KO JE BORIVOJE BOROVIĆ, ZASTUPAO SVE OD KNELETA DO ŠEŠELJA: Oženio sestru POZNATOG POLITIČARA, bogata biografija
Borivoje Borović, Foto: Dado Đilas

PERFEKTNA KARIJERA

KO JE BORIVOJE BOROVIĆ, ZASTUPAO SVE OD KNELETA DO ŠEŠELJA: Oženio sestru POZNATOG POLITIČARA, bogata biografija

Borivoje Borović je bio predsednik Krivične sekcije Advokatske komore Beograda, član Advokatskog foruma za zaštitu ljudskih sloboda i prava

Objavljeno:

Advokat Borivoje Borović, jedan od najpoznatijih beogradskih pravnika krivičara, posle dolaska njegovog klijenta Luke Bojovića u Srbiju, ponovo se našao u fokusu javnosti. Borivoje Borović je srpski advokat i političar, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bivši član predsedništva Srpskog pokreta obnove (SPO) i Narodne stranke (NS).

Rođen je u Pljevljima, tadašnjoj NR Crnoj Gori i FNR Jugoslaviji, 7. jula 1954. godine i kaže da ga za detinjstvo veže miris olova i cinka, pošto mu je otac radio na preradi rude. Osnovu i srednju školu je završio u Pljevljima, a potom je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1979. godine, a pripravnički staž odradio je kod advokata Vaska Petričevića. Otvorio je svoju kancelariju 1985. godine.

Borivoje Borović
Borivoje Borovićfoto: Aleksandar Jovanovic Cile

Borivoje Borović je bio predsednik Krivične sekcije Advokatske komore Beograda, član Advokatskog foruma za zaštitu ljudskih sloboda i prava. Godine 1994. predsedavao je Odborom za pravosuđe u Skupštini Srbije. Osnovao je Advokatsku krivičnu sekciju 1989. godine, a predsednik Advokatske krivične unije Srbije je od 2014. godine.

Oslobađajuća presuda u Hagu

Devedesetih godina prošlog veka branio je najpoznatije kriminalne grupe u Beogradu, poput Voždovačke (na čelu sa Goranom Vukovićem, Aleksandrom Kneževićem Kneletom, Zoranom Dimitrovim Žućom) i Miljakovačke grupe, a branio je i Željka Ražnatovića Arkana.

Voždovački klan
foto: Facebook / Legende devedesetih

U istom periodu, učestvovao je u gotovo svim političkim suđenjima: Vuku Draškoviću, Tomi Nikoliću, Vojislavu Šešelju i članovima "Otpora". Branio je novinara Slavka Ćuruviju, ali i mnoge druge novinare. Ekspert je za međunarodno krivično pravo: pet godina je bio branilac kapetana Miroslava Radića u predmetu "Vukovarska trojka", koji je jedini oslobođen svih optužbi. To je ujedno i prva presuda kojom je jedan Srbin oslobođen u Hagu.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešeljfoto: Filip Plavčić

Imao je klijente i iz sveta estrade - zastupao je Željka Joksimovića, Jelenu Karleušu, Anu Bekutu, Seku Aleksić, Acu Lukasa... Ako odemo koju godinu unazad među Borovićevim klijentima možemo da nađemo, Gišku, Belog, Luku Bojovića, Uroša Mišića…

Možda je najviše pažnje privukao postupak koji se zbog seksualnog uznemiravanja vodio protiv predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke. Borović je tu zastupao Mariju Lukić, Jeličićevu žrtvu. U Crnoj Gori je branio Nenada Vujoševića, nekadašnjeg sekretara tamošnjeg Vrhovnog državnog tužilaštva.

Oslobađajuća presuda Luki Bojoviću

Među najznačajnijim predmetima advokatske kancelarije Borović nalazi se i slučaj "Makina grupa" u kome je suđeno za ubistvo generala policije Boška Buhe. Za ovo delo bila je zaprećena kazna zatvora od 40 godina, a predmet je okončan oslobađajućom presudom, što je i prva takva presuda pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

Oslobađajuću presudu kancelarija je ostvarila i u slučaju Luke Bojovića, kome je suđeno za tri teška ubistva. Advokat Borivoje Borović bio je branilac i u velikom broju predmeta u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Aktivno je zastupao Darka Ašanina u postupku ekstradicije uz specijalnu dozvolu Ministarstva pravde Grčke, kako bi se sprečilo njegovo izručenje Belgiji. Medijski je bio propraćen i slučaj Miladina Kovačevića.

Kao i svako dete najviše je voleo da slavi rođendan. Kako je rođen baš na dan ustanka u Srbiji, činilo mu se da ceo narod tog dana praznuje. Međutim, kad je saznao pravu istinu, da je tog dana brat pucao na brata, sve mu se zgadilo. Od tada više ne duva svećice.

Oženjen je Tanjom, inače sestra Vuka Draškovića, a imaju ćerku Irinu i sina Stefana. Ljudi od struke znaju da mu nije bilo teško da obiđe sve bolnice u Beogradu kako bi našao svedoka za slučaj i oslobodo svog klijenta, nevino optuženog na nekoliko godina zatvora. Požrtvovanost profesiji zbog koje je zapostavljao štošta - isplatila se. U međuvremenu, stekao je ugled, postao "ime" u branši.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.