POLICIJA OTKRIVA: Šta radimo kad neko NESTANE i šta je najveća POMOĆ u potrazi?
Foto: Facebook, Sandra Stamatović

Sve brojniji nestanci

POLICIJA OTKRIVA: Šta radimo kad neko NESTANE i šta je najveća POMOĆ u potrazi?

Ponekad nestalu osobu policija pronađe nakon nekoliko dana, a ponekad se ispostavi ono najgore, ali dešava se da neke policija godinama ne pronađe
Objavljeno: 09:35h

Od trenutka kada se prijavi nestanak osobe policija odmah kreće u potragu, a čak 95 odsto lica, koja su proteklih godina u Srbiji prijavljena kao nestala, su pronađena, objavio je "Blic".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U poslednjih nekoliko meseci sve češće u medijima i na društvenim mrežama vidimo apele porodica koje traže svoje najdraže koji su nestali - što deca, što ljudi srednjih godina, što stariji... Ponekad nestalu osobu policija pronađe nakon nekoliko dana, a ponekad se ispostavi ono najgore, ali dešava se da neke policija godinama ne pronađe.

Međutim, u MUP -u kažu da je procenat rešenih slučajeva i pronađenih nestalih lica čak 95 odsto, a u nekim godinama je taj procenat i veći.

- Najčešći motivi nestanka su problemi u porodici, bolest, problemi emotivne prirode, dok deca i maloletnici najčešće nestaju zbog problema u školi. Bilo da su to izstanci ili loše ocene... - objašnjavaju iz MUP-a.

Kako izgleda potraga za nestalim osobama?

- Čim građani dođu policiju i prijave nečiji nestanak, istog trenutka počinje potraga, jer ne postoji zakonski rok za podnošenje prijave o nestanku. Reaguje se odmah - kažu u MUP-u.

Ono što je policiji u prvom trenutku najpotrebnije su osnovni podaci - opis osobe i fotografija.

- Policija prvo obavlja razgovor sa osobom koja prijavljuje nestanak, a onda i sa drugim osobama iz užeg i šireg okruženja, porodicom, prijatlejima... Odmah se obilaze lokacije na kojima je nestala osoba poslednji put viđena i razgovara se sa građanima koji se tamo zateknu i koji mogu da pruže korisne informacije - kažu iz MUP-a.

Kako objašnjavaju, prikupljeni podaci o nestaloj osobi dostavljaju se i drugim policijskim stanicama i upravama kako bi se upoznale sa detaljima slučaja i preduzele potrebne mere i radnje na pronalasku.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.