STRUČNJAK IZ AMERIKE ANALIZIRAO SLUČAJ UBICE IZ RIBNIKARA: Postavlja 2 UZNEMIRUJUĆA PITANJA, ovo ga posebno ZANIMA
Dr Adam Lankford, Foto: NBC NEWS / SCREENSHOT

UBISTVO DECE NA VRAČARU

STRUČNJAK IZ AMERIKE ANALIZIRAO SLUČAJ UBICE IZ RIBNIKARA: Postavlja 2 UZNEMIRUJUĆA PITANJA, ovo ga posebno ZANIMA

Dr Lankford kaže da će sada biti "veoma zanimljivo da se vidi" šta će otkriti psihijatrijska evaluacija dečaka ubice iz Beograda

Objavljeno:

- Pucač iz Beograda se ističe među svim dosad poznatim, jer nikada nije bilo masovnog pucača mladog poput njega, bilo gde na svetu, koji je ubio toliko žrtava. Čak i u Sjedinjenim Državama, gde imamo više masovnih pucnjava nego igde, imali smo samo jedan slučaj da su pucači stari 13 ili manje godina ubili 4 ili više žrtava, što je definicija masovne pucnjave, a i u tom slučaju su bila dvojica dečaka koji su delovali zajedno - kaže dr Adam Lankford, profesor kriminologije i kriminalnog prava sa Univerziteta Alabama u SAD.

Dr Lankford je prvi svetski poznat stručnjak koji se oglasio o slučaju 13-godišnjeg dečaka ubice iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji je 3. maja ove godine u školi ubio osmoro đaka i čuvara škole, dok je deseta žrtva preminula kasnije od posledica ranjavanja.

Dr Lankford je, između ostalog, specijalista u oblasti masovnih pucnjava, o čemu je pisao knjige i izdao brojne publikacije. Nagrađivan je za istraživački rad, redovan je sagovornik i gost više od 40 medija, između ostalih Njujork tajmsa, CNN-a, NBC njuza, Politika...

Nedavno je objavio studiju koja pokazuje da su masovne ubice van Sjedinjenih Država često inspirisane američkim masovnim ubicama.

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

Dečak ubica je možda želeo da se "proslavi"

Dr Lankford kaže da će sada biti "veoma zanimljivo da se vidi" šta će otkriti psihijatrijska evaluacija dečaka ubice iz Beograda.

- Ponekad psihološki problemi isplivaju tokom tinejdžerskih godina, čak i ako nisu bili primetni i laki za otkrivanje u ranijem dobu. Bilo bi zanimljivo i ako policija može da uđe u trag njegovoj internet istoriji, jer bi nam to moglo pokazati da li je bio inspirisan drugim masovnim ubicama koje je proučavao onlajn i da li je želeo da postane slavan kopirajući ih - kaže dr Lankford.

Dr Lankford je sa kolegom sproveo studiju koja je ispitivala da li su mlađe masovne ubice, stare od 11 do 17 godina, drugačije od onih od 18 godina i starijih. Našao je četiri važne razlike:

1) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da do oružja dolaze ilegalnim putem. Ponekad ga i ukradu od svojih roditelja.

2) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da će napasti u školama, nego na drugim lokacijama.

3) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da su kopirali druge masovne ubice ili da su bili inspirisani njima.

4) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da su pre zločina imali istoriju zlostavljanja životinja.

- Sad bi bilo zanimljivo videti da li beogradski ubica ispunjava i poslednja dva kriterijuma; već znamo da ispunjava prva dva - kaže dr Lankford za "Blic".

1 / 4 Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

Odnosi sa majkom i imućnom porodicom

Dr Lankford je prokomentarisao i nezvanične informacije da je dečak ubica iz Beograda imao blizak, ali problematičan odnos sa svojom majkom.

- Uopšteno govoreći, mladi ljudi su uglavnom pod kontrolom svojih roditelja i starijih članova porodice, te imaju manje moći nad svojim životima nego stariji ljudi. Zato bi imalo smisla ako je beogradski ubica možda bio ljut na svoju majku - kaže dr Lankford.

Srpsku javnost je u danima posle masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" posebno zbunjivala činjenica da je dečak ubica odrastao u naizgled normalnoj, uglednoj i dobrostojećoj porodici. Dr Lankford, međutim, ističe da je i u SAD bilo napadača koji su dolazili iz imućnih i uspešnih familija.

- Na primer, ubica iz Santa Barbare 2014. godine je imao BMW, otac mu je bio filmski režiser, a majka glumica. Ne iznenađuju me posebno ni inteligencija, ni dobar školski uspeh beogradskog ubice, jer istraživanja o masovnim pucnjavama pokazuju da oko 40 odsto napadača ima dobre ocene - kaže dr Lankford.

Dr Lankford navodi primer da je napadač u školi u Santa Feu 2018. godinedobijao samo ocene "A" (ekvivalentne peticama u srpskom školskom sistemu). Takođe, napadač u "Aurora" filmskom klubu 2012. godine se isticao ocenama u srednjoj školi i na koledžu, gde je bio primljen u doktorske studije.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Studija o frustriranosti masovnih ubica

Dr Lankford je nedavno objavio i studiju o seksualnoj frustriranosti masovnih ubica i u tom kontekstu postavlja pitanje o dečaku ubicu iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Mnoge masovne ubice nemaju problema da prežive; nisu izgladneli, beskućnici i očajno siromašni, ali jesu nezadovoljni svojim životima. Ponekad imaju značajne probleme zbog seksualne frustriranosti, što ne bi bilo iznenađujuće ni za 13-godišnjeg dečaka. Možda nije slučajnost što su sve njegove žrtve, osim dve, bile devojčice? - pita dr Lankford.

Upitan da prokomentariše činjenicu da dečak ubica iz Beograda očigledno nije imao nameru da se ubije posle zločina ili da pogine u okršaju sa policijom, što ga odvaja od većine masovnih ubica u školama, dr Lankford kaže da su njegova istraživanja pokazala da su najsmrtonosnije masovne ubice često duže vreme planirale svoje napade, nego napadači koji su imali manje žrtava.

- Biće zanimljivo otkriti da li je ubica iz Beograda planirao da preživi kako bi mogao da uživa u novostečenoj "slavi". Mislim da ćemo tek jednog dana u budućnosti bolje razumeti kako se on uklapa u najčešće profile ili odstupa od njih. Sada je možda još prerano - kaže dr Lankford za "Blic".

Bonus video:

04:15

DECA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR SE SADA PLAŠE SAMO 2 STVARI! Predsednik Saveta roditelja škole šokirao: NE TRAŽIMO OSVETU

(Espreso/ Blic / Dijana Bogosav)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.