegao je teškim povredama koje je u toj nesreći zadobio.

Galiću je određeno zadržavanje do 48 sati. On je saslušan 21. jula 2021. godine,a tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora do 30 dana.

Nesreća je kod građana izazvala očaj, ali i bes, jer je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u beogradu Radmila Đerić Lazara Galića pustila na slobodu, uz oduzimanje vozačke dozvole i zabranu napuštanja mesta prebivališta. Zbog toga su održavani svakodnevni protesti na mestu pogibije dečaka, gde supravili živi zid i blokirali saobraćaj, zahtevajući da Galić bude uhapšen i da mu bude određen pritvor.

Stefan Balić
foto: Printscreen Instagram

Na protestu su bili prisutni članovi porodice dečaka, ali i građani koji porodicu nisu poznavali, ali ih je duboko potreslo sve što se dogodilo.

- Niste nam dali izbor osim da stojimo na ulici - poručila je dan nakon što je Stefan preminuo Danijela Stanković, građanka koja je izašla na protest.

Ona je rekla da traže da svako ko je kriv snosi posledice.

- Ako ja Vama oduzmem dozvolu jer ste bili pijani, a vi ste na slobodi, ko garantuje da sutra nećete sesti za volan bez dozvole i udariti i drugo dete. Ovde su celu noć bila deca kojoj je drug ubijen. Sramota je da stavljamo barikade kao da smo usred neke revolucije. Ako deca sede celu noć sa nama, kažu da je to stravična stvar, zovu ljude da potpišu peticiju kažu da je na slobodi... Svako ko bude želeo drugačije pisaćemo im imena po ulicama. Mi se ne osećamo bezbedno i neko mora da podnese odgovornost. Život tog deteta je jednako bitno kao i život bilo kog drugog deteta - istakla je.

Galić se na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem, ali ga je i pored predloga tužilaštva sudija pustio da se brani sa slobode, zbog čega je tužilaštvo danas uložilo žalbu. U zahtevu za određivanje pritvora tužilaštvo je podsetilo i da je L. G. napustio lice mesta, da se nije sam prijavio nakon nezgode već ga je pronašla policija, kao i jer nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, odnosno jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Takođe je ukazalo da je više puta osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

U rešenju sudije za prehodni postupak, koja nije uvažila predlog tužilaštvo za određivanje pritvora, između ostalog se navodi i da je Galić već imao šest saobraćajnih prekršaja, da je nekoliko puta ležao u zatvoru za razna krivična dela, jednom je bio u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom, a kažnjavan je i novčano.

Devet dana nakon nesreće oglasili su se iz Prvog osnovnog suda u Beogradu i istakli da je u toku disciplinski postupak protiv sudije Đerić.

1 / 5 Foto: Foto: Kurir

Lazar Galić ponovo je uhapšen dan nakon što je dečak preminuo. Odlukom veća preinačeno je rešenje sudije za prethodni postupak i Galiću je određen pritvor do 30 dana.

Tada su takođe ukinuta mere zabrane napuštanje boravišta bez odobrenja suda i privremeno oduzimanje vozačke dozvole koje je umesto pritvora odredila sudija za prethodni postupak.

Pritvor je Galiću određen zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na to da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Na teret su mu stavljena krivična dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i krivično dela nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Istog dana, tačnije večeri na Karaburmi je održan najveći protesni skup, kojima su podršku pružili i sugrađani uz drugih krajeva Beograda, i Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić".

Posle devet dana saznao da mu je brat poginuo

Stefanov mlađi brat Luka, koji je u trenutku nesreće imao četiri godine, 29. jula saznao je da mu je brat poginuo.

Dečak je zadobio prelom butne kosti i operisan je.

- Luka je operisan, on je kod kuće i nije svestan šta se desilo. Juče su mu saopštili da mu je brat preminuo. A, njihov otac Mihailo je polomio rebra. Mihailu je teško, kao i Nataši. Samo da Luki bude dobro. Ja se nadam, mali je, da će što pre da zaboravi, dok shvati da nema brata. Luka me je zvao, trebalo je da odem juče da ga obiđem, nisam mogao. Moram da popijem nešto za smirenje da bih otišao, da bih njemu olakašao. Kao da mi je neko odvalio pola srca. Jeste da imam još Andreja i Luku... To je mnogo teško. Em sam izgubio i suprugu, nema ni godinu dana... - rekao je tada Slobodan Balić, deda malog Stefana.

Na istom mestu udario ženu

Lazar Galić je, na istom mestu na kom je u alkoholisanom stanju udario Stefana, njegovog brata i oca pre dve godine, devet godina ranije, takođe pijan, udario ženu.

Galić je dva puta pred osuđivan zbog saobraćajnih nesreća. Jedna se dogodila na istom mestu gde je udario Stefana, dok se druga dogodila nekoliko stotina metara dalje.

Prvi put kada je Galić osuđen zbog saobraćajne nezgode, odnosno krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja, bilo je u februaru 2006. godine zbog udesa koji se dogodio šest meseci ranije. Kako je tada utvrđeno, Galić je 7. seprembra 2005. godine na raskrsnici Ulice Marjane Gregoran i Ulice Stevana Hristića, samo nekoliko stotina metara udaljenosti od mesta na kom je 16 godina kasnije usmrtio Stefana, sa 1,30 promila alkohola u krvi prešao automobilom preko stopala devojčice koja je sa drugaricom prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prelazu.

Stefan Balić
foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

Devojčica je tada zadobila nagnječenje desnog skočnog zgloba, a Galić je osuđen uslovno na 10 meseci sa rokom provere od tri godine. Takođe, određena mu je i mera zabrane upravljanja motornim vozilom od šest meseci.

Rok provere je Lazaru Galiću istekao 2010. godine, a on je dve godine nakon toga ponovo počinio krivično delo - ovog puta na istom pešačkom prelazu na kom je ubio Stefana.

Kako je utvrđeno presudom iz 2014. godine, Galić je 19. decembra 2012. godine u Ulici Marjane Gregoran kod broja 43 na obeleženom pešačkom prelazu sa 2,24 promila alkohola u krvi udario ženu koja je prelazila ulicu. Nesrećna žena tada je pala na kolovoz, a nakon ukazane pomoći utvrđeno je da je zadobila nagnječenje karlice, desne natkolenice, desnog kolena i desnog stopala.

Tada je kažnjen sa šest meseci kućnog zatvora, a u presudi je navedeno da je i tada mogao da napušta kuću u trajanju od šest sati. I tog puta mu je određena mera zabrane upravljanja motornbim vozilom u trajanju od šest meseci.

Na suđenju negirao krivicu

Suđenje Lazaru Galiću počelo je 8. oktobra 2021. godine, kada je pred sudom rekao da nije kriv za nesreću u kojoj je poginuo dečak. On je na ročištu održanom 2. novembra izjavio da "oseća ljudsku krivicu zbog tragedije koja se dogodila" kada je svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu kao i njihovog oca, pa pobegao.

- I oni i moja porodica smo uništeni do kraja života. Ja ću morati da živim sa tim - rekao je tada Galić

Dodao je da ima utisak da živi u nekom "prokletstvu" jer mu je autobus pregazio rođenog brata od devet godina na njegove oči, dok mu se otac poginuo 2005. godine spasavajući devojku koja se davila i moru u Crnoj Gori.

U detaljnom iskazu opisao je da se kobne večeri kretao Ulicom Marijane Gregoran brzinom od 40-50 kilometara na čas, kada je na 70-80 metara udaljenosti video čoveka kako stoji na ivici pešačkog prelaza, ali ne stupa na njega.

- Kada sam bio na 10 metara od pešačkog on je naglo stupio na pešački prelaz i ja sam skrenuo u desno i popeo se na trotoar. Osetio sam tup udarac i nastavio sam da vozim. Posle 50 metara sam pogledao u retrovizor i video čoveka kako stoji na ulici - ispričao je Galić.

Takođe je tvrdio da je zaustavio auto i izašao iz njega u Danteovoj ulici i vratio se na 15-20 metara od mesta nesreće.

Tu je čuo da su povređena i deca, uz vrisku žena i psovke.

- Bio sam u stanju nekog ludila, nisam znao šta bih. Otišao sam kući i nikom ništa nisam govorio te noći, nisam spavao. Hteo sam sutradan da ispričam sve supruzi i da se predam policiji, ali je policija sama došla i odvela me - rekao je Galić.

Stefanov deca Slobodan je nakon Galićevog iskaza rekao da su automobili bili parkirani na trotoar, a da je ulica bila potpuno prazna.

- Ta ulica i pešački prelaz su noćku osvetljeni kao novogodišnja jelka. Nema šanse da ne vidite nekog - rekao je Stefanov deda.

On je dodao da Galić nije imao gde da skrene na trotoar, kako je naveo u iznošenju obrane.

- Automobili su bili parkirani na stazi. Ispred prodavnice ima zidić u koji bi udario da je pokušao da skrene. Takođe, vozio je tolikom brzinom da nije imao kada da zakoči, plus je padala neka kišica. Kada vozite 50, imate vremena da ukočite. Pri toj brzini, da je pokušao da skrene na trotoar, sigurno bi udario u nešto i ne bi ostao živ - dodaje.

On je takođe tvrdio da njegov sin Mihailo nije zakoračio na pešački kada je Galić naišao, već da je bio na sredini prelaza, kao i da nikada nije puštao decu da prelaze put ispred ili iza njega, već su uvek išli pored oca i držali ga za ruku.

Potresno svedočenje Stefanovog oca

Stefanov otac Mihailo je u svom svedočenju pred sudom rekao da je video automobil na udaljenosti od oko 100 metara, koji je išao normalnom brzinom, te je procenio da je bezbedno da sa decom pređe ulicu.

On je dodao da je potom na polovini pešačkog prelaza osetio udarac u rebra od kog se okrenuo za 90 stepeni.

- Deca su bila pola koraka iza mene, nismo još došli do druge polovine pešačkog prelaza, bili smo blizu sredine kolovoza kada je došlo do udarca. Nakon mog udarca video sam da mi nema dece. Na više od 10 metara udaljenosti video sam da nešto leži sklupčano, pretpostavio sam da je to neko od moje dece, dozivao sam ih. Stefan je ležao malo iza oznake za autobusko stajalište, krkljao je. Pošto sam doktor medicine, pretpostavio sam da je u pitanju prelom baze lobanje. Zenice su bile raširene, što u našem poslu nije dobar znak. Ustima sam mu vadio krv iz usta i nosa, kako se ne bi ugušio - rekao je otac rokom svedočenja.

On je istakao da je zamolio prisutne da mu nađu drugog sina, Luku.

- Pitao sam ih da li je živ jer ga nisam čuo. Rekli su da je živ, a tada sam pitao da li lažu, na šta su oni dodali da ne lažu i da ga čuva jedna gospođa.

Ubrzo je došla policija i dve ekipe hitne pomoći. Pedijatrijska ekipa zbrinula je Stefana, dok je ekipa za odrasle zbrinula njega i Luku.

- Odvezli su nas u Urgentni centar, gde su oba dečaka bila na reanimaciji. Rekli su mi da su Stefana reanimirali. Bio je klinički mrtav, oni su ga vratili u život. Nažalost, preminuo je 4 dana kasnije - dodao je tokom svedočenja.

Na pitanje sudije kakvi su vremenski uslovi bili to veče, Balić je odgovorio da je padala jaka kiša, ali da još nije bio pljusak.

- Nije bilo rasvete, ali prodavnica kod pešačkog prelaza 356 dana u godini sija kao Las Vegas. Obasjava sigurno pet metara, uključujući i pešački prelaz. Kao što sam rekao, automobil sam video na udaljenosti od oko 100 metara, procenio sam da je bezbedno da pređemo, ali nas je na polovini, iz meni nepoznatih razloga, udario automobil. Kada sam se drugi put okrenuo, video sam da se automobil kreće enormnom brzinom. Ne mogu da dam procenu na kojoj se udaljenosti nalazio - rekao je Mihailo i dodao da je vozač, ali da ne vozi već 17 godina i da mu posle ove nesreće "ne pada na pamet da vozi".

On je sudiji i na skici potvrdio na kom je delu pešačkog prelaza došlo do kontakta sa automobilom, istakavši da je njega udario na liniji koja označava kolovoz a da dečaci "do nje nisu stigli".

Tokom suđenja se žalio zbog finansijske situacije

Advokat Lazara Galića je na jednom od ročišta zamolio da sud razmotri predlog da se osobi koju Galić odredi omogući da uzme alat koji se nalazi u njegovom automobilu koji se nalazio u PU Beorgad. Razlog za to je, kako je sam Galić objasnio, bio to što je njegova porodica bila u lošoj finansijskoj situaciji, te je nameravao da alat proda.

Na narednom ročištu Galić je molio sudiju da ga pusti iz pritvora. Rekao je da je tačno da je ranije bio osuđivan i dodao da mu nikada ranije nije bio određen pritvor.

- Uvek sam bio dostupan sudu. Ja sam otac, glava porodice. Nemam roditelje, sve je na meni. Porodica mi je prepuštena na milost i nemilost. Potreban sam porodici u finansijskom i svakom drugom smislu. Supruga je bolesna, sin je morao da menja školu zbog mene - rekao je tada Galić, a sudija je ipak donela odluku da on ostane u pritvoru.

Stefan zadobio višestruke povrede

Veštak Instituta za sudsku medicinu Tatjana Atanasijević rekla je da ne može da se sa sigurnošću ustanovi svaka od povreda koje je mali Stefan zadobio, ali da su sve povrede bile sa leve strane tela.

- Stefan je imao povrede levog kuka, butine, vrata, potiljačnog predela glave i grudnog koša sa leve strane, koje su mogle da nastanu prilikom nabacivanja na vozilo i odbacivanja sa njega, a tokom pada je najverovatnije nastala povreda čela i oderotine - rekla je Atanasijević.

Veštak je dodala da bi na vozilu i podlozi gde je bio Stefan trebalo da ostanu tragovi krvi i kose koji nisu pronađeni zbog toga što je te večeri padala kiša.

- Ti tragovi bi doprineli da se preciznije rekonstruiše mehanizam nastanka povreda, ali nisu od suštinske važnosti i oni ne bi promenili krajnji nalaz - istakla je veštak.

Ona je objasnila da je za prelom butne kosti dovoljna minimalna brzina kretanja vozila od 40 kilometara na sat, dok je za nastanak povrede mozga koju je Stefan zadobio dovoljna minimalna brzina od 45 kilometara na sat.

- Ove brzine su malo veće za razliku od onih koje bi bile dovoljne za povredu odrasle osobe jer su kosti dece elastičnije i samim tim otpornije i potrebna je veća brzina - objasnila je.

"Najveća kazna mi je da živim sa ovim"

Lazar Galić se sudu još jednom obratio nakon iznošenja završnih reči.

- Najveća kazna mi je što moram da živim sa ovim. Ako tužilac i punomoćnica misle da sam bez duše, samo ja znam kako je mojoj duši. Voleo bih da vratim vreme, kako bih izbegao to što se desilo, ali sada je sve na vama - rekao je sudiji.

Lazar Galić je istakao da želi da bude prisutan na izricanju presude.

00:33

Saobraćajna nesreća na Pančevačkom mostu

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.