DEČAK KOJI JE UBIO BRATA MOŽE DA ODGOVARA: Advokat objasnio razlike između ovog i ubistva u "Ribnikaru"
Ubistvo u Mladenovcu, Foto: Nenad kostić

HOROR

DEČAK KOJI JE UBIO BRATA MOŽE DA ODGOVARA: Advokat objasnio razlike između ovog i ubistva u "Ribnikaru"

Sve okolnosti ovog slučaja biće detaljno ispitane

Objavljeno:

U slučaju dečaka koji je upucao svog brata sada postoje dve mogućnosti"

Četrnaestogodišnji dečak juče je u jednom selu kod Mladenovca, najverovatnije iz nehata, ubio svog dve godine mlađeg brata iz lovačke puške kad ga je upucao u glavu.

Sve okolnosti ovog slučaja biće detaljno ispitane, da bi se mogle donosti dalje odluke. Ipak, zakon Republike Srbije predviđa da ovaj dečak (14) može krivično da odgovara za ovo delo, za razliku od slučaja o kome se još uvek polemiše, gde je dečak koji još nije napunio 14 godina ubio desetoro i ranio pet osoba u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji nije krivično odgovoran.

- U slučaju dečaka koji je upucao svog brata sada postoje dve mogućnosti. Ukoliko je ubistvo sa umišljajem u pitanju, prema zakonu njemu se može odrediti vaspitno-popravna mera u trajanju od maksimalno četiri godine - kaže za Kurir advokat Veljko Delibašić.

Veljko Delibašić
foto: Marina Lopičić

Prema njegovim rečima, druga opcija bi nastupila ako je u pitanju ubistvo, kako se za sada pretpostavlja, iz nehata.

- Ukoliko je ubistvo iz nehata i delo koje teško pogađa izvršioca on može biti oslobođen svih optužbi ili da mu bude određena manja mera, a minimalna je 6 meseci - kaže nam advokat Delibašić.

Sa dečakom je, kako smo ranije saznali, privedena i njegova baba u čijoj se sobi nalazilo oružje, a prema rečima advokata utvrđivaće se dodatne okolnosti, te ukoliko ona bude optužena za nedozvoljeno držanje oružja kazna bi mogla da bude u trajanju od 6 meseci do 5 godina.

- Ispitivaće se da li je ona znala da je oružje tu, na koga se ono vodi, kao i sve ostale okolnosti. Pretpostavlja se i da ona ne može odgovarati za delo Izazivanje opšte opasnosti, jer je to samo u slučaju da mu je ona dala pušku - objašnjava advokat za Kurir.

Kako smo i ranije pisali, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, dečak koji je izvršio masovno ubistvo na Vračaru je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Vračar
foto: Kurir/Privatna arhiva

Takođe, još nije poznato ni kakva je njegova sudbina.

- On se sada nalazi u psihijatrijskoj ustanovi, a pitanje je kako će se stvari dalje odvijati. On može da ostane tamo, po zakonu, ali odluke će i o njemu tek biti donete - podseća izvor Kurira.

Braća se mnogo volela

Prema rečima komšija porodice iz okolnine Mladenovca koja je doživela veliku tragediju, kažu da su dečaci imali divan odnos i da su se mnogo voleli.

- Stalno su se igrali, zabavljali. Dobroćudni su i smešni, stalno su bili zajedno. Posvađali se jesu, ali kao i sva braća, a onda ih je snašla nesreće - kaže za Kurir jedan komšija i dodaje:

- Užasno je što je puška bila njima dostupna, ali niko od roditelja ili rodbine nije nemaran prema njima, tragedija je mogla da se spreči svakako, ali teško mi je da bilo koga okrivim!

01:25

Mladenovac 1

(Espreso/Kurir.rs/ D.Antonijević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.