OVO SU SVI POTEZI RODITELJA DEČAKA UBICE: Majka pokušala da ode NA OHRID, poznati su SVI DETALJI
Masakr u školi Vladislav Ribnikar, Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

misterija

OVO SU SVI POTEZI RODITELJA DEČAKA UBICE: Majka pokušala da ode NA OHRID, poznati su SVI DETALJI

Majka učenika je, podsetimo, zaustavljena na graničnom prelazu Prohor Pčinjski i odatle je vraćena jer se protiv nje u toku istraga

Objavljeno:

Majka dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro svojih drugara i čuvara škole Dragana V., a ranio petoro, pokušala je prošlog vikenda da pređe granicu i izađe iz Srbije. Prema saznanjima Kurira, ona ćerku nije vodila u Grčku na more, već u Severnu Makedoniju, na Ohridsko jezero.

Ovaj događaj razbesneo je ne samo porodice ubijene i ranjene dece, već i javnost u Srbiji, i samo je jedan od poteza članova ove porodice koji su proteklih dana i nedelja pokušavali da na razne načine zaštite svoje interse, pre svega imovinu!

Zabrana izlaska

Majka učenika je, podsetimo, zaustavljena na graničnom prelazu Prohor Pčinjski i, kako je Kurir pisao, odatle je vraćena jer se protiv nje u toku istraga. Protiv nje je u toku je pretkrivični postupak kako bi se utvrdilo da li je u njenom postupanju bilo elemenata zanemarivanja i zlostavljanja deteta, dok se njegov otac nalazi u pritvoru zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

- Zbog preporuke terapeuta koji je razgovarao sa dečakovom sestrom, majka je ipak odlučila da je povede na put, kako bi pokušala da olakša sutuaciju u kojoj se nalaze od 3. maja - rekao je tada izvor Kurira iz istrage.

Dečakova majka je obavestila Centar za socijalni rad o putu, ali policija nije obaveštena o toime, a MUP će zatražiti i da joj se ipak izrekne mera zabrane napuštanja teritorije Srbije ili grada Beograda.

Tražio notara

Bila je to kap koja je prelila čašu u nizu postupaka dečakovih roditelja.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

- Osmislili su najpre plan da dečakovog oca u pritvoru poseti notar, kako bi mu potpisao punomoćje da imovinom koja se vodi na njega raspolaže supruga, ali i da joj da ovlašćenje da trinaestogodišnjaka može da izvede iz zemlje, međutim to je brzo sprečeno, a dečak svakako ne bi mogao da napusti zemlju - otkriva sagovornik Kurira.

Naime, njihov plan je najverovatnije bio da majka pokuša da dečaka izvuče iz ustanove u koju je smešten uz njenu saglasnost. Međutim, ona u svakom trenutku, tu saglasnost može da povuče, ali to ne bi značilo njegovu slobodu jer bi morao da prođe komisiju veštaka na osnovu čije procene odluku donosi sud. Ne postoje nikakve šanse da se dečak nađe na slobodi.

Sud reagovao

U poslednjem trenutku sprečeno je da otac majci da saglasnost, te sada majka niti može da izvede dečaka iz Srbije, niti može da rasproda imovinu, koju je u međuvremenu i sud blokirao. Otac dečaka se krivično tereti i njemu je određena i privremena mera obezbeđenja imovinskog zahteva, pa mu je tako zabranjeno da raspola že nekretninama, a isto važi i za majku.

- Iako dečakova majka nije krivično odgovorna za zločin koji je počinio njen sin, roditelji ubijene dece pokrenuli su parnični postupak protiv nje u kome između ostalog navode da je i ona odgovorna za nedelo koje je počinio njen sin. Samim tim oni su odlučili i da joj nekoliko stanova i garaža koji se nalaze na teritoriji Beograda zabrane da proda.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Dečakovi roditelji su pod lupom javnosti i zbog načina na koji su postupali sa detetom njegovog uzrasta pre masakra vodeći ga u streljane i zanemarivanja, kako kažu, njegovog zdravstvenog stanja.

Sud u Strazburu

Kao posednju slamku za spas dečakovi roditelji navodno imaju plan da svu dokumentaciju i eventualne presude protiv njih, ali i njihovog sina proslede sudu u Strazburu nadajući se da će izbeći odgovornost za masakr koji je on počinio.

Dečak je, da podsetimo, krivično nedogovoran i roditelji sada pokušavaju da iskoriste ovu činjenicu i sve moguće mehanizme da cela porodica bez ikakvih posledica pobgene u inostranstvo, ali i izbegne novčano obeštećenje na osnovu proivatnih tužbi porodica stradale dece.

Izjavili saučešće

Samo jednom se oglasili

Porodica dečaka osumnjičenog da je počinio masakr oglasila se preko zastupnika, prvi i jedini put 20 dana posle masakra.

- Tog 3. maja zavladala je večna tišina u kojoj nemi od neizlečivog bola i tuge svakodnevno jecamo za svakim nevino nastradalim detetom i za Draganom koji je decu sa toliko ljubavi pazio. Duboko i najiskrenije žalimo i upućujemo saučešće svakoj porodici zbog njenog gubitka, a koji je svaki i naš gubitak. Večno u tuzi - napisali su u poruci posle koje se više nisu obraćali javnosti, niti uputili izvinjenje.

Vračar
foto: Tamara Trajković

Imovina

Otac

x stan u Beogradu x deo poslovnog prostora x automobil

Majka

x nekoliko stanova na teritoriji Beograda x garaže

Ministar Bratislav Gašić

Nisu koristili streljanu BIA

Ministar policije Bratislav Gašić negirao je juče da je otac dečaka ubice za obuku u pucanju koristio streljanu BIA. Gašić je rekao da postoje snimci na internetu koje je postavio ranije otac dečaka, na kojima se vidi da oni koriste streljanu u Beogradu.

Vračar
foto: Tamara Trajković

On je rekao da Zakon o oružju za svih 90 i nešto streljana koliko ih ima u Srbiji predviđa kako mogu da rade i kontrolu njihovog rada, kao i da je dalja istraga o radu streljane koju su dečak i njegov otac koristili na tužilaštvu.

- Nijue normalno voditi dete u streljanu sa 12 godina. Nije istina je da je dete otac vodio u streljanu BIA - rekao je Gašić.

OŠ "Vladislav Ribnikar"

Smenjen školski odbor

Školski odbor Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu je smenjen, a postavljen je privremeni organ upravljanja od pet članova, koji je do sada održao jednu sednicu.

Naime, inspekcija za vanredni nadzor započela je 22. maja, dok je 29. maja prosvetni vrh saopštio da je taj nadzor završen i da je predloženo da se direktorka škole Snežana Knežević i školski odbor koji upravlja školom razreše dužnosti. Ipak, još uvek nije postavljen vršilac dužnosti direktora.

Takođe, dodatno je naloženo da se protiv pedagoga, psihologa i sekretara škole sporevede disciplinski postupak, što podrazumeva da oni budu suspendovani do okončanja tog postupka.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.