OGLASILI SE IZ PRVE HRISTOVE CRKVE BEOGRAD U KOJOJ SE DESIO NAPAD: Ilija N. je BIVŠI VERNIK, a ON mu je bio meta
Admirala Geprata, Foto: Google street view

VERSKA ZAJEDNICA

OGLASILI SE IZ PRVE HRISTOVE CRKVE BEOGRAD U KOJOJ SE DESIO NAPAD: Ilija N. je BIVŠI VERNIK, a ON mu je bio meta

Trojica pripadnika ove verske zajednice sa povredama zbrinuti su, a jedan je juče otpušten na kućno lečenje

Objavljeno:

Napad na vernike Prve Hristove crkve Beograd, u kome su teže povređene tri osobe nije motivisan verskom netrpeljivošću - potvrđeno je "Novostima" u ovoj verskoj zajednici. Reč je o izolovanom incidentu, budući da se ova crkva tokom decenija delovanja u Srbiji nije susretala sa napadama, niti neprijatnostima.

Trojica pripadnika ove verske zajednice sa povredama zbrinuti su, a jedan je juče otpušten na kućno lečenje. Ostali su uglavnom dobrog zdravstvenog stanja, ali su zadržani u bolnici. NJih je u kancelariji sedišta crkve u beogradskoj Ulici Admirala Geprata 14 u nedelju napao Ilija N. (39), kome je određeno policijsko zadržavanje. On je naoružan nožem ušao u zgradu Prve Hristove crkve, gde je u kancelariji izbo dvojicu, od četiri osobe prisutne u tom trenutku. Ubrzo ga je savladala i privela policijska patrola.

- Napadač je naš bivši vernik, a incident se dogodio u trenutku njegovog nervnog rastrojstva. NJegova glavna meta bio je jedan od prisutnih u kancelariji, ali su u okršaju i metežu povređeni i ostali. Žao nam je zbog incidenta, ali napad niko nije očekivao - objašnjavaju za "Novosti" u Prvoj Hristovoj crkvi.

Ova verska zajednica deo je Evanđeoske crkve u Srbiji, koja deluje po zakonu i upisana je u Registar crkava i verskih zajednica, koji vodi Ministarstvo pravde. Pod njenim okriljem deluje 45 crkava, čija su sedišta širom Srbije - u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, Zrenjaninu, Subotici, Nišu, Vranju, Kraljevu... Ovom crkvenom "konfederacijom" rukovodi Crkveni odbor.

U Prvoj Hristovoj crkvi negiraju loša iskustva sa bilo kime i naglašavaju da se njihovo učenje zasniva na Svetom pismu.

- Decenijama delujemo u Srbiji, a kako je osnova naše vere Sveto pismo, naše učenje nije suprotstavljeno nijednom hrišćanskom učenju, uključujući pravoslavlje i katoličanstvo. Bavimo se humanitarnim radom, a naša crkva preko svoje kuhinje pomaže egzistanciju osoba iz ranjivih i marginalnih grupa, što takođe nosi određeni rizik - objašnjavaju u ovoj verskoj zajednici.

Prva Hristova crkva Beograd, kao i Evanđeoska crkva u Srbiji, pod čijim krovom deluje, deo su takozvanih malih verskih zajednica. U Registru Ministarstva pravde je 36 organizacija, a pored tradicionalnih (SPC, Rimokatolička crkva, protestanti, Islamska i Jevrejska zajednica), kao i prepoznatljivijih evangelista, baptista, Jehovinih svedoka i ostalih, upisano je dvadesetak tzv. malih verskih zajednica. Sve one deluju prema zakonu, koji zabranjuje destruktivna učenja i ona koja su protivna moralu, zdravlju i javnoj bezbednosti građana.

Bez obzira na to, ove verske organizacije susreću se sa javnom diskriminacijom pa i incidentima, jer ih deo široke javnosti poistovećuje sa destruktivnim sektama.

NA SPISKU I ROMI I BUDISTI

U registru verskih zajednica upisane su Hristova crkva braće, Slobodna crkva Beograd, Zavetna crkva Sion, Unija reformnog pokreta adventista sedmog dana, Harizmatska zajednica vere... Na zvaničnom spisku su i budisti - Budistička verska zajednica Nićiren-Daišonin, kao i Theravada budistička zajednica. Među poslednje upisanim verskim zajednicama je Prva romska hrišćanska crkva u Srbiji.

PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE

Beograđanin Ilija N. (39), koji se sumnjiči da je u nedelju u Ulici admirala Geprata izbo dvojicu vernika biće poslat na psihijatrijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je u trenutku napada bio svestan onog što radi. Očevici incidenta kažu da je u trenutku privođenja delovao nervozno i psihički nestabilno.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.