KOJU KAZNU BI DOBIO DEČAK SA VRAČARA DA JE U TRENUTKU ZLOČINA IMAO 14 GODINA? Evo šta kaže ZAKON!
Ubica sa Vračara, Foto: Tamara Trajković

VASPITNE MERE

KOJU KAZNU BI DOBIO DEČAK SA VRAČARA DA JE U TRENUTKU ZLOČINA IMAO 14 GODINA? Evo šta kaže ZAKON!

Maloletnicima u ovom uzrastu prete samo vaspitne mere

Objavljeno:

Učenik 7. razreda (13) Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji je ubio 8 učenika i čuvara, a ranio još 7 osoba i da je napunio 14 godina prema našem Krivičnom zakonu ne bi dobio zatvorsku kaznu, kaže sagovornik iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

On je smešten je u psihijatrijsku ustanovu radi opservacije.

Naime, za maloletna lica od 14 do 16 godina uopste nije propisana kazna zatvora.

Vaspitne mere

Maloletnicima u ovom uzrastu prete samo vaspitne mere.

1 / 10 Foto: Petar Aleksić

Vaspitne mere predvidjene Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnika su:

1) mere upozorenja i usmeravanja: sudski ukor i posebne obaveze;

2) mere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika;

3) zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Mere upozorenja i usmeravanja izriču se kad je potrebno i dovoljno takvim merama uticati na ličnost maloletnika i njegovo ponašanje.

Mere pojačanog nadzora izriču se kad za vaspitavanje i razvoj maloletnika treba preduzeti trajnije mere uz odgovarajući stručni nadzor i pomoć, a nije potrebno maloletnikovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine.

Zavodske mere izriču se prema maloletniku prema kome treba preduzeti trajnije mere vaspitavanja, lečenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloletnika. Zavodske mere izriču se kao poslednje sredstvo i mogu trajati, u granicama određenim ovim zakonom, samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mera.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.