OVAKO JE BOŽIDAR DELIĆ GOVORIO O VOJNICIMA: Od starešina je tražio SAMO JEDNO!
Božidar Delić, Foto: Nebojša Mandić

vojska

OVAKO JE BOŽIDAR DELIĆ GOVORIO O VOJNICIMA: Od starešina je tražio SAMO JEDNO!

Njegova smrt najviše je potresla njegove preživele vojnike, div-junake, koji su uvek u superlativu govorili o generalu

Objavljeno:

General Boža Delić bio je omiljen među vojnicima

General Božidar Delić (66) preminuo je danas nakon duge i teške bolesti.

Javnost Srbije potresla je ova vest. Ipak, što je i logično, njegova smrt najviše je potresla njegove preživele vojnike, div-junake, koji su uvek u superlativu govorili o generalu. I general Delić je u svojim intervjuima uvek isticao privrženost vojnicima.

– U ratu dolazi do situacija kada se mora biti na čelu, i moraš biti faktor. Ipak, oficir je profesionalac, učio je ceo život za to, a došao mi je mlad čovek, sa 19, 20 godina. Prirodno je da i postoji neka vrsta straha. On treba isto tako da se prevaziđe i ne bi trebalo da utiče na njegov angažovanje u borbi. Tada je uloga starešine ogromna – rekao je u jednom intervjuu general Delić.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

General Boža Delić bio je omiljen među vojnicima. Često je u intervjuima pričao da su njegovi vojnici njegova deca.

OVAKO JE DELIĆ VIDEO SITUACIJU NA KOSOVU I METOHIJI!

– Zato sam ja uvek bio tu kada je nešto trebalo. Kada vojnici dožive situacije poput one da sam išao da izvučem ranjene, a oni znaju da ja to nisam morao da radim, i da to nije moj posao, da to treba da radi neko iz nižeg čina, to utiče. A kada to uradite nekoliko puta, onda te priče obiđu celu vojsku. Ponekad su čak i preuveličavali. Nekad sam imao priliku i da kažem da slušajući svoje vojnike, izgleda da imam i krila. Takve stvari su važne za borbeni moral. Bitno je bilo i kada vojnik vidi kako je organizovano sanitetsko obezbeđenje. Mogli smo da izvedemo sve vrste operacija i da spasimo mnogo života. Kad vojnik vidi da ti vodiš računa kada će on dobiti vodu ili hranu, nikada ga ne ostavljaš samog, to je bilo bitno. Tako su me učili, a ja sam se tako i ponašao, ali sam takvo beskompromisno ponašanje zahtevao i od svojih starešina. Često sam im govorio da je nedopustivo da se desi da neko ostavi vojnika u nekoj teškoj situaciji, ranjenog ili mrtvog – ispričao je general Delić medijima tada.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.