PRAVDE ZA RUDARE JOŠ UVEK NEMA: Niško tužilaštvo se oglasilo nenadležnim za istragu o NESREĆI U RUDNIKU "SOKO"
Foto: jppeu.rs

tragedija

PRAVDE ZA RUDARE JOŠ UVEK NEMA: Niško tužilaštvo se oglasilo nenadležnim za istragu o NESREĆI U RUDNIKU "SOKO"

Vrlo smo nezadovoljni ovim ponašanjem pravosudnih organa jer smatramo da se radi o klasičnoj kupovini vremena umesto da se utvrđuje odgovornost za nesreće u kojoj su stradali rudari

Objavljeno:

Niški advokat Bratislav Stojanović koji zastupa osam porodica rudara koji su nastradali 1. aprila ove godine u rudniku Soko saopštio je da Više javno tužilaštvo u Nišu neće postupati po krivičnoj prijavi za ovaj događaj.

- Proverom kod Višeg javnog tužilaštva došli smo do saznanja da pravosudna institucija neće postupati po krivičnoj prijavi 18. avgusta ove godine, a posle odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da nema odgovornih za nesreću, koju je podnelo Resorno ministarstvo.

Niko nas nije obavestio, ni mene kao punomoćnika, niti porodice o ovoj odluci tužilaštva, nego sam ja za doznao proverom stanja predmeta u Višem javnom tužilaštvu.

- Više javno tužilaštvo je predmet vratilo na dalje postupanje Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Vrlo smo nezadovljni ovim ponašanjem pravosudnih organa jer smataramo da se radi o klasičnoj kupovini vremena umesto da se utvrđuje odgovornost za nesreće u kojoj su stradali rudari - kazao je Stojanović.

Metan, Rudnik, Voda, Zagađenost
foto: Al Jazeera Balkans/Youtube, Profimedia

On je istakao da su izgubljena dva meseca koliko je prošlo od kako je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odlučilo da za nesreću nikoga ne goni. Spise predmeta nismo dobili, izgubili smo dva meseca potrebni su nam da bismo angažovali veštake iz inostranstva za superveštačenje.

O svemu što se dešava obavestićemo Narodnu skupštinu i ostale nadležne organe ali i medije, a za sledeću nedelju u Aleksincu tim povodom održaćemo konferenciju za novinare - rekao je Stojanović.

Podsetimo, kobnog 1. aprila poginuli su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi - Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu.

Ugušili su se od metana.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.