TUŽILAŠTVO ISPITUJE RAD SEKTE "UNIVERZALNO CARSTVO BOŽJE": Apeluju na građane DA URADE OVO!
Policajac, Foto: Sonja Spasić

kontrola

TUŽILAŠTVO ISPITUJE RAD SEKTE "UNIVERZALNO CARSTVO BOŽJE": Apeluju na građane DA URADE OVO!

Tužilaštvo apeluje na građane koji smatraju da su oštećeni da to prijave policiji

Objavljeno:

Već dva meseca u Beogradu radi takozvana crkva Univerzalnog carstva božijeg. Obećavaju izlečenje i od najtežih bolesti ali i pomoć za izlazak iz nemaštine. Upućeni kažu da je reč o sekti i nadrilekarima, a tužilaštvo je pokrenulo postupak prikupljanja podataka o njihovom radu.

Gladnima hranu, obolelima lek, siromašnima bogatstvo. Sve to propagira Brazilac Arnaud Džunior koji od januara, kako kaže, sprovodi "evangelizaciju Beograda". U delu grada sa visokim kirijama, na mestu gde je bila banka, sada su prostorije takozvane crkve Univerzalnog carstva božijeg.

"Da ponovim, ne znam koji problem imate, ali sve je moguće ako verujete, dođete da se zajedno molimo, tražimo prisustvo boga, svetoga duha i siguran sam čudo će se dogoditi u vašem životu", navodi Arnaud Džunior, piše RTS.

Takozvana crkva Univerzalnog carstva božijeg nije upisana u zvanični spisak crkava i verskih zajednica, ali jeste u registar udruženja građana pri Agenciji za privredne registre. Udruženje je osnovano u oktobru, sa sedištem u Obrenovcu, a sa aktivnostima ovde u bulevaru kralja Aleksandra počeli su već krajem godine.

Finansiraju se na bazi članarina. Njen primarni osnivač, odnosno vlasnik u Brazilu Edir Makedo, nalazi se na Forbsovoj listi milijardera.

"Mi njih ne možemo nazivati crkvom, to su sekte, pseudohrišćanska sekta, to znači odvojena od matičnog izvornog hrišćanstva. Ciljna grupa su im uglavnom ljudi oboleli od nekih težih oblika karcinoma i nude im razne nadrilekove. Čuo sam jednu jako čudnu stvar koju oni propovedaju, koja glasi ovako - ukoliko vas život sablažnjava, sasvim je u redu oduzeti ga sam sebi, znači suicid izvršiti, što znači već da nije pseudohrišćanstvo, nego čak se graniči sa satanizmom", objašnjava sektolog Dimitrije Pastuović.

Tužilaštvo proverava rad

Pozivanje na samoubistvo i nadrilekarstvo su krivična dela, kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakonika. Da li upravo to propagira takozvana crkva na Bulevaru, proverava Prvo osnovno javno tužilaštvo.

"Tužilaštvo je poslalo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja gde će biti neophodno da se saslušaju u svojstvu građanina ovlašćena lica iz organizacije, da se utvrdi čime se bave i na osnovu čega, odnosno da li imaju dozvole i koja je ustvari njihova delatnost", navodi Vanja Ćulibrk iz Prvog osnovnog javnog tužilaštvo u Beogradu.

Tužilaštvo apeluje na građane koji smatraju da su oštećeni da to prijave policiji. Delovanje takvih organizacija prati i MUP, odnosno posebno odeljenje za suzbijanje sektaškog ponašanja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.