POSLEDICE RATA BIĆE VELIKE, EVO GDE ĆE SRBIJA NAJVIŠE DA IH OSETI: Šta izvozimo, a šta uvozimo u Rusiju i Ukrajinu?
Tabela, Foto: Printscreen/RTS

SRPSKO TRŽIŠTE

POSLEDICE RATA BIĆE VELIKE, EVO GDE ĆE SRBIJA NAJVIŠE DA IH OSETI: Šta izvozimo, a šta uvozimo u Rusiju i Ukrajinu?

Iz Rusije prošle godine je uvezeno više od 1,7 miliona tona gasa, potom nafta, zatim slede sva đubriva sem sirovih i duvan.

Objavljeno: 11:06h

Rat u Ukrajini za sada ne utiče na srpsko tržište, više od 80 odsto prehrambenih proizvoda su domaći i nema bojazni za građane, kaže za RTS Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije. I ova kriza, kao i prethodne, govori koliko je važno da jačamo domaću ekonomiju i da kao potrošači kupujemo domaće proizvode, navodi Malinović.

Prošle godine Srbija je u Rusiju najviše izvozila sveže i sušeno voće, više od 148 tona, u vrednosti od oko 114 miliona evra. Posle toga, više od skoro 16.500 tona guma za automobile, vrednosti skoro 69 miliona evra, zatim slede lekovi, pribor za odeću, hartija i karton.

Iz Rusije prošle godine je uvezeno više od 1,7 miliona tona gasa, potom nafta, zatim slede sva đubriva sem sirovih i duvan.

U Ukrajinu je 2021. najviše izvezeno sirovog đubriva, skoro 68.000 tona, u vrednosti od skoro 25 miliona evra, zatim slede proizvodi od plastike, oprema za domaćinstva, gume za automobile i prerađeni metali.

Iz Ukrajine uvozimo najviše rudu gvožđa u vrednosti od skoro 96 miliona evra, prerađene metale i i furnir i drugo obrađeno drvo.

Rusija je, inače, najveći svetski izvoznik pšenice i zajedno sa Ukrajinom izvoze više od četvrtine svetskih potreba za pšenicom.

Srbija za sada nema razloga za brigu s obzirom na to da je i ona jedna od značajnih zemalja izvoznica pšenice, kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

"Mi smo neto izvoznici pšenice, i u tom smislu nemamo izazova kada govorimo o snabdevanju domaćeg tržišta, kako sirovim žitom tako i proizvodima od žita, kao što je brašno", rekao je Malinović.

Ono što jeste za nas sada izazov, kaže Malinović, to je kako da vodimo računa o našoj snabdevenosti jer će se dobavljači i kupci, u nedostatku da nabave proizvode sa tržišta Rusije i Ukrajine, obraćati našem tržištu.

Veoma je, ističe, važna mera koju je država preduzela, a to je da jača robne rezerve i na taj način omogući nesmetanu snabdevenost domaćeg tržišta.

Važno da jačamo ekonomiju i kupujemo domaće proizvode

"Poslednje dve godine imamo permanentnu krizu izazvanu kovidom, imamo situaciju kada moramo da tražimo alternativu i jako je važno da imamo jasnu strategiju i da zajedno radimo, i državne institucije i privredna komora i privrednici", rekao je Malinović.

S druge strane, navodi Malinović, i ova kriza kao i prethodne govore koliko je važno da jačamo domaću ekonomiju i da kao potrošači kupujemo domaće proizvode.

"Upravo u prehrambenom sektoru, mi jesmo jaki i jesmo neko ko zadovoljava potrebe domaćeg tržišta", rekao je Malinović.

Prema njegovim rečima, više od 80 odsto prehrambenih proizvoda su domaći i tu nema bojazni za građane.

"Nemamo značajna pomeranja u tražnji, vodimo računa o tome da naše tržište bude snabdeveno, da globalna kretanja i pomeranja ne utiču na cene kod nas", rekao je Malinović.

Dobro da građani ne gomilaju zalihe

Podsetio je da su na snazi mere Vlade Srbije kojima je ograničena cena osnovnih grupa namirnica i dodao da ne očekuje značajne poremećaje.

"Dobro što su građani odgovorno shvatili situaciju i ne gomilaju zalihe kao što su to radili u prvim mesecima pandemije", rekao je Malinović.

Hrvatski mediji prenose da bi zbog sankcija Rusiji mogla da ispašta njihova privreda, naime 25 odsto svih prihoda im je sa ruskog tržišta.

"Mi nismo u sličnoj situaciji, mi nismo uveli sankcije Rusiji, ono što je za nas izazov – kako oranizovati transport i logistiku u ovakvim situacijama", rekao je Malinović i podsedio da je Srbija uspela da otkoči naše kamione na ukrajinsko-rumunskoj granici.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Drugi izazov je, kaže Malinović, funkcionisanje platnog sistema jer zavisimo od odluka koje se donose na globalnom nivou i skrenuo pažnju kompanijama da budu obazrive, da kroz komunikaciju sa svojim bankama dobiju jasnu informaciju kako da postupaju.

Rezerve nafte i gasa obezbeđene

Što se tiče nafte i gasa, Malinović je rekao da su od nadležnih institucija dobijene garancije da su rezerve obezbeđene i da su sva skladišta puna.

Ukazao je da su cene energenata značajno povećane, ali da je snabdevanje za sada stabilno.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Nama je važno da pratimo kakva će biti poljoprivredna sezona. Ukoliko budemo imali kvalitetnu poljoprivrednu sezonu, višak može da obezbedi supstituciju i na taj način u makroekonomskom smislu nemamo značajna pomeranja", rekao je Malinović.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.