"NIJE SE POVERAVAO BLISKIMA": Psiholozi o tome šta je OSNOVCA moglo navesti na JEZIV ZLOČIN
Osumnjičeni dečak (13), Foto: Espreso

psiholozi o masakru u školi

"NIJE SE POVERAVAO BLISKIMA": Psiholozi o tome šta je OSNOVCA moglo navesti na JEZIV ZLOČIN

"Svi pokušavamo da shvatimo šta se desilo i koliko je u stvari važno prepoznati dete pod pritiskom..."

Objavljeno:

Dečak (13) osumnjičen da je jutros ubio osam školskih drugova i drugarica i školskog čuvara, i ranio još sedam osoba u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, bio je usamljen i nije govorio o osećanjima koja su prethodila zločinu, ocenjuje školski psiholog Branka Tišma u razgovoru za Telegraf.rs.

Interpretirajući informacije do časa razgovora dospele u medije, misli da je reč o detetu koje se nije poveravalo bliskima, te da nije dobio podršku kakvu očekuje.

"Njegova odluka je strašna i govori o usamljenosti, da nije imao na koga da se osloni. Šta god da je bilo, ovo dete nije komuniciralo sa drugima. Nije delilo svoj doživljaj i neki svoj osećaj je izlio kroz tu pucnjavu", rekla je Tišma za Telegraf.

Dodaje da se o motivima i razlozima umnogome nagađa, ali da je sigurna u jedno - da dečak nije razgovarao o onome što ga tišti.

"Činjenica je da nije razgovarao sa drugima, da nije delio. Kada ste ljuti, kada ste očajni, imate trenutaka kada se povlačite, ali ima trenutaka i kada započinjete ili kada su drugi uporni da započinju razgovor. Ne morate da podelite baš to o čemu razmišljate, ali podelite neki bes, neku tugu, a on to nije uradio. Ta nekomunikacija, usamljenost, osećanje nepripadanja...", pobraja moguće razloge koji su doveli do onoga što je sada najteže shvatiti.

"Nadam se da će ovo biti opomena da razgovaramo sa svojom decom. Vidim da se priča o tome kako treba pooštriti mere. Mimo mera koje treba pooštriti ili ne, ne ulazim u to, sa decom treba razgovarati, podeliti vreme, učiti ih vrednostima", kaže ističući da se desila velika tragedija, te da se nižu pitanja o tome kako da se nešto slično ne ponovi, kako će dalje porodice koje su izgubile decu, kako će dalje razred koji je ostao bez učenika.

"Odgovori koje slušam, ne pružaju nam ono što treba da nam pruže - sigurnost da se to više neće ponoviti", dodaje sagovornica Telegrafa.

U vezi sa tim što je zločin počinjen vatrenim oružjem Tišma iznosi dva zapažanja. Najpre upozorava da je pištolj morao biti pod ključem.

Tišma: Oružje moralo biti pod ključem

"Municiju i oružje treba držati odvojeno, ako to držimo u kući, i nedostupno ostalim članovima porodice", upozorava.

Ocenjuje da je u ovom slučaju postojao i umišljaj.

U vezi sa tragedijom koja je pogodila zemlju, a o kojoj izveštavaju i svetski mediji, zadala je i temu za razmišljanje: kako kontrolišemo decu? Kakav je uticaj igrica i medijskih sadržaja?

Smatra da od dece školskog uzrasta ovaj događaj ne treba sakriti.

"Mora da se podeli, jer je u svim medijima, nema oblika medija u kom nema te vesti. Možda zvuči idealistički, ali čim razgovaramo sa decom, smanjujemo problem", kaže.

Vračar
Vračarfoto: Petar Aleksić

Daje i uputstvo za razgovor roditelja i deteta. Okosnica tog razgovora treba da bude bezuslovnost roditeljske ljubavi.

"Treba reći da se dogodila tragedija, da se još uvek ne zna uzrok, ali da je dete koje je to počinilo svakako imalo neki problem, da bi oni voleli i da bi bilo dobro da razgovaraju o problemima koje dete ima u školi. Vrlo je važno da podele to što ih muči, ne samo kada je lepa ocena ili lepa vest. Važno je da znaju da su naši i kad smo ljuti. Da možemo da ih kaznimo i da ih volimo. Granice koje postavljamo, moramo da postavimo", objašnjava.

Plut: Okolnosti nepovoljne

O mogućim motivima zločina za Telegraf je govorila i psiholog Dijana Plut.

"Kraj školske godine je veliki pritisak na decu. To je tako velika tragedija. Još nije vreme da se ulazi u uzroke", rekla je dodajući da je proleće period godine u kom se agresija dodatno ispoljava.

"Ovo je vrlo opasno i za druge škole. Sad je važno da komentari u medijima budu umirujući", kaže sagovovrnica uz opomenu da ni dete koje je osumnjičeno za zločin ne treba "razapeti".

Saglasna je sa komentarima nekih kolega, budući da je, ocenjuje, nedovoljno podataka za stručnu procenu.

"Svi pokušavamo da shvatimo šta se desilo. Ali ovo što komentarišu kolege, dobro govore, koliko je u stvari važno prepoznati dete pod pritiskom. On je verovatno jedno od dece koji trpe, trpe, trpe...", navodi ponavljanjem ilustrujući unutrašnju borbu počinioca.

Na spomenutoj konferenciji načelnik beogradske policije Veselin Milić govorio je o osumnjičenom za ubistvo devet i ranjavanje sedam osoba.

"Uzoran đak, uzoran drug, dete koje nema nijedan uočeni mentalni problem niti druge emocionalne koji bi ukazali na ovakvo zlo", kazao je Milić.

Tragedija se dogodila jutros u 8.40 časova.

Vračar
Vračarfoto: Tamara Trajković

Kako je do detalja objasnio načelnik beogradske policije Veselin Milić, maloletni je mesec dana planirano za izvršenje.Dečak je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela

- Nemi smo pred ovom tragedijom. Ogromna ljudska tragedija. Jutros oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora, prijavila je da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem, i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo N. N. lice i predstavilo se kao osumnjičeni i rekao da je upucao više lica. Doalskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo 7 devpjčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Dodao je da je dvoje dece životno ugroženo.

- Odmah nakon navedenog događaja na licu mesta smo lišili počinioca. Pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično delo i četiri molotovljeva koktela. Imao je spisak dece koje je planirao da likvidira. Motiv još nije utvrđen. Niti nam je rekao. Izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, aprvi čas imalo je njegovo odeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri molotovljeva koktela. P dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon toga se okrenuo ka deci koja je bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života.

- Zatim je nastavio ka učionici istorije, usput zamenio okvir i pucao ka učiteljici, i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišpta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirai da likvidira, Sam je radio plan ulaza i iizlaza u školu i kako je sam rekao odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma. što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6... Odredio je prioritetne mete. Kako koje dete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve - rekao je Milić na konferenciji za mediji.

Rekao je da je bio na hiljade uviđaja a da je ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Istakao je da je pitanje za ceo sistem šta treba da uradimo da sprečimo slično.

Otac dečaka je uhapšen danas. Ministar policije Bratislav Gašić. Kako je naveo, otac je izjavio da su oba pištolja bila zaključana u sefu pod šfrom ali očigledno da je dete imalo šifru.

Povređena deca nalaze se u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i u Urgentnom centru UKC Srbije. Dvoje dece je ugroženo, devojčica koja je pogođena u glavu i koja je operisana, i dečak koji je u UC.

Zbog ove tragedije proglašena je trodnevna žalost od petka, 5. maja do nedelje, 7. maja.

Bonus video:

00:19

Veliki broj građana u centru Beograda odaje počast ubijenoj deci i portiru

(Espreso / Telegraf.rs, Bojana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.