ZBOG UBISTVA KOŽARA I HADŽIĆA ISTRAGA PROTIV 10 "KAVČANA": Na spisku RADOJE ZVICER i DARKO ŠARIĆ!
Lokal na Krfu u kom su ubijeni Kožar i Hadžić, Foto: Printscreen/MUP

CRNOGORSKO TUŽILAŠTVO

ZBOG UBISTVA KOŽARA I HADŽIĆA ISTRAGA PROTIV 10 "KAVČANA": Na spisku RADOJE ZVICER i DARKO ŠARIĆ!

Kožar i Hadžić, podsetimo, brutalno su likvidirani 23. jula 2020. ispred vile u kojoj su boravili na grčkom Krfu

Objavljeno:

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo danas je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, Milana Vujotić i Darka Šarića i njihove kriminalne grupe zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hadžića.

Pored odbeglog Zvicera za kojim je raspisana crvena Interpol poternica, na meti crnogorskog pravosuđa našli su se i Vujotić, Šarić, ali i Slobodan Kašćelan i Petar Lazović, bivši policajac koji se sumnjiči da je odavao tajne Zviceru i da je bio njegov doušnik, a organizovanu grupu činilo je još sedam pripadnika klana. Osumnjičeni se terete zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Kožar i Hadžić, podsetimo, brutalno su likvidirani 23. jula 2020. ispred vile u kojoj su boravili na grčkom Krfu kada su egzekutori ispalili čak 29 hitaca u njih. Njihova beživotna tela našla je maserka u kolima kojoj su prethodno tražili tretman.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: detective-info.com.ua/Kurir

- Naredbom se okrivljenima R. Z. i M. V., stavlja na teret da su, zajedno sa D. Š. državljaninom Srbije, u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, kao organizatori, stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica - piše crnogorski Dan.

Svi su imali unapred određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge - prikupljali podatke o lokaciji i kretanju Kožara i Hadžića.

- Obezbeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog dela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja dela i prevozna sredstva i plovila, odnosno "štek stanove“ za izvršenje dela i bekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog dela isplaćeno 1.400.000 eura - saopštenio je specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Darko Šarić
Darko Šarićfoto: Ana Paunković

Kako se navodi, okrivljenom P. L. se stavlja u istrazi na teret i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

- Jer je, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih dela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kriminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojeidnim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik.

Eksplozija je tada uznemirila meštane Starog Bara, na Belvederu, u blizini gradske kapele. Kožar je u trenutku zapaljenja bio u vozilu, koje je bilo u pokretu, a s njim je bila i jedna ženska osoba, čiji identitet tada nije saopšten. Iako su u trenutku zapaljenja bili u vozilu, Kožar i devojka nisu povređeni.

- Pre donošenje naredbe o sprovođenju istrage, okrivljeni S. K. i P. L., koji su u pritvoru, u zatvoru, zbog drugih krivičnih dela, su saslušani pred specijalnim tužiocem, u prisustvu izabranih branilaca i izneli su odbranu, negirajući krivična dela za koja se terete, ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju. Ostali okrivljeni su trenutno u bekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, dok krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, je u nadležnosti njihovim matičnih država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore - naveo je Radonjić, a pronosi Dan.

(Espreso/DAN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.