Oliveru Ivanoviću ukinuta presuda za ratne zločine, suđenje vraćeno na početak!
Foto: Fonet

ima li ipak pravde

Oliveru Ivanoviću ukinuta presuda za ratne zločine, suđenje vraćeno na početak!

Ivanović je 21. januara prošle godine osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici, na devet godina zatvora
Objavljeno: 14:20h

Suđenje lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću vraća se na početak, odlučio je danas Apelacioni sud, potvrdio je za "Blic" njegov advokat Nebojša Vlajić.

- Presuda je ukinuta, vraća se na ponovno suđenje - rekao je Vlajić.

Na svetog Savu, 27. januara, navršilo se tačno tri godine od kada je Ivanović u pritvoru.

Ivanović je 21. januara prošle godine osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici, na devet godina zatvora.

foto: Fonet

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen.

U presudi je navedeno da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih - penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Međunarodni javni tužilac Čezare Mihalčuk, koji je pred kraj suđenja bez razloga napustio ovaj proces, na teret mu je stavio ubistvo nekoliko Albanaca.

Ivanoviću je kaznu izrekla sudija iz Rumunije Roksana Komša, iznoseći pri tome šture razloge.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.