Iz Hrama Svetog Save ukradeno desetine hiljade evra!

Veliki skandal u SPC

Iz Hrama Svetog Save ukradeno desetine hiljade evra!

Višednevna crkvena istraga smenila kompletno sveštenstvo Crkve i Hrama Svetog Save zbog sumnje da su pojedini sveštenici ilegalno prisvajali crkveni novac
Objavljeno: 22:07h

Smeni gotovo kompletnog sveštenstva Crkve i Hrama Svetog Save na Vračaru prethodila je višednevna crkvena istraga, zbog sumnje da su pojedini sveštenici ilegalno prisvajali crkveni novac i tako proneverili više desetina hiljada evra, saznaju "Novosti". Zbog finansijskih zloupotreba smenjeni svi sveštenici u Hramu Svetog Save! Istragu i smenu sveštenstva naložio je lično patrijarh Irinej, koji je prethodno upoznat sa sumnjom da postoje nepravilnosti u rukovođenju finansijama Crkve Svetog Save. Poglavar SPC, kao nadležni arhijerej parohijama u Beogradu, naredio je da se sveštenici saslušaju i provere crkvene knjige.

Prema saznanjima, u nameri da dokažu zloupotrebe pojedinih paroha u maloj Crkvi Svetog Save, Hramu i kancelarijama u Parohijskom domu instaliran je i video-nadzor. Po šest kamera bilo je instalirano u dve crkve. Kamere su postavljene u blizini crkvene kase, ali i ikona na koje vernici ostavljaju novac. Angažovani su i ljudi koji su dežurali u oba hrama, posebno u vreme zatvaranja crkve, kako bi nadzirali način na koji se postupa sa prikuljenim novcem. Posle uvida u dokumentaciju i uzimanja izjava, svi jereji, đakoni, pa i crkvenjaci, kažnjeni su premeštajem u parohije u okolini Beograda. Osmorica sveštenika dobili su nove adrese u Ripnju, Grockoj, Vrčinu... Na njihova mesta, odlukom patrijarha, dovedeni su mahom mlađi klirici iz drugih parohija. (Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.