Ako imate OVAKVIH 10 dinara, ODMAH ih možete zameniti za 8.000 EVRA!
Foto: Profimedia

možda imate u ormanu bogatstvo

Ako imate OVAKVIH 10 dinara, ODMAH ih možete zameniti za 8.000 EVRA!

Ova novčanica je vredna zbog toga što je retka. Veliki deo tih novčanica povučene su iz upotrebe, a deo njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga “pravo malo bogatstvo“
Objavljeno: 08:05h

Sa 10 dinara u džepu u Srbiji ne može da se kupi ni žvaka, ali postoji deset dinara koje vrede mnogo više. Naime, radi se o novčanici iz 1885.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, kako tvrde kolekcionari za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra. Ova novčanica je vredna zbog toga što je retka. Veliki deo tih novčanica povučene su iz upotrebe, a deo njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga “pravo malo bogatstvo“.

Hartija ove novčanice je bela, sa oznakom vrednosti "desete dinara“ – ćirilicom). U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije.

Boja crteža je “berlinsko“ plava. Crtež za ovu novčanicu (odnosno za neemitovanu novčanicu od 10 dinara državnog izdanja iz 1876. godine) izradio je, po mišljenju prof. dr Nenada Simića, poznati srpski slikar Đorđe Krstić (1851-1907).

foto: Wikipedia / Narodna Banka Jugoslavije

Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876. godine bio je L. Dumont iz Pariza, a nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za ovu novčanicu iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm. Na licu banknote su crteži i tekstovi. Glavni tekst se nalazi na sredini lica.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.