OD POČETKA GODINE U SRBIJI UBIJENO 13 ŽENA, MEĐU NJIMA I MALENA PETRA (2): Ima li kraja CRNOM NIZU?
Nasilje nad ženama, Foto: Ana Batrićević

ESKALACIJA FEMICIDA

OD POČETKA GODINE U SRBIJI UBIJENO 13 ŽENA, MEĐU NJIMA I MALENA PETRA (2): Ima li kraja CRNOM NIZU?

Prema trenutnim podacima, nasilje ove godine je vidno povećano u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno: 21:23h

Gordanu D. (56) iz sela Jarsenovo kod Leskovca preksinoć je na svirep način ubio njen nevenčani suprug Saša I. (46). Ona je nekoliko puta prijavljivala nasilnika, ali je svaki put odustajala od krivičnog gonjenja svog partnera. Ubica, zvani Saša Kapetan, više je bio na robiji nego na slobodi.

Žitelji Jarsenova, sela u Leskovcu, šokirani su nakon stravičnog ubistva, kada je u petak uveče Saša I. nasmrt izbo svoju partnerku Gordanu D, u kući njihovog komšije! Osumnjičeni Saša I. je nakon svađe uzeo kuhinjski nož i na zverski način bezbroj puta ubo žrtvu po celom telu. Nakon zločina pozvao je policiju i prijavio se, a nesrećna žena je podlegla povredama.

Kako pričaju meštani, Saša zvani Kapetan je poznat kao problematičan, a pola života je proveo u zatvoru.

- Kad je projurila Hitna pomoć i policija, to se sve zatreslo, odmah smo čuli šta se desilo, komšija je dojurio i rekao: “Kapetan je ubio Gocu”! Ne mogu da verujem, ona je bila veoma dobra i fina žena - priča jedna komšinica Jarsenova.

Više puta prijavljivala nasilje, pa odustajala

Kako saznaje „Blic“, žena je Sašu više puta prijavljivala za nasilje, ali je i odustajala od krivičnog gonjenja svog partnera.

- Gordana je 3-4 puta prijavljivala za nasilje nevenčanog supruga Sašu, ali kada god bi se postupak pokrenuo ona bi odustala. Poslednji put je prijavila Sašu prošle godine. Gordana ima ćerku i oca u Beogradu, a nedavno je kratko boravila tamo, nakon čega se vratila u selo kod Saše. Centar za socijalni rad joj je predlagao da bude smeštena u Sigurnoj kući u Leskovcu, ali ona je to nekoliko puta odbila. Mi znamo da je veza bila problematična sa obe strane - priča za „Blic“ Predrag Momčilović, iz Centra za socijalni rad (CZSR) u Leskovcu.

Gordana D.
Gordana D.foto: Društvene mreže

Duže bio na robiji nego na slobodi

Kako pričaju komšije, Saša je poznat u selu kao Kapetan, a više vremena je proveo u zatvoru, nego na slobodi.

- On i pije stalno, non-stop je pijan. Zabavljao se sa Gordanom nekoliko godina, ona rodom nije odavde, iz okoline Beograda je. A on nema nikoga, ceo život je problematičan. Jadna žena, mnogo sam se potresla. Rekli su da su čistili krv tri sata, svi su se šokirali kad su videli šta je napravio - ispričala je meštanka Jarsenova.

Kako kažu, Saša je više od decenije proveo u zatvoru.

- Saša je godinama bio u zatvoru. Naime, on je odležao više od 10 godina zbog ubistva nekog čoveka na granici BiH i Hrvatske, a kasnije je ležao i zbog droge, koju je kako se pričalo po kraju i sam konzumirao - kaže meštanin Leskovca.

"Nije joj dao da diše"

Zločin se odigralo u kući Zorana S, kod kojeg je Gordana povremeno čistila kuću i vodila računa o Zoranu, jer je bolestan čovek.

- Zoran je električar, veoma vredan. Teško je bolestan, ima srčanih problema. Zbog toga mu je porodica našla ženu koja će da mu pospremi kuću i da vodi računa o njemu. Sinoć je eto bio i Kapetan. Zoran je otišao u toalet, kad se vratio imao je i šta da vidi! On je čovek još uvek u šoku, kažu da je bio u bunilu, nije znao šta ga je snašlo - ispričala je jedna poznanica čoveka u čijoj kući se dogodilo ubistvo.

Kako navode komšije ovog para, oni su se često svađali i godinama nisu mogli da nađu zajednički jezik.

- Bolje da su se rastali, Saša je bio problematičan, pio je i nije dozvoljavao Gordani da diše. Ona je bila dobra, povučena žena i kao da nije mogla da pobegne od njega - kaže meštanin i dodaje da je strašno što je opet još jedna žena stradala od nasilnika.

Kako pričaju žitelji ovog mesta na Babičkoj gori, Gordana je bila veoma kulturna i vredna žena. Uvek prijatna, nasmejana i spremna da pomogne, kažu njene komšije.

Stravična hronologija: eskalacija femicida u 2023.

Prema trenutnim podacima, nasilje ove godine je vidno povećano u odnosu na prošlu godinu. Od početka 2023. u Srbiji je ubijeno 12 žena, među kojima su i dve devojčice. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine ubijeno je sedam žena.One su bile žrtve često već dobro poznatih nasilnika, od kojih su neki od njih bili i osuđivani, imali su pristup oružju, ali ih niko nije sprečio da oduzmu nevine živote i porodice zaviju u crno. Deca su ostala bez majki, majke bez dece...

Prema podacima iz prethodnih godina, nasilje je ponovo počelo da eskalira od prošle godine, kada je ubijeno 26 žena.

- Od kada je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu, mi smo sve do 2021. imali smanjenje broja ubijenih žena. Takođe se smanjivao i broj ubijenih žena koje su nasilje ranije prijavljivale institucijama. Na žalost, u 2022. je ponovo došlo do porasta broja ubijenih žena i imali smo i jednu ubijenu devojčicu. U 19 od 26 slučajeva femicida (u koji računamo i slučaj ubijene devojčice) u 2022. nasilje nije bilo ranije prijavljivano - saopštili su ranije iz Autonomnog ženskog centra za “Blic”.

Nasilje
foto: Milena Anđela

Ovo su sva ubistva od početka godine, u kojima su žrtve bile žene:

21. januar - dvostruko ubistvo starica

Dve sestra, starice Jelisaveta (76) i Gordana (78) Đ. su živele same u stanu na Bežanijskoj kosi. Jednoj od njih je muž preminuo, te su odlučile da žive zajedno i čuvaju jedna drugu. Retko su izlazile iz kuće, a nisu ni imale mnogo prijatelja koji su ih posećivali. Od rodbine nisu imale nikoga.

Sestre su pronađene 21. januara mrtve u stanu na Bežanijskoj kosi.

Policija je danima istraživala šta je motiv zločina za ubistvo dve bespomoćne starice, koje su retko izlazile iz kuće i držale su se zajedno. Utvrđeno je da je jedna od žrtava nedavno prodala kuću, te je imala ušteđevinu. Nakon nekoliko dana, policija je rasvetlila zločin nakon samoubistva jednog muškarca.

Goran Đ. (38) pronađen je 26. januara u svom automobilu, nakon što je izvršio samoubistvo. Tada je rasvetljeno da je Goran ubio starice, a nakon zločina je uzeo platnu karticu sa koje je podigao milion dinara.

1 / 4 Foto: Facebook / Kurir

On je jednu od žrtvi upoznao u Domu za stare, a zatim joj se približio i izgradio odnos sa njom.

5. februar - Marinu su ubili sin i ćerka njenog supruga

Marina M. (50) je ubijena u noći 5. februara u selu Trešnjevica kod Paraćina, kada su je ubili sin i ćerka njenog partnera, Marko P. (23) i Milica P. (27). Ona je bila u vanbračnoj zajednici sa Milošem P., a to ju je koštalo života. Miloš ima decu Marka i Milicu, koji su odlučili da presude svom ocu i maćehi.

Paraćin
foto: Petar Aleksić

Marko i Milica su izboli svog oca 41 put, a nakon hapšenja Marko je ispričao policiji da su ubili i maćehu Marinu. Policija je odlaskom na lice mesta zatekla ubijenu ženu. Prema priči poznanika ove porodice, brat i sestra su i ranije bili problematični, kao i prijavljivani zbog nasilja u porodici.

1 / 4 Foto: Društvene mreže

Njima je smetao odnos Marine i njihovog oca, navodi se kao motiv uznemirujućeg ubistva. Njihov otac je preživeo napad.

10. februar - policajac ubio suprugu (20)

Mlada devojka je mislila da je pronašla pravu ljubav, zaprosio ju je i ona se udala. Ubrzo je shvatila da taj muškarac nije onakav kakvim se predstavljao i poželela je da ode. Ali joj nasilnik to nije dozvolio.

Nevena Bekić (20) ubijena je 10. februara kada ju je njen suprug policajac Đorđe P. (28) ubio hicima iz pištolja, a zatim presudio sebi.

Nevenu je hicem iz pištolja ubio njen suprug zato što je htela da ga ostavi, a on je, kako je otkrila majka žrtve, i ranije bio nasilan prema Neveni. Ona je trpela gnusne uvrede i pretnje.

1 / 12 Foto: Nemanja Nikolić

Đorđe je Neveni već pretio pištoljem, kada je razmišljala o odlasku, a oni su u braku bili nepunih godinu dana.

14. februar - ubijena Marija iz Donjeg Tavankuta

Za ubistvo u Donjem Tavankutu se saznalo tek nakon hapšenja nasilnika. Miroslav P. (45) je uhapšen 14. februara zbog teškog ubistva.

On je sekirom ubio Mariju J. (65), sa kojom je dugo bio u vezi, a zatim je njeno telo zakopao u pod sobe u kući u selu Donji Tavankut kod Subotice.

On je uhapšen danima nakon ubistva, nakon što je i pronađeno telo žene.

Ono što je posebno uznemirujuće jeste da je Miroslav nakon ubistva beživotno Marijino telo zakopao u pod sobe i to mesto je prekrio tepihom, i nastavio da živi i spava u kući u kojoj se to dogodilo.

15. februar - zločin na Voždovcu

Dragana P. (54) ubijena je 15. februara od strane svog partnera Aleksandra D. (58) koji je upucao nju, a zatim i sebe. Aleksandar je ubio partnerku u stanu njegove majke na Voždovcu. Sumnja se da je nakon kraće rasprave potegao pištolj i upucao ženu, pa sebe.

Nije poznato odakle nasilniku oružje, a kako su tada ispričale komšije, Aleksandar je ranije imao problema sa narkoticima. Ne zna se motiv ovog svirepog ubistva.

Komšije i poznanici Aleksandra nisu poznavali Draganu, ali kako kažu, majka ubice je sve dala kako bi nju obezbedila dobar život, a na kraju je i stan sredila za njega - onaj u kojem je odlučio da ubije Draganu.

20. februar - maloletnik ubio tetku

Maloletnik Lj.B. (17) je uhapšen u srednjoj školi u Bačkoj Topoli, nakon što je raspisana policijska potraga za njim. Policija je tragala za njim zbog sumnje da je ubio svoju tetku Stanku M. (65).

- Ona ni mrava ne bi zgazila - reči su kojima su komšije opisivale ubijenu ženu.

Stanka je bila vredna žena koja je živela od nadničarske plate. Sumnja se da je Lj.B. želeo od tetke da uzme novac i da je to bio motiv ubistva.

Stanka je tinejdžera pustila u kuću jer joj je rod, i kako pričaju rođaci, bila je spremna svakome da pomogne. Ali je on mučki ubio, ukrao joj auto i pobegao.

21. februar - ubijena devojčica (2)

Devojčica Petra (2), čiji je život tek trebalo da počne, je odrastala u jednoj porodici u Zaječaru. Majka je imala problema sa ocem devojčice, rastala se od njega i pronašla novog partnera Miloša N. Živela je sa njim, kao i mala Petra.

Miloš N. (25) je 21. februara nasmrt pretukao pastorku u kući u Zaječaru. Majka devojčice Jelena N. (23), koja je ćutala na nasilje koje je njeno dete doživljavalo, odvela je u Dom zdravlja pretučenu devojčicu. Uprkos borbi lekara, dete je preminulo, a obdukcija je pokazala da su batine koje je pretrpela bile kobne.

Zaječar
foto: Kurir / S.B., Printscreen/Facebook

Miloš je pretukao pastorku jer ga je “nervirala kada plače”, a prema priči rođaka, on je i ranije bio nasilan - tukao je i Jelenino starije dete.

Njemu preti doživotna robija, dok je majka optužena za zanemarivanje deteta.

5. mart - osuđivani progonitelj ubio Sanju

Sanja M. (47) je ubijena u jutarnjim časovima nasred ulice u Pirotu, kada ju je Miroslav Marković (55) upucao.

Sanja je više puta prijavljivala nasilnika, a on je i osuđen za njeno proganjanje i kažnjen samo novčanom kaznom od 100.000 dinara.

On je nastavio da uhodi Sanju, zbog čega je ponovo optužen za proganjanje. Takođe, on ni dana nije proveo u pritvoru, o čemu je “Blic” detaljno pisao.

Žrtva je prolazila kroz agoniju, kao i njena porodica. Miroslav ju je stalno pratio, dolazio do zgrade u kojoj je živela, ali i zvao njenu ćerku i uznemiravao ostale članove porodice. Svi u Pirotu su znali kakav teror trpi Sanja. Iako je Sanja tražila pomoć od institucija, ona je nije dobila, a nasilje je eskaliralo teškim ubistvom.

27. mart - ubistvo majke petoro dece

Andrea K. (35) je nasmrt pretučena od strane svog partnera Bojana M. (46). Policija je u Bojanovom stanu zatekla telo žene sa vidnim povredama i tragovima prebijanja. Bojan je tukao Andreu dok nije izdahnula.

Žrtva je iza sebe ostavila petoro male dece. A kako je “Blic” već pisao, Bojan je bio prijavljivan za nasilje u porodici kada je maltretirao svoju bivšu suprugu i babu.

Takođe, Andrea je trpela nasilje i od prvog supruga, kojeg je prijavila i njemu su izrečene mere zabrane prilaska.

Kao i u gotovo svakom slučaju femicida, nasilnik je bio poznat kao problematična i agresivna osoba.

10. april - Ubistvo devojčice (16) u Ripnju

Druga devojčica ubijena ove godine je Nevena P. (16) iz Ripnja, koju je ubio Stojan Ilić (38).

Ubica je bio komšija porodice žrtve, često je provodio vreme u njihovoj kući, a njegova ćerka je išla u školu sa ubijenom devojčicom.

Ubistvo devojčice se dogodilo kada je Stojan devojčicu i njenog brata odvezao do radnje, a zatim kada je brat napustio vozilo, je devojčicu odvezao u šumu pored pruge u Ripnju. On ju je tamo izbo nožem. Ilić se tu nije zaustavio već je potom otišao do kuće u kojoj je devojčica živela sa svojom porodicom i nožem nasrnuo i na njih.

Ripanj
foto: Petar Aleksić, Printscreen/facebook

Povredio je ujaka, majku i babu devojčice. Njemu preti doživotna robija bez prava na uslovni otpust zbog ubistva deteta.

22. april - nakon svađe oko spora sa investitorom ubio staricu

U pančevačkom naselju Margita došlo je do teškog ubistva kada je muškarac D. D. (64) nožem usmrtio staricu S. J. (77) zbog komšijskih razmirica.

Kako komšije tvrde, oko svađe je došlo zbog spora oko investitora.

Kako prenosi Informer, žena mu je navodno rekla da treba da dobije tri stana od investitora, jer ih je htela za tri ćerke.

- On je na to poludeo. Rekao joj je "kako ti tri stana, a ja dva", pošto je i on hteo da sklopi ugovor sa istim investitorom. Potom je zgrabio nož i sa njime četiri ili pet puta izbo nesrećnu ženu - kažu komšije.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Blic/ Milica Ivanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.