Kamioni sa hranom prolaze granicu bez čekanja: "Brza traka" za Otvoreni Balkan
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

od danas promet brži i lakši

Kamioni sa hranom prolaze granicu bez čekanja: "Brza traka" za Otvoreni Balkan

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu

Objavljeno:

Promet prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od danas bi trebalo da bude znatno lakši i brži jer je počeo da se primenjuje sporazum koji je nedavno potpisan u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

To znači da praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja, verujemo jedni drugima, biće kontrola kao i do sada, ali to neće otežavati izvoz, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

Goran Đaković
foto: Printscreen/RTS

U izjavi za Jutarnji dnevnik Đaković ističe da slobodan promet prehrambenih proizvoda između zemalja potpisnica sporazuma znači pre svega za izvoznike poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer više od 600 naših kompanija izvozi u Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Jednostavno rečeno, kada naš kamion krene u Severnu Makedoniju, obavestićemo ih o tome, naš kamion će posle odgovarajuće kontrole moći da prođe pošto je naš sertifikat sada priznat u Severnoj Makedoniji i Albaniji, kao i njihovi sertifikati kod nas", objašnjava savetnik mnistra poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, regulative zemalja neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno- prehrambenih proizvoda.

"Vreujemo jedni drugima, kontrola će biti kao i dosad, ali to neće otežavati izvoz jer želimo da ubrazamo promet proizvoda", poručuje Goran Đaković.

Nadležne inspekcijske službe su se saglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu.

Dokumentacija je standardna i dalje, fito-sanitarni i veterinarski sertifikati, s tim što kamoni neće morati dodatno da čekaju na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.

"Kamioni će dodatno otići na carinski terminal ili u distributivni centar i tamo će se samo proveriti dokumentacija. Makedonski ili albanski službenici će imati naše nalaze i nema potrebe da ih ponovo rade. Da ne bi bilo zloupotrebe, kontrole uzoraka će se raditi i dalje, ali o trošku države", poručuje Đaković.

Dodaje da kamoni više stajati na granici i roba propadati, moguća je samo rutinska kontrola pasoša vozača koji vozi kamion, a ostalo će se odvijati potpuno nesmetano.

Kamioni
foto: Marina Lopičić

"Ukupan obim izvoza između ove tri države je 300 milona evra, svega 70 miiliona evra sa Albanijom. Ako imamo u vidu da je samo izvoz hrane za kućne ljubiimce iz Srbije bio 100 miliona evra, a simboličnih 70 između Albanije i Srbije možete da zamislite koliki je to prostor za saradnju. Mislim da mi njima možemo dosta toga da ponudimo, od kafe, vode, sokova, žitarica, kromipra. Naravno i mi od Severne Makedonije kupujemo vina, grožđe, suvo grožđe i neke druge proizvode i mislim da treba da se radujemo ovoj saradnji", poručuje savetnik ministra poljoprivrede.

Dodaje da treba da se radujemo napretku turizma u Albaniji jer ćemo tako moći da plasiramo više prehrambenih proizvoda toj zemlji.

"Mislim da tu naša konditorska industrija, koja je prilično jaka, ima mogućnost za dobar plasman. Nadam se da ćemo u narednih pet godna imati višestruko veći izvoz i uvoz", rekao je Goran Đaković.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.