ŠARIĆEVA GRUPA PALA NA ISTI NAČIN KAO I KLAN VELJE NEVOLJE: Jedan čovek je bio glavni okidač, njihov "pismonoša"
Velja Nevolja i Darko Šarić, Foto: Zorana Jevtić/Dado Đilas

najteža krivična dela

ŠARIĆEVA GRUPA PALA NA ISTI NAČIN KAO I KLAN VELJE NEVOLJE: Jedan čovek je bio glavni okidač, njihov "pismonoša"

Na isti način sada je razotkrivena i kriminalna grupa, koju je, kako se sumnja, predvodio upravo Darko Šarić

Objavljeno:

Kriminalna grupa koju je, kako se sumnja, predvodio Darko Šarić radi izvršenja najtežih krivičnih dela, razotkrivena je i "pala" na isti način kao i ozloglašeni klan Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koji je optužen za sedam svirpih ubistava u Srbiji.

Vest da je ponovo uhapšen Darko Šarić, Pljevljak koji se nalazio u kućnom pritvoru dok mu se iznova sudi za šverc više od pet tona kokaina, odjeknula je sredinom nedelje kao "bomba". Vrlo brzo je obelodanjeno da se Šariću ovaj put, pored švercovanja droge, na teret stavlja i organizovanje ubistva. I to njegove nekada "desne ruke" i čoveka koji je nasledio posao sa drogom kada se on predao srpskim pravosudnim organima - Mlana Milovca zvanog Cigla (47).

Veza između dva najopasnija i najmoćnija čoveka srpskog podzemlja - Veljka Belivuka i Darka Šarića datira godinama unazad, o čemu je ranije pisano, ali nakon "pada" Šarića njihova relacija sve je jasnija, a način na koji su obojica raskrinkani je - isti.

Klan Veljka Belivuka, za koji se nezvanično pričalo da drži obezbeđenje svih većih klubova i restorana u Beogradu, kao i da na taj način u iste distribuiraju drogu i da su "strah i trepet" na ulicama prestonice, ali i drugih gradova u Srbiji, konačno je "pao" u februaru prošle godine. Međutim, spisak jezivih zločina kriminalne grupe koju je predvodio sa svojim najboljim prijateljem Markom Miljkovićem, razotkriven je nekoliko meseci pre toga kada je FBI Srbiji dostavio poruke koje su pripadnici ovog klana razmenjivali preko kriptovane aplikacije "Skaj", kao i svim kriminalci verujući da je ona bezbedno sredstvo komunikacije.

Marko Miljković, Veljko Belivuk
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Profimedia

Međutim, ono što klan Velje Nevolje, kao ni drugi moćni ljudi podzemlja širom sveta, nisu znali je da je dve godine ranijeFBI napravio lažni "Skaj" nazvan "Anom" i podvalio ga kriminalcima kao "najbezbednije sredstvo komunikacije" u koje niko ne može da upadne. Kriminalci širom sveta, pa tako i oni u Srbiji i regionu, su naseli... Preko ove aplikacije na svojim satelitskim telefonima otvoreno su razgovarali o zločinima, planirali nove i razmenjivali dokaze o izvršenima.

Za to vreme FBI je prikupljao dokaze i razotkrivao ko se iza kojeg telefona i šifrovanog imena nalazi. Kada su pre više od godinu dana prikupljeni podaci o stravičnim zločinima klana Velje Nevolje, ti podaci su dostavljeni organima u Srbiji i priprema akcije hapšenja je počela.

Na ovaj način prikupljeni su neki od najvažnijih dokaza protiv ovog klana - fotografije žrtava vezanih i vidno mučenih, fotogafije njihovih tela nakon što su ubijeni, a onda i fotografije isečenih delova njihovih tela na gomili. Pripadnici ovog klana su se toliko osećali moćno i sigurno da su čak pozirali sa delovima tela ubijenih, njihovim glavama pa i te fotografije međusobno razmenjivali ili ih slali svojim "dušmanima" kao upozorenje.

Nakon hapšenja pripadnika klana, neki od njih pristali su da sarađuju sa Tužilaštvom za orgnaizovani kriminal, te su ispričali sve o zločinima - kako su planirani, kako izvršeni, ko je učestvovao u kom segmentu i slično. Na ovaj način prikupljeni dokazi i fotografije, potkrepljeni su i njihovim svedočenjima i priznanjima.

Na isti način sada je razotkrivena i kriminalna grupa, koju je, kako se sumnja, predvodio upravo Darko Šarić. Poruke, koje su razmenjivali pripadnici ove kriminalne grupe ukazuju na to da su mesecima pratili Milana Milovca zvanog Cigla, nekada najbližeg Šarićevog saradnika, a potom i isplanirali njegovu likvidaciju. Razlog za naručivanje "Ciglinog" ubistva bio je to što je sve kontakte i glavne dilere kokaina iz Ekvadora "držao on" i nije hteo da ih podeli sa saradnicima iz Srbije i Hrvatske, te je postao smetnja koju su odlučili da "smaknu".

Prema dokumentu hrvatskog državnog tužilaštva u koji je "Blic" imao uvid, ubistvo Milovca u Ekvadoru organizovali su, takođe uhapšeni državljani Hrvatske Petar Ćosić zvani Šarac i nepoznata osoba sa kojom je Ćosić bio u kontaktu preko tajne aplikacije za komunikaciju "Skaj". Zbog učešća u likvidaciji, uhapšen je i izvesni Manuel Vulić, takođe državljanin Hrvatske.

U dokumentu je opisano na koji način su pripadnici ove kriminalne grupe, preko šifrovane aplikacije "Skaj" planirali izvršenje egzekucije "Cigle". U dogovore preko "Skaja" bili su uključeni Petar Ćosić, Manuel Vulić kao i nekoliko drugih osoba koje su se krile iza nadimaka "Kronos", "Feniks" i "Korleone". Sumnja se da se iza nekog od ovih nadimaka kriju uhapšeni Šarić i Lazarević.

"Petar Ćosić je NN osobu preko 'Skaja' obaveštavao o sadržaju razgovora koje je ostvarivao sa Milanom Milovcem, a u kojima je ovaj iskazivao izrazitu netrpeljivost prema NN korisniku 'Skaja' i osobama iz njegovog orkuženja, nakon čega je doneta odluka da bude ubijen. Manuel Vulić bio je zadužen za proveru kretanja Milovca na teritoriji Ekvadora, za pronalazak ubica", navodi se u dokumentu hrvatskog tužilaštva.

Za "troškove" realizacije likvidacije, kako je zaključeno prema porukama koje su razmenjivali, bio je zadužen korisnik "Skaja" koji se krio iza nadimka "Kronos".

"S osobom pod nadimkom 'Korleone', dogovorili su da za novčanu naknadu, s ciljem utvrđivanja svakodnevnog kretanja Milana Milovca i njegove adrese boravišta u Ekvadoru, kako bi izabrali najbolje mesto za likvidaciju, da ga prati i pronađe ubice - navode hrvatski istražitelji.

1 / 12 Foto: Ana Paunković, Espreso

Milovca su pratili, sve informacije o njemu razmenjivali preko Skaja.

- Komentarisali su koliko vremena provodi u teretani, koji automobil vozi, kako bi utvrdili koji je najbolji trenutak za likvidaciju. Potom je Manuel Vulić angažovao dve osobe kako bi Milovca lišile života - otkriva izvor "Blica".

Pokušaj likvidacije sproveden je 13. novembra 2020. godine. Tada su, po ranije napravljenom planu, dve ubice na motoru presrele Milovca i u njega ispalili veći broj hitaca!

Ranjeni Milovac je odmah prevezen u bolnicu. Napad je preživeo i organizatori su bili nezadovoljni.

"Petar Ćosić i NN osoba su zatim Manuelu Vuliću dali nalog da se likvidacija realizuje do kraja i da istog ubiju u bolnici, kao i policajce koji ga čuvaju. Za ubistvo Milovca u bolnici ponudili su dodatnih 50.000 nepoznate valute, a za ubistvo policajaca u bolnici po dodatnih 20.000. Za to su angažovali dvojicu kolumbijskih državljana, ali do ubistva u bolnici nije došlo, jer je jedan Kolubijac uhapšen".

Milovac je potom pušten na kućno lečenje, ali je zbog komplikacija preminuo 11. januara prošle godine.

Satelitski telefon isti kao onaj iz ćelije Marka Miljkovića Mareta

Kako saznajemo Darko Šarić je koristio i satelitske telefone. U njegovom posedu policija je pornašla isti telefon kao onaj koji je pre nekoliko meseci pronađen u ćeliji Marka Miljkovića, desne ruke Velje Nevolje.

- To su telefoni koji mogu da se u nekim momentima, izvuku iz mreže praćenja kojim su obuhvaćene mafijaške grupe. Ti telefoni ne potpadaju pod samu mrežu mobilnie telefonije, što otežava službama da ih prate. Mogu sesti u automobil odvesti se bilo gde i uspostaviti kontakt sa bilo kim u svetu ko poseduje takav telefon. Veza ide preko satelita. Ukoliko ne postoji visoka mera tajnog praćenja oni mogu da uspostave kontakt sa kim god hoće. Tako su prenošene značajne informacije - objasnio je stručnjak.

Konsije i pismonoša

Još jedna bitna veza između Šarića i Belivuka je njihov zajednički advokat, Dejan Lazarević, koji je uhapšen u akciji sa Šarićem.

Advokat Dejan Lazarević poznat je godinama unazad kao branilac osoba osumnjičenih za najteža krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala. Nakon što je zastupao Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keku, preuzeo je i zastupanje kriminalnog klana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja.

Pored samih vođa klana, Velje Nevolje i Marka Miljkovića, Lazarević zastupa i druge osumnjičene za najteža krivična dela. Na listi njegovih klijenata je i Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, koji je u bekstvu od prošle godine. Smatra se da je Zvicer bio direktno nadređen Velji Nevolji i Marku Miljkoviću.

Pozovi L da bi poslao poruku

Godinama unazad se pričalo da je Lazarević više od običnog branioca. Da se radi o "konsiljereu", osobi koja savetuje ključne ljude u piramidi osumnjičenih za organizovani kriminal, ali i da je zadužen za održavanje komunikacije između osoba na različitim nivoima u toj piramidi.

Lazarević je sada osumnjičen da je bio zadužen za prenošenje poruka i održvanje lanca komunikacije između osumnjičenih za članstvo u organizovanoj kriminalnoj grupi. Dalji tok krivičnog postupka bi trebalo da pokaže da li se i koliko njegovo ime pominje u presretnutim telefonskim porukama i pozivima koji su doveli do ove međunarodne policijske akcije i novog hapšenja Darka Šarića.

Uprkos svim ovim optužbama, u prošlosti protiv Lazarevića nije bilo zvaničnih postupaka, niti dokaza - sve do pre dva meseca. Tada je pominjan u toku istrage zbog unošenja telefona u Centralni zatvor koji je završio kod Marka Miljkovića, zvanog Mesar. Protiv Lazarevića se takođe vodila i istraga zbog podstrekivanja na lažna prijavljivanja i iznošenja lažnih navoda u medijima.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.