KAKO PUNJAČ MOŽE DA IZAZOVE VELIKI POŽAR? Stručnjak OBJASNIO koji UZROCI dovode do požara tokom LETA
Požar u stanu na Voždovcu izazvao punjač, Foto: Espreso

ŠTA SVE UZROKUJE POŽARE

KAKO PUNJAČ MOŽE DA IZAZOVE VELIKI POŽAR? Stručnjak OBJASNIO koji UZROCI dovode do požara tokom LETA

Poslednji put to je bi slučaj pre dve večeri na Voždovcu, a pamtimo i nekoliko slučajeva od ranije

Objavljeno:

Ceo stan na Voždovcu izgoreo je pre dve večeri i to zbog punjača koji ostao uključen u struju! Iako mnogi ne izlaze iz kuće dok više puta ne provere da li su isključili peglu ili šporet, neki i bojler, na punjače za telefon ili tablet većina ne obraća pažnju, a oni ukoliko su oštećeni ili su loše instalacije, mogu da izazovu požar, što se više puta i dogodilo.

Poslednji put to je bi slučaj pre dve večeri na Voždovcu, a pamtimo i nekoliko slučajeva od ranije. Tako je veliki požar izbio aprila prošle godine u studentskom domu kod Elektronskog fakulteta u Nišu. Požar je tada izazvao punjač od laptopa.

Požar u stanu na Voždovcu
Požar u stanu na Voždovcufoto: Espreso

Slično se desilo takođe prošle godine i Novom Sadu, kada je izbo požar u stambenoj zgradi. Kako je tada ispričala stanarke te zgrade, vatrena stihija je buknula navodno u dečijoj sobi gde se zapalio laptop.

Iako su požari u kućama i stanovima češći zimi, zbog grejnih tela koja građani ostave bez nadzora, leti se dešavaju zbog neispravnih klima uređaja, ali i upravo zbog loših električnih instalacija.

Zapale se pod opterećenjem

- Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, često je to nepažnja zbog žurbe i ostavljanje električnih uređaja upaljenih bez nadzora – od punjača mobilnih telefona, laptop računara do uključenih grejnih tela, korišćenja neadekvatnih produžnih kablova koji se pod opterećenjem zapale - rekao je ranije načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić.

Da je u većini slučajeva za izbijanje požara odgovoran ljudski faktor, potvrdio nam je nedavno i komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda, Miloš Majstorović.

Važno je stručno servisiranje

- U preko 90 odsto slučajeva smo mi krivi, iako se u nekom trenutku možemo opravdati time da je šporet ili grejalica izazvao požar, ne, mi smo ti koji smo to kupili, koji to održavamo, koristimo i kontrolišemo, tako da mogu da kažem slobodno da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok požara - naglasio je Majstorović.

Takođe je objasnio da je svaki uređaj na električnu energiju potencijalno opasan, pa tako i laptop, ali i da neki uređaju predstavljaju opasnost u zavisnosti u koje doba godine ga koristimo pa tako onda u skladu sa tim imamo problem sa njim.

Leti problematični klima uređaji

- Ako je to zimski period onda su to većinom grejalice, u letnjem periodu klima uređaji, bojleri, sve što se snabdeva na električnu energiju, pa čak i punjači za mobilne telefone su potencijalni izazivači požara. Ono što je moj savet i jedino sigurno je da ni u kom trenutku ne ostavljate te uređaje uključene po napuštanju prostora, samo tako možemo preventivno delovati, uz naravno servisiranje koji se obavljaju na vreme od strane stručnih lica - rekao je komandant.

Protivpožarni aparati neophodni svakom domu

Međutim ono što je najbitnije, a što mi prema rečima komandanta Majstorovića nemamo kao naviku, jeste to da imamo jedan "es" aparat za gašenje požara sa prahom, koji kako navodi, može da ugasi početni požar.

- Vrlo jednostavno, to nam je najbitnija preventiva u našem domu, sve ostalo zavisi od našeg ponašanja. Ukoliko se požar dogodi prvo napustite prostoriju, jer ništa nije važnije od ljudskih života i zatim pozovete 193, obavestite vatrogasce, ako brzo stignemo biće manje materijalne štete, nadam se i manje povređivanja i smrtnih slučajeva - navodi.

Naglasio je da kada dođe do požara treba da postupimo prema sledećim uputstvima.

Pozvite 193

- Prvenstveno da se obavesti komandno operativni centar na broj 193, to je osnov svega, a po zakonu imate obavezu i pravo da svako ko je punoletan da pokuša da ugasi požar. Ako to ne može onda da se povuče bezbedno, i ako uz to može da se isključi i struja. Najbitnije od svega je da nemamo ljudskih žrtava i povređivanja. Povucite se, pozovite vatrogasce i mi ćemo vrlo brzo stići i pokušati da napravimo posao koji je najbolji za vas i nas - upućuje komandant Majstorović svim sugrađanima.

00:59

Veliki požar u zabavnom parku u Nemačkoj

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.