EVO KO RAZOTKRIVA ŠVERCERE EGZOTIČINH ŽIVOTINJA: Sve je u rukama TAKOZVANOG "JSEK-a"
Mladunče lava, Foto: Printscreen/Youtube/FOUR PAWS International

egzotične životinje

EVO KO RAZOTKRIVA ŠVERCERE EGZOTIČINH ŽIVOTINJA: Sve je u rukama TAKOZVANOG "JSEK-a"

Sve oduzete životinje predaju se Republičkoj veterinarskoj inspekciji

Objavljeno:

Ljubiša Vasić iz Smedereva zvani "prva frizura Srbije" i stari znalac tamošnje policije ponovo je postao predmet istrage.

Naime, policija je u četvrtak u njegovoj kući našla 15 egzotičnih životinja- četiri mrežasta pitona, loptastog pitona, četiri guštera "nilski varan", guštera "savanski varan", američkog aligatora, burmanskog pitona, bou konstriktor, sant bou i majmuna "marmozet"!

Vasić je više puta privođen i zbog prostitucije, a poslednju put u aprilu mesecu.

Sve životinje su oduzete i predate Republičkoj veterinarskoj inspekciji, a protiv osumnjičenog muškarca podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u redovnom postupku.

Pre samo mesec dana, policija u Beogradu i Subotici podnela je krivičnu prijavu i protiv dvojice muškaraca zbog trgovine, ubijanja i zlostavljanja zaštićenih životinja.

Policija je tada kod tridesetšestogodišnjeg muškarca u Lazarevcu, pronašli pitona (piton regius) koji je zakonom zaštićena vrsta.

Takođe, sumnja se da je on, u prethodnom periodu, posedovao i prodao mladunče afričkog lava četrdesetčetvorogodišnjaku, koje je policija istog dana pronašla u njegovom stanu u Subotici.

Ovakve i slične slučajeve otkriva Jednica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zmija
foto: Profimedia

Šta je JSEK?

Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine (JSEK), bavi sprečavanjem i suzbijanjem krivičnih dela iz oblasti ekološkog kriminala koja se odnose na delikte protiv zaštićenih divljih vrsta, dobrobiti životinja, nezakonitog lova i ribolova, šuma, parkova i zaštićenih područja, delikata kojima se oštećuje, zagađuje ili imaju drugi štetan uticaj na zemlju, vodu i vazduh, kao i protiv bezbednosti hrane.

Takođe, JSEK se bavi suzbijanjem krivičnih dela iz oblasti upravljanja opasnim otpadom, opasnim materijama i proizvodima, upravljanja neopasnim otpadom i nezakonitog prekograničnog kretanja otpada.

Najzastupljenija krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala koja su do sada otkrivena od strane JSEK u saradnji sa grupama za suzbijanje ekološkog kriminala u područnim policijskim upravama su šumska krađa i ubijanje i zlostavljanje životinja, a prekršaji iz oblasti ekologije su u nadležnosti inspekcijskih organa.

Prilikom otkrivanja krivičnih dela iz delokruga rada JSEK, kao predmet izvršenja krivičnog dela pojavljuju se predmeti (drvo, otpad i dr.) i živa bića (uglavnom životinje).

Kada se kao predmet krivičnog dela pojavljuju životinje, u zavisnosti od njihove vrste, veličine i zdravstvenog stanja, vrši se njihovo zbrinjavanje u adekvatno opremljenim i sertifikovanim ustanovama.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.