Srpski novinar osuđen na DVE GODINE ZATVORA! Prijavio ga funkcioner SNS koji je OSUĐEN ZBOG UBISTVA!!!
Foto: Facebook

OVO MOŽE samo u srbiji

Srpski novinar osuđen na DVE GODINE ZATVORA! Prijavio ga funkcioner SNS koji je OSUĐEN ZBOG UBISTVA!!!

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS Dejan Simeunović
Objavljeno: 16:49h

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Cvetković je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, navodi se u presudama u koje je agencija Beta imala uvid. Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović. Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

“Činjenica je da je protiv novinara privatnu krivičnu tužbu podnela napredna organizovana grupa partijskih funkcionera vlasti. Realizacija ekskpresne prvostepene presude poverena je sudiji koja je dokazano poslušni partijski operativac”, rekao je Cvetković i dodao da je zbog toga bilo “realno očekivati izvršenje u ime naprednog naloga". Dodao je da je i njegov slučaj jos jedan primer da građani Srbije žive u sistemu koji “urušava temelj svakog demokratskog društva, a svoju vlast bazira na pretnjama, pritiscima, zloupotrebama institucija i širenju straha”.

“Nedvosmisleno jedini motiv jeste pokušaj gušenja slobodnog informisanja, a za takvu vrstu obračuna ne biraju se sretstva od strane onih kojima smeta javnost”, rekao je Cvetković i dodao da su osobe koje su ga tužile “kriminogene prošlosti”.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osuđen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića “Šestica”, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude. Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije “Sablja” 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnje i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

NUNS i NDNV: Skandalozne sudske presude protiv novinara Cvetkovića Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da su presude Osnovnog suda u Vršcu, tačnije sudije Cvete Kajević Grubišić, kojima je novinar Stefan Cvetković osuđen na ukupno 2 godine i 3 meseca zatvora i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara – u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama. "Zahtevamo takođe da nadležna pravosudna tela procene da li je sudija koja je donela ovakve presude uopšte kompetentna da obavlja sudijsku dužnost. Dodatno nas zabrinjava činjenica da su ove presude donete na osnovu privatnih krivičnih prijava funkcionera Srpske naprednke stranke u Vršcu, i to koordinatora SNS-a za južni Banat Branka Malovića, predsednika opštine Alibunar Predraga Belića, kao i funkcionera SNS-a Dejana Simeunovića, što može biti znak da je sud poslužio sam kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom. Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja međunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija, izazivajući ozbiljnu sumnju u Ustavom garantovanu nezavisnost sudova. O ovoj presudi obavestićemo i međunarodne organizacije, od kojih ćemo zahtevati da reaguju na presude koje su u potpunoj suprotnosti sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa usvojenim konceptom medijskih sloboda u demokratskim društvima" - stoji u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.