MAGISTRALA SMRTI, OVDE SU STRADALI VOZAČI I PEŠACI: Nadgrobni spomenici na svakih 30 metara, POTRESAN PRIZOR (FOTO)
Udes na Ibarskoj magistrali, Foto: RINA, Espreso ilustracija

JEZIVO

MAGISTRALA SMRTI, OVDE SU STRADALI VOZAČI I PEŠACI: Nadgrobni spomenici na svakih 30 metara, POTRESAN PRIZOR (FOTO)

Do sada je na njoj život izgubilo preko dvadeset osoba. Vozači, suvozači, žene i deca pešaci

Objavljeno: 13:10h

Godinama unazad deonica Ibarske magistrale od Preljine do Mrčajevaca zove se još i magistrala smrti, a da taj naziv nije dobila bez razloga pokazuju i spomenici pored puta smešteni na svakih tridesetak metara.

Pre tri dana opet je došlo do tragedije kada je nastradao mladić iz Mojsinja. Kao suvozač izgubio je život - ni kriv, ni dužan. Ima li rešenja za ovaj put koji seje smrt, ima li načina skrenuti pažnju vozačima da ne lete već da voze po propisima.

- Tačno je, da je ovo ugrožena deonica državnog puta. Od Preljine ka Kraljevu strada veliki broj učesnika u saobraćaju. Kolovoz je širok, prav i u dobrom stanju i zato se vozači ovuda kreću ogromnim brzinama. Zbog te neprilagođenosti i nepoštovanja propisa dolazi do teških saobraćajnih nezgoda. Situaciju dodatno otežava i velika frekfencija vozila na ovom delu puta, jer ovaj deo magistrale spaja ibarsku i moravsku dolinu", izjavio je za RINU član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Rodoljub Skerlić.

Ibarska magistrala
foto: RINA

On ističe da će Moraviski koridor koji se gradi od Kruševca ka Pojatama, smanjiti intezitet saobraćaja na magistrali smrti.

- Treba posvetiti pažnju brzini kretanja, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata u saobraćaju i nastradalih lica. Auto- put će preuzeti ogroman broj vozila, time će Ibarska magistrala biti rasterećena, a tada će stanje biti bolje što se tiče bezbednosti saobraćaja, ali se i dalje mora voditi računa jer na ovom delu cirkuliše veliki broj građana koji prelaze magistralu i idu ka svojim imanjima i njivama sa svojim radnim mašinama", kaže Skerlić.

Ibarska magistrala
foto: RINA

Ono što iznenađuje jeste nepoštovanje pravila od strane vozača autobusa, koji prolaze u ovom saobraćajnicom. Meštani su se čak u više navrata obraćali i autoprevoznoj kompaniji, čiji vozači su izazivali udese, da apeuju na njih kako bi vožnju prilagodili uslovima na putu.

- Svakdonevno smo u strahu za naše i živote naše dece, jer kad izađu iz autobusa koji ih vozi u školu moraju preći ovu magistralu. Predavali smo zahteve nadležnima da se ovde na neki način uspori saobraćaj. Međutim, rekli su nam da prema zakonu u saobraćaju to nije moguće. Značilo bi nam bar da se obeleži pešački prelaz koji inače ovde postoji, ali se znak ne vidi”, rekao je Radović.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.