MINISTRI SE OBRAĆAJU JAVNOSTI NAKON TRAGEDIJE: Trodnevna žalost od petka, devojčici se bore za život
Ministri, Foto: Printscreen Pink

KONFERENCIJA

MINISTRI SE OBRAĆAJU JAVNOSTI NAKON TRAGEDIJE: Trodnevna žalost od petka, devojčici se bore za život

Decu roditeljima ne može niko da vrati

Objavljeno: 14:07h

Ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić obraćaju se javnosti iz Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji zbog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Konferencija je počela minutom ćutanja.

"U ime Ministrstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem", rekao je Ružić.

1 / 6 Foto: Petar Aleksić

"Decu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je funkcionisao i u 8.40. Bio je prisutan i član obezbeđenja koji je izgubio život i školski policajac".

"Zahvalan sam lekarima, kao i nastavnicima i svima koji su pokušali da spreče tragediju. Tim psihologa je pozvan da učenici i zaposlenima pruže podršku".

"Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci".

"Vlada je donela odluku da proglasi trodnevnu žalost počev od petka".

"Danas popodne neće biti nastave. Od sutra će nastava počinjati minutom ćutanja".

"Danas smo imali sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan, razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru".

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

MINISTARKA GRUJIČIĆ:

Ministarka Grujičić je saopštila strašnu vest da je devojčica koja je zadobila prostrelnu ranu glave u teškom stanju i da se lekari bore za njen život.

Ministarka je izrazila iskreno saučešće porodicama nastradale dece.

"Sa 40 godina u zdravstvu i posle 90-ih kada smo se nagledali svakakvih povreda, ovo je najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka".

"Preostaje nam da se nadamo da će se deca i nastavnica oporaviti".

"Institut za mentalno zdravlje imaće dva telefona za sve kojima je potrebna podrška i pomoć. Svako ko bude hteo, biće i primljen lično na Institut".

"O dečaku koji je ovo uradio odlučiće nadležne institucije", kroz suze je rekla ministarka Grujičić.

Veselin Milić

Veselin Milić, načelnik beogradske policije. koji je do detalja objasnio kako se ovaj krvavi pir odigrao, naveo je da je on mesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela

- Prijavljeno je da je u školi dete i da puca. Nakon toga je u 8.42 i K. K. sam pozvao policiju i rekao da je upucao više lica. Imao je spisak dece koje je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i iizlaza u školu i kako je sam rekao odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma. i odredio je prioritetne mete. Kako koje dete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve - rekao je Milić na konferenciji za mediji.

On je dodao da je po izjavi direktora, dete koje je bilo uzoran đak i uzoran drug, i koje nema nijedne uočene emocionalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo.

Na pitanje novinara da li je istina da je dečak nekoliko puta pretio bombom i kakvi se mehanizmi sada preduzimaju, ministar Ružić je kazao da je zbog toga malo smislenije prilazimo ovoj temi.

- Kada dobijate ovakvo pitanje neko bi rejao da se to dogodilo. Mi nemamo takva saznanja. Niko nam to nije ukazao na to što ste vi čuli od zaposlenog od dotičnog u školi. Ukoliko taj zaposčleni ima ime i prezime nek dođše i neka prijavi.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.