Čovek koji je primio Stiva Džobsa nazad u Epl je u Beogradu! Šta nam budućnost donosi?
Foto: Profimedia

3 inovacije

Čovek koji je primio Stiva Džobsa nazad u Epl je u Beogradu! Šta nam budućnost donosi?

Marko Landi, bivši šef operacija Epla (COO) gostovao je danas u Beogradu, na konferenciji o digitalnoj ekonomiji
Objavljeno:

Čovek koji je, prema sopstvenim rečima, primio Stiva Džobsa nazad u Epl, 1996. nakon što je bord direktora odlučio da kupi njegovu kompaniju "Nekst", rekao je kako živimo u vreme velikog talasa inovacija, koje u prvi plan stavljaju mobilnost.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Landi je u vreme Džobsovog povratka bio broj 2. u "Eplu", od 1994. do 1997. godine. Stiv Džobs se vratio u "Epl" krajem 1996 godine, prvo kao neformalni savetnik tadašnjeg direktora Gila Amelija, a uskoro je, srednom 1997. i smenio direktora i ustoličio se na čelu "Epla". U to vreme Landi je napustio "Epl", a danas je predstavnik krupnog kapitala kao predsednik "Atlantik Venčersa" i bavi se ulaganjem u startape.

foto: Profimedia

- Šta god da pokrećete, moj savet je da vaš proizvod svakako bude zastupljen na mobilnim telefonima, jer bez toga teško da ćete nešto uraditi - poručio je Landi vlasnicima startapa u Srbiji, na konferenciji u organizaciji italijanske Konfindustrije i ICT Hub.

On je naveo, kao primer mobilne revolucije nedavno održan Dan samaca u Kini, najveći šoping dan u svetu kada je samo Alibaba za jedan dan napravio promet od 14 mlijardi dolara.

- To je više od ukupnog budžeta Srbije, i to za samo jedan dan! Pritom, više do 60 odsto kupovina je obavljeno na mobilnim telefonima - rekao je Landi.

Odakle dolazi sledeći Džobs

foto: AP

On je uveren da će sledeći Stiv Džobs doći iz Kine.

- Svake godine na tržište rada u Kini izlazi oko pet miliona fakultetski obrazovanih IT inženjera i verujte, oni će sebi naći posao. Kineska vlada se veoma pametno strateški odredila prema ovoj grani industrije, ulažući 100 milijardi dolara u kupovinu patenata iz te oblasti. Kada Stiv više nije bio među nama, pitali su me odakle mislim da će doći sledeći Stiv Džobs. Nisam imao dilemu, rekao sam - doći će iz Kine - ispričao je Landi.

Tri revolucije

Na pitanje o tome koje će, posle mobilnih telefona, biti sledeće oblasti koje će pretrpeti revoluciju i potpunu promenu biznis modela, Landi je odgovorio da su to, po njemu tri oblasti: automobilizam, pametni gradovi i Internet pametnih uređaja (Internet stvari - IoT).

foto: Filip Plavčić

- Budućnost automobilizma i vožnje će se potpuno promeniti. Vi više nećete voziti automobil, on će voziti vas. Vama čak više neće biti potrebna ni vozačka dozvola. Uber je, naprimer, potpuno promenio taksi prevoz i sada je firma koja vredi milijarde dolara. U Singapuru se već pojavio startap koji im konkuriše samovozećim automobilima. Promena je dešava non-stop, i uvek postoje konkurenti - rekao je bivši direktor "Epl Vorldvajd"

On je kao drugu revoluciju naveo pametne gradove - ne samo da će biti energetski efikasni, nego će na potpuno nove načine povezivati stanovnike. I američki "Verizon", najveći provajder wi-fi interneta u SAD, počeo je da kupuje firme koje uvode tehnologiju u pametne gradove, što govori o tome da je veliki igrač prepoznao potencijal u ovoj rastućoj industriji, kaže Landi.

Verizon je u poslednjem krugu kupio "LQD WiFi", firmu zaduženu za razvoj interaktivnih displeja u pametnim gradovima, koji između ostalog daju i wi-fi signal, kao i "Sensity", startap zadužena za potpunu konverziju LED osvetljenja - da bi se stvorila brza, na senzorima bazirana, multiservis platforma Interneta pametnih uređaja koju će sutra koristiti stanovnici pametnih naselja.

foto: AP

Treća revolucija je, po Landiju - Internet pametnih uređaja ili, u bukvalnom prevodu Internet stvari (Internet of things).

- Moći ćete da iz udobnosti svog doma, nakon što vam vaš frižider signalizira da nemate više mleka, jednim klikom kupite mleko i da vam ono bude dostavljeno u kuću u roku od 24 sata. Svi uređaji u vašoj kući biće pametni, i svi će biti povezani - rekao je Landi.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.