KULMINACIJA PORODIČNOG NASILJA U SRBIJI! Objavljeni zvanični podaci za 2022. godinu iz MUP-a
Nasilje u porodici, Foto: Snežana Krstić

strašno

KULMINACIJA PORODIČNOG NASILJA U SRBIJI! Objavljeni zvanični podaci za 2022. godinu iz MUP-a

Prema dostupnim podacima, svake godine u Srbiji oko 30 žena bude ubijeno

Objavljeno:

U Srbiji se u 2022. godini dogodilo 26 slučajeva femicida, tačnije 25 žena i jedna maloletna devojčica ubijene su u porodičnom i/ili intimnom, partnertskom kontekstu što su podaci koje smo dobili iz Autonomnog ženskog centra.

Ubice su njihovi bivši ili sadašnji partneri i muževi, sinovi, očevi i drugi članovi porodice.

Prema dostupnim podacima, svake godine u Srbiji oko 30 žena bude ubijeno, a istraživanja pokazuju jednu jezivu istinu koja se tiče svih nas - da je gotovo svaki ovaj femicid mogao da bude sprečen.

Nasilje
foto: Milena Đorđević

Iz udruženja građanki FemPlatz ističu da institucije, uprkos apelima ženskih nevladinih organizacija, "i dalje ne pružaju adekvatan odgovor na femicid, zbog čega veliki broj ubistava žena nije sprečen". Zaista je veliki broj ubijenih žena makar jednom bezuspešno prijavio slučaj nasilja.

Protekle godine dešavale su se strašne porodične tragedije, a prema zvaničnim podacima iz MUP-a Srbije u protekloj godini ubijeno je 40 lica (i žema i muškaraca) u porodičnom nasilju.

Nasilje u porodici

Prijavljeno je 4.464 krivična dela - nasilje u porodici.

Izrečena je 31.331 hitna mera

U porodičnom nasilju ubijeno je 40 lica (osam žrtava manje nego 2021. godine)

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, ističe da je najčešći razlog zbog kog žene trpe nasilje zapravo strah od nasilnika!

- Mnogo je razloga, ali postoji nekoliko ključnih zbog čega se žene odlučuju da trpe nasilnike. Ja govorim o ženama koje smo mi imali prilike da upoznamo i vidimo, žene koje su progovorile o nasilju i koje smo lično imali prilike da sretnemo. One trpe nasilje uglavnom nadajući se da će se nasilnik promeniti i iz neverovatnog straha. To su jedni od najbitnijih razloga. Ukoliko muškarac ima problem sa alkoholom ili nekom drugom zavisnošću, žena se nada da će to proći i da je ustvari samo faza, da on zapravo nije takav - rekla je Vesna za Espreso i dodala:

Vesna Stanojević
Vesna Stanojevićfoto: Kurir/Marina Lopičić

- Žena trpi iz straha i nada se da će se nasilnik promeniti i svaka veruje da je to privremena faza jer muškarci obećavaju da se nasilje neće ponoviti, često govore i da za nasilje nisu krivi oni već neko treći, pravdaju svoje postupke time da su bili ljuti, besni, isprovocirani, itd. Žena poveruje u sve to, ali onda ipak shvati da tome nema kraja! S druge strane je prisutan i strah od osvete, od toga šta će im nasilnik uraditi ako prijave - rekla je ona.

TRPE NASILJE ZBOG DECE

- Sledeći bitan razlog su deca. Od žena vrlo često možete čuti da nasilje trpe zbog dece, zato što smatraju da je partner dobar otac, da deca treba da rastu uz oca, a kada je pitate da li su deca srećna i ona sama će reći da nisu. Znaju one dobro da nije rešenje da ostaju u takvim brakovima i da ne donose dobro ni sebi ni deci, to je samo razlog da odugovlače jer su deca prva u takvim odnosima vrlo nesrećna - kazala je Vesna za portal Espreso.

Nasilje
foto: Milena Đorđević

MATERIJALNE STVARI, PODRŠKA PORODICE

Koordinatorka Sigurne kuće navela je da je treći razlog taj materijalni momenat, kada je u pitanju neko ko nema uslova, nema mogućnost da se zaposli. Mnoge žene danas nemaju ni srednju školu i prosto zavise od parnera i znaju da nemaju drugo rešenje.

- Dalje, veoma je bitna podrška koju one nemaju od svojih najbližih, kada primarna porodica neće ili ne može da pomogne. Ako je u pitanju ćerka, ona će dobiti odgovor vrlo često kako je sama birala muža i kako je dužna sada da ga trpi i tada ona nema nikakav oslonac u životu. To su glavni razlozi. Može da bude i ljubav ili vera u to da je on čovek njenog života - kaže koordinatorka Sigurne kuće.

NIPODAŠTAVANJE ŽENA U SRBIJI

Poslednja stvar, koja je neizostavna, je što je ženu sramota. Ženama se ne veruje, u Srbiji su žene uvek i za sve krive pa se osećaju loše da bi uopšte zatražile pomoć, neretko dobiju objašnjenje da su one bolje kako bi bili i muškarci, itd.

Nasilje
foto: Dragana Udovičić

Stanojević se susretala sa raznim profilima žena koje trpe nasilje, te ističe koliko je bitno prijaviti nasilnika. Ispričala je kako ukazati ženi na problem, da li je uopšte svesna šta joj se dešava.

- Mi možemo da šaljemo razne poruke - do nekih stigne, a do nekih nikad. Na problem mogu ukazati samo ljudi u njihovom orkuženju i one, uz njihovu podršku treba da shvate da moraju prijaviti nasilnika. Jednostavno ne možete dopreti do određenog broja žena koje ćute - kazala je naša sagovornica.

Takođe, objasnila je da ukoliko žena sama ne želi da prijavi problem, da tu niko ne može pomoći.

- Svakoj ženi može da se kaže ili da joj se približi da je u problemu, ali ako ona negira problem ne možete nikako da priđete. Sve zavisi od same žene - one koje su pokušale da izađu iz takvih odnosa, one će izaći. Pitanje je kako mogu dalje, ali mi smo uz svaku ženu koja se bori sa nasiljem, to mora prestati - zaključila je Vesna Stanojević.

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.