DA SE VIŠE NE PONOVI! U Srbiji su samo ove godine ubijene 24 žene i jedna DEVOJČICA - zapamtimo NJIHOVA IMENA
Žene ubijene u 2022. godini, Foto: Printscreen Facebook, Društvene mreže, Privatna arhiva

DA SE NIKAD NE PONOVI!

DA SE VIŠE NE PONOVI! U Srbiji su samo ove godine ubijene 24 žene i jedna DEVOJČICA - zapamtimo NJIHOVA IMENA

Ubice su njihovi bivši ili sadašnji partneri i muževi, sinovi, očevi i drugi članovi porodice

Objavljeno: 13:15h

Približavamo se kraju 2022. godine sa gorkim ukusom u ustima. Od januara, pa do danas u Srbiji se dogodilo 25 slučajeva femicida, tačnije 24 žene i jedna maloletna devojčica ubijene su u porodičnom i/ili intimnom, partnertskom kontekstu što su podaci koje smo dobili iz Autonomnog ženskog centra.

Ubice su njihovi bivši ili sadašnji partneri i muževi, sinovi, očevi i drugi članovi porodice.

Prema dostupnim podacima, svake godine u Srbiji oko 30 žena bude ubijeno, a istraživanja pokazuju jednu jezivu istinu koja se tiče svih nas - da je gotovo svaki ovaj femicid mogao da bude sprečen.

Iz udruženja građanki FemPlatz ističu da institucije, uprkos apelima ženskih nevladinih organizacija, "i dalje ne pružaju adekvatan odgovor na femicid, zbog čega veliki broj ubistava žena nije sprečen". Zaista je veliki broj ubijenih žena makar jednom bezuspešno prijavio slučaj nasilja.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, ističe da je najčešći razlog zbog kog žene trpe nasilje zapravo strah od nasilnika!

Vesna Stanojević
Vesna Stanojević foto: Kurir/Marina Lopičić

- Mnogo je razloga, ali postoji nekoliko ključnih zbog čega se žene odlučuju da trpe nasilnike. Ja govorim o ženama koje smo mi imali prilike da upoznamo i vidimo, žene koje su progovorile o nasilju i koje smo lično imali prilike da sretnemo. One trpe nasilje uglavnom nadajući se da će se nasilnik promeniti i iz neverovatnog straha. To su jedni od najbitnijih razloga. Ukoliko muškarac ima problem sa alkoholom ili nekom drugom zavisnošću, žena se nada da će to proći i da je ustvari samo faza, da on zapravo nije takav - rekla je Vesna za Espreso i dodala:

- Žena trpi iz straha i nada se da će se nasilnik promeniti i svaka veruje da je to privremena faza jer muškarci obećavaju da se nasilje neće ponoviti, često govore i da za nasilje nisu krivi oni već neko treći, pravdaju svoje postupke time da su bili ljuti, besni, isprovocirani, itd. Žena poveruje u sve to, ali onda ipak shvati da tome nema kraja! S druge strane je prisutan i strah od osvete, od toga šta će im nasilnik uraditi ako prijave - rekla je ona.

TRPE NASILJE ZBOG DECE

Nasilje
foto: Milena Đorđević

- Sledeći bitan razlog su deca. Od žena vrlo često možete čuti da nasilje trpe zbog dece, zato što smatraju da je partner dobar otac, da deca treba da rastu uz oca, a kada je pitate da li su deca srećna i ona sama će reći da nisu. Znaju one dobro da nije rešenje da ostaju u takvim brakovima i da ne donose dobro ni sebi ni deci, to je samo razlog da odugovlače jer su deca prva u takvim odnosima vrlo nesrećna - kazala je Vesna za portal Espreso.

MATERIJALNE STVARI, PODRŠKA PORODICE

Koordinatorka Sigurne kuće navela je da je treći razlog taj materijalni momenat, kada je u pitanju neko ko nema uslova, nema mogućnost da se zaposli. Mnoge žene danas nemaju ni srednju školu i prosto zavise od parnera i znaju da nemaju drugo rešenje.

Nasilje
foto: Snežana Krstić

- Dalje, veoma je bitna podrška koju one nemaju od svojih najbližih, kada primarna porodica neće ili ne može da pomogne. Ako je u pitanju ćerka, ona će dobiti odgovor vrlo često kako je sama birala muža i kako je dužna sada da ga trpi i tada ona nema nikakav oslonac u životu. To su glavni razlozi. Može da bude i ljubav ili vera u to da je on čovek njenog života - kaže koordinatorka Sigurne kuće.

NIPODAŠTAVANJE ŽENA U SRBIJI

Poslednja stvar, koja je neizostavna, je što je ženu sramota. Ženama se ne veruje, u Srbiji su žene uvek i za sve krive pa se osećaju loše da bi uopšte zatražile pomoć, neretko dobiju objašnjenje da su one bolje kako bi bili i muškarci, itd.

Stanojević se susretala sa raznim profilima žena koje trpe nasilje, te ističe koliko je bitno prijaviti nasilnika. Ispričala je kako ukazati ženi na problem, da li je uopšte svesna šta joj se dešava.

Nasilje
foto: Dragana Udovičić

- Mi možemo da šaljemo razne poruke - do nekih stigne, a do nekih nikad. Na problem mogu ukazati samo ljudi u njihovom orkuženju i one, uz njihovu podršku treba da shvate da moraju prijaviti nasilnika. Jednostavno ne možete dopreti do određenog broja žena koje ćute - kazala je naša sagovornica.

Takođe, objasnila je da ukoliko žena sama ne želi da prijavi problem, da tu niko ne može pomoći.

- Svakoj ženi može da se kaže ili da joj se približi da je u problemu, ali ako ona negira problem ne možete nikako da priđete. Sve zavisi od same žene - one koje su pokušale da izađu iz takvih odnosa, one će izaći. Pitanje je kako mogu dalje, ali mi smo uz svaku ženu koja se bori sa nasiljem, to mora prestati - zaključila je Vesna Stanojević.

NJIHOVA IMENA DA ZAPAMTIMO I NIKADA NE DOZVOLIMO DA SE PONOVI!

Tatjanu Perić usmrtio suprug

Dragan Todorović Šine (68) na Badnje veče ubio je iz lovačke puške svoju suprugu Tatjanu Perić (61). Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini, osumnjičeni je priznao zločin.

Kuća u kojoj se dogodio zločin
Kuća u kojoj se dogodio zločinfoto: KURIR.RS/D.I.

Nesrećna Tatjana zvala je telefonom komšinicu i zavapila da će je Dragan ubiti. Komšija i rođak Slađan Todorović odmah je pohitao i zatekao ženu u lokvi krvi, a Dragana sa lovačkom puškom u rukama nakon čega je pozvao Hitnu pomoć.

Nažalost, Tatjani nije bilo spasa. Policija je ubrzo stigla na lice mesta, a Dragan se, kako su mediji preneli, sam predao nakon zločina.

Katarinu Pricu usmrtio sin

Na Paliluli se dogodila stravična tragedija u kojoj je sin nožem usmrtio majku. Policija je pronašla oružje kojim je počinjeno ubistvo, a osumnjičeni se sam predao policiji.

Nesrećna žena živela je sa nepokretnim mužem o kome se brinula, a kako su mediji pisali, čovek je u trenutku ubistva bio u stanu.

Snežanu Pavlović ubio suprug

Snežana je preminula od povreda koje joj je nožem dugim 20 centimetara naneo suprug pred najmlađom ćerkom koja ima samo 12 godina i koja je pokušala da je odbrani.

Rođaci porodice govorili su tada da je Dejan godinama maltretirao nesrećnu ženu i troje dece koje ima.

Gordanu Ignjatović i Andreju Ignjatovića usmrtio sin

Miloš I. usmrtio je svoje roditelje hicima iz lovačke pušte u njihovoj vikendici u zaseoku Počevica, kod Kusatka.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Šta je Miloša navelo da ocu puca u stomak, a majci u glavu, ostala je misterija. Istraga je utvrdila da je u trenutku zločina bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a prilikom hapšenja bio je potpuno nag.

Samantu Vučković ubio dečko

Samanta Vučković (31) poečetkom aprila pronađena je mrtva u svom iznajmljenom stanu u Vlasotincu.

Samanta Vučković
Samanta Vučkovićfoto: Facebook Printescreen

Policija je za ovaj zločin osumnjičila Samantinog dečka D. R., državljanina Severne Makedonije, koji je odmah posle zločina pobegao iz Srbije.

Telo nesrećne Samante pronašla je gazdarica u krevetu, prekriveno ćebetom. Njen momak D.R. sa kojim je tu stanovala je pre toga već nestao.

Slađanu Glišović (49) zaklao sin

Zločin kakav ni najsatriji meštani Čačka ne pamte dogodio se u aprilu ove godine kada je Ilija Glišović (21) presudio majci, ocu i dedi, a zatim pobegao. Policija ga je uhapsila deset sati kasnije nedaleko od kuće.

1 / 3 Foto: KURIR.RS/D.Č.

Telo Svetlane (49) nađeno je u hodniku kuće, a nedaleko od nje bio je Milan (57). U sobi je policija zatekla telo Sretena (87). Obdukcija je pokazala da je troje Glišovića ubijeno nožem.

Snežanu Petković (59) ubio bivši partner

Snežanu Petković (59) ubio je iz vatrenog oružja Petar B. (60) iz Loka, kod Titela. Nesrećna žena radila je kao konobarica u lokalnoj kafani u Loku.

Ubijena Snežana Petković
Ubijena Snežana Petkovićfoto: Privatna arhiva, Kurir

Kobne večeri ispred kafane u Loku došlo je do tuče Petra B. i jednog od gostiju, Snežana je izašla i povukla tog gosta da se vrati u lokal. Kada se taj gost okrenuo i ušao unutra, Petar je izvadio pištolj, a drugi gost je to video i pokušao da mu ga oduzme. Međutim, on je opalio jedan metak, koji je pogodio nesreću Snežanu.

Kafana u Loku
Kafana u Lokufoto: Privatna arhiva, Kurir

Pogođena je u levu stranu grudi i na licu mesta je preminula. Inače, Snežana je nekada bila u vezi sa ubicom, ali su to na miran način prekinuli. Ubica je tada bacio pištolj i pobegao iz kafane. Policija ga je pronašla na ulici, na autobuskim stajalištu i uhapsila.

Ubistvo Marije Zarić (78)

Mariju Zarić ubio je muškarac P.P. (63) sa kojim je živela u istoj kući u selu Dobra kod Golupca. Marija je ubijena jakim udarcima gumenim čekićem u glavu.

Jezivi zločin dogodio se u porodičnoj kući u kojoj su stanovali nakon čega se P.P. ujutru sam prijavio policiji.

On je tada inspektorima objasnio da se posvađao sa Zarićevom sa kojom je stanovao u istoj kući i da je počeo da je udara.

Učiteljicu Snežanu Đuričić usmrtio komšija

Zločin kakav ne pamte žitelji sela Rožanci u Barejevu dogodio se u maju ove godine kada je Slavoljub J. (62) nožem prerezao vrat komšinici Snežani Đuričić (67).

Ubijena Snežana Đuričić
Ubijena Snežana Đuričićfoto: Kurir privatna arhiva

Snežana je bila učiteljica u obližnjem selu Beljina. Ostala je bez muža pre tri godine, a svekrva sa kojom je živela preminula je pre sedam meseci, pa je nesrećna žena ostala sama u toj kući.

Nakon što je Slavoljub ubio Snežanu zapalio je pomoćni objekat u njenom dvorištu, a potom je pokušao da izvrši samoubistvo. Tokom uviđaja nađeno je i njegovo telo, ali je on kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar u Beogradu.

Kuća u kojoj se dogodio zločin
Kuća u kojoj se dogodio zločinfoto: Ana Paunković

Telo Snežane Đuričić (61) pronađeno je u njenom krevetu u porodičnoj kući kada su komšije prijavile požar, u letnjoj kuhinji u kojoj je imala krevet.

Anu Živanović (41) usmrtio bivši partner

Anu Živanović (41) iz Paraćina je ubio bivši emotivni partner Vladan Todorović (51) zvani Vaška sa kojim je bila u vezi oko dvadesetak godina.

Ubijena Ana Živanović
Ubijena Ana Živanovićfoto: Printscreen/facebook

Nesrećna Ana godinama prolazila najstrašniju torturu, a posle raskida dvadesetogodišnje veze trpela je i pretnje, najstrašnije uvrede i bila praćena.

Todorović je sa pet hitaca iz "škorpiona" ubio Živanovićevu u njenom automobilu, na brani kod Velike Morave, a potom presudio sebi.

Vladan Todorović
Vladan Todorovićfoto: Printscreen/facebook

Zločin u selu Šavac kod Paraćina otkrili su ribari koji su ujutru zatekli Todorovićevo telo pored Aninog parkiranog "folksvagen pola".

Odmah se saznalo da je Todorović presudio svojoj dugogodišnjoj ljubavnici, jer je nekoliko meseci ranije prekinula vezu sa njim, pa ga i prijavila policiji za uznemiravanje.

Milenu Milošević Maksimović usmrtio suprug

Vladimir Maksimović je 16. maja usred noći, dok je njegova supruga Milena Maksimović spavala, potegao pištolj i pucao joj u glavu. Uhapšen je istog dana, pošto se zabarikadirao u kolima i pretio samoubistvom. Nesrećna žena od zadobijenih povreda preminula je osam dana kasnije u KC Kragujevac.

Ubijena Milena Maksimović
Ubijena Milena Maksimovićfoto: Facebook

Komšije su nakon zločina rekle da se iz njihove kuće u vreme zločina čula muzika. Takođe, prema njihovim tvrdnjama, bračni par je delovao skladno i kao izuzetno fina i pristojna porodica.

Dvoje zajedničke dece koja bila su u kući kada je Vladimir pucao u Milenu.

Maksimovićeva je godinama radila kao lekar u Drezdenu. U Srbiju je došla na kraći odmor, a navodno je s decom trebalo da se vrati u Nemačku.

Zumretu Eminović Husović (44) ubio svekar

Zumretu Eminović Husović (44) ubio je svekar Džemo Eminović (79) posle kraće svađe, a potom izvršio samoubistvo ispred porodične kuće u selu Crnoča kod Novog Pazara.

Ubijena Zumreta Eminović Husović
Ubijena Zumreta Eminović Husovićfoto: Društvene mreže

Džemo Eminović je iz vatrenog oružja oko 15 sati, posle kratke svađe, usmrtio snaju Zumretu, a potom i sebe ispred porodične kuće. Zumretina svekrva je u trenutku tragedije bila u njivi, nedaleko od kuće dok je njen suprug bio u inostranstvu na privremenom radu.

Snežanu Simić (47) usmrtio bivši partner

Snežana Simić ubijena je 5. juna u dvorištu porodične kuće u Barajevu, na Glumčevom brdu. Nju je nožem devet puta ubo bivši emotivni partner Zoran P. (51), a potom sebi prerezao vrat i potkolenicu.

Ubijena Snežana Simić
Ubijena Snežana Simićfoto: Privatna arhiva Kurir

Zločin se dogodio usred dana, oko podneva, a krvoproliće su videle Snežanine komšije, koje su pozvale policiju.

Komšije su čule zapomaganje i videle zločin, pa su pozvale policiju. Patrola, koja se zbog druge intervencije nalazila samo 500 metara dalje, veoma brzo je došla na mesto zločina.

Zoran P.
Zoran P.foto: Privatna arhiva Kurir

Ubijena Snežana radila je kao medicinska sestra i bila je razvedena, kao i Zoran.

Anu Kabok (49) usmrtio partner

Tibor Balaš (57) ubio je svoju partnerku Anu Kabok (49), pa presudio sebi u porodičnoj kući u Telečki kod Sombora.

Ubijena Ana Kabok
Ubijena Ana Kabokfoto: Društvene mreže

Kako su komšije rekle, njih dvoje su iza sebe imali neuspešne brakove i provodili su dosta vremena zajedno. Ana ima dvoje dece sa prvim suprugom i jedno unuče.

Olivera Kurta (51) ubijena nožem od strane supruga Joške Kurta (55) u Stanišićima.

Ivanu Radulov (50) usmrtio suprug

Ivana Radulov (50) ubijena je u junu ove godine u dvorištu svoje kuće u Futogu. Nasmrt ju je izbo suprug Mile M. (53).

Ubijena Ivana Radulov
Ubijena Ivana Radulovfoto: KURIR/S.S.

Nakon što joj je oduzeo život, Mile je pokušao da prereže sebi vrat. Krvavom piru je navodno prethodila svađa.

Jagodu Savić (67) usmrtio rođak

Jagoda Savić (67) iz Zemuna, brutalno je ubijena sekirom u julu ove godine, a za ovaj monstruozni zločin osumnjičen je njen rođak Milorad M. kome je ubijena Jagoda ujna.

Ubijena Jagoda Savić
Ubijena Jagoda Savićfoto: Društvene mreže

Milorad M. se posle svirepog ubistva suprotstavio policajcima koji su došli da ga hapse. Oni su ga ipak savladali kada su mu ubacili suzavac u kuću.

Kako su mediji tada pisali, Milorad se ranije lečio od zavisnosti od narkotika, a više puta i od psihičkih bolesti.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Milorad je sedeo sa Jagodom u zajedničkom dvorištu, a onda je zgrabio sekiru i nekoliko puta je udario po temenu. Ona je pala na leđa i preminula na licu mesta.

Julijanu Paunović (46) ubio suprug

Vinko Paunović (53) u julu ove godine ubio je suprugu Julijanu (46) sa više hitaca ispaljenih iz pištolja, nakon čega je sebi presudio u Starčevu.

Vinko i ubijena Julijana Paunović
Vinko i ubijena Julijana Paunovićfoto: Društvene mreže

Kako se kasnije pisalo, nesuglasice u braku u poslednjih 15 godina koje su imali Julijana i Vinko Paunović iz Starčeva dovele su do porodične tragedije.

Zločin se dogodio na dan njihove krsne slave Sveti arhangel Gavrilo. Vinko je taj dan, pred poslednjim gostom na slavlju, otišao po pištolj, upucao suprugu kraj ljuljaške, dok je prostirala veš, a potom izvršio samoubistvo.

Policija je u dvorištu porodične kuće našla dva beživotna tela. Julijanino je bilo nedaleko od ljuljaške, a Vinko u blizini kuće.

Blaženku Grbić (39) Jovanić usmrtio suprug

Blaženka Grbić Jovanić (39) iz Batajnice ubijena je na spavanju sekirom i to jednim udarcem u glavu, a drugim u vrat.

Ubijena Blaženka Grbić Jovanić
Ubijena Blaženka Grbić Jovanić foto: Privatna arhiva/Kurir

U smrt ju je odveo suprug Čedomir J. (43) koji se nakon zločina popeo na sprat kuće i tu presudio sebi vešanjem. Policija je u kući našla krvavu sekiru i veću količinu lekova za smirenje.

Da se nešto sa njima događa otkrio je njihov kum jer se nisu javljali na telefon. On je pozvao 192, a inspektori su provalili u kuću jer su vrata bila zaključana.

Kuća u kojoj se dogodio zločin
Kuća u kojoj se dogodio zločinfoto: Kurir / J.M.

Policija je telo nesrećne žene, koja je bila zaposlena kao babica u Narodnom frontu, pronašla u krevetu u spavaćoj sobi. Imala je dve rane od sekire, jednu na glavi, a drugu na vratu.

Draganu Mihailović (55) usmrtio suprug

Zoran Mihailović (61) je u avgustu ove godine na smrt izbo svoju suprugu Draganu (55), a nakon toga pokušao da počini samoubistvo. Tragedija se odigrala u porodičnoj kući u Aranđelovcu.

Oko 15 sati toga dana, A.M. je telefonom prijavila da je njen otac tukao njenu majku.

Na lice mesta odmah je izašla patrola policije i u hodniku zatekla Draganu Mihailović bez znakova života i u lokvi krvi. Na telu je bio primetan veći broj ubodnih rana.

Draganinog supruga Zorana, osumnjičenog za ubistvo, patrola policije pronašla je na oko 100 metara od zgrade sa višestrukim povredama vrata, grudnog koša i stomaka koje je naneo sam sebi naneo nožem i skalpelom u pokušaju da izvrši samoubistvo.

Svedoci (dvoje dece bračnog para) su izjavili da su čuli galamu u hodniku zgrade i majku kako ih doziva. Odmah su strčali u hodnik i zatekli majku kako leži krvava, sa povredama po telu.

Zoranu su navodno samo nekoliko dana pre zločina izrečene obe hitne mere zbog nasilja u porodici. Zoran je suprugu navodno verbalno uznemiravao i vređao jer je bio ljubomoran i mislio da ga vara.

Sebihanu Drmaku (27) ubio suprug

U Zemunu je u septembru ove godine pronađeno telo Sebihane Drmaku (27) sa povredama glave, povezima preko usta i nosa u prizemnoj kućici, u ulici Živka Petrovića.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Beogradska policija je uhapsila D.S (34) zbog sumnje da je 18. septembra oko 21 čas kući u Ulici Živka Petrovića u Zemunu, nakon verbalne rasprave, drvenom palicom pretukao svoju 27-godišnju suprugu koja je od zadobijenih povreda preminula.

Inače, krvnik je nakon zločina napustio baraku u kojoj su živeli sa dvoje maloletne dece, a uhapšen je čim se pojavio na licu mesta dok je policija vršila uviđaj.

Ljiljanu Velimirović (54) ubio bivši suprug

Ljiljanu Velimirović (54) na smrt je izbo bivši suprug Robert Velimirović (58) u Subotici, nakon čega je pobegao sa lica mesta.

Ubijena Ljiljana Velimirović
Ubijena Ljiljana Velimirovićfoto: Društvene mreže

Robert je uhapšen dan kasnije, policija ga je pronašla u njegovom automobilu, nedaleko od stana u kome je do razvoda živeo sa bivšom suprugom, u kome je pokušao samoubistvo tako što je sebi isekao vene.

Dobrinku Marić (61) usmrtio sin

Dobrinka Marić (61) preminula je od povreda koje joj je batinama naneo sin Đorđe M. (26) i to drvenom motkom u stanu na Voždovcu.

Ubijena Dobrinka Marić
Ubijena Dobrinka Marićfoto: Društvene mreže

Zločin se dogodio u oktobru ove godine, a telo nesrećne žene našao je suprug M. M. U prvi mah mu se učinilo da spava jer se nalazila u spavaćoj sobi na krevetu pokrivena ćebetom, međutim, na njenom licu primetio je povrede, a na zidu i podu krv.

Dobrinka Marić bila je doktor, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina.

Obdukcija je prema saznanjima medija pokazala da je nesrećna žena umrla u najgorim mukama. Dobrinku je sin navodno drvenom motkom tukao po glavi i telu dok nije izdahnula.

Devojčicu Petru Budimirović (2) usmrtio je otac Marko Budimirović

Nezapamćena tragedija dogodila se u oktobru ove godine u Vršcu, kada je Marko Budimirović udavio svoju ćerku (2), a potom se obesio.

Ubijena Petra
Ubijena Petrafoto: Nenad Kostić

Njihova beživotna tela pronašla je policija nakon prijave devojčicine majke Suzane da je dobila uznemirujuću poruku od bivšeg supruga.

Milanku Nikolić (65) ubio suprug

Milanku Nikolić (65) iz sela Markovac kod Velike Plane u decembru ove godine usmrtio je suprug Ljubodrag N. (67). Nesrećna žena ubijena je iz lovačkog karabina na proslavi 40 godina braka.

Ubijena Milanka Nikolić
Ubijena Milanka Nikolićfoto: Printscreen/Facebook/Milanka Nikolic

Pre zločina supružnici su otišli do grada, ali je Ljubodrag svratio do kafane, dok se Milanka kući vratila sa komšinicom, kako bi spremile svečani ručak za proslavu. Nakon nekog vremena kući je došao i Ljubodrag i supružnici su se posvađali.

Kobnog dana Ljubodrag je uzeo stari karabin koji je bio u kući i jednim hitcem je ubio ženu koja je za stolom sedela sa komšinicom. Ljubodrag je ubrzo uhapšen i izmereno mu je 2,1 promila alkohola u organizmu.

Komšinica je bila na pregledima, jer nije mogla da dođe sebi od šoka.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko ga trpi, pozovite:

Policija 192

Prijava nasilja u porodici 0800100600

SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (14-18h) 3626-006

SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj“ besplatni i poverljivi pozivi 0800123456

Savetovalište za brak i porodicu 011 2650258, 011 2752224 i 011 2695416

SOS Centar za mlade 011 3192782

Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja0800 100 007

Sigurna kuća 0800 011 011, 011 2769 466, 062 304 560

Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu 0800 10 10 10

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.