DA LI POSAO UNIŠTAVA PRIJATELJSTVO? Konačno imamo odgovor
Prijatelji, Foto: Profimedia

biznis

DA LI POSAO UNIŠTAVA PRIJATELJSTVO? Konačno imamo odgovor

Tomas i ja smo dugo u vinskoj industriji, ali imamo veoma različite veštine

Objavljeno:

Radite sa ljudima sa kojima želite da se družite i ne ćutite ukoliko ste nezadovoljni. Da li se to i kako odražava na posao?

Ulazak u posao sa prijateljima sličan je ulasku u posao sa romantičnim partnerom: može vas ili zbližiti ili vam uništiti vezu. Taj rizik nije odvratio drugare iz detinjstva Marien Fabr-Lanvin i Tomasa Deloda, profesionalce iz vinske industrije koji su ove godine lansirali Souleil Vin de Bonté, trio organskih domaćih vina.

U stvari, ideja o zajedničkom radu bila je u samoj srži brenda. Sarađivali su sa drugim prijateljima da razviju vizuelni identitet linije i filantropsku misiju. Suosnivač Marien Fabr-Lanvin deli svoja četiri najbolja saveta za poslovanje sa prijateljima – a da ne žrtvujete prijateljstvo.

Okružite se ljudima sa kojima volite da provodite vreme

Tomas i ja smo prijatelji iz detinjstva, tako da su poverenje, zabava i drugarstvo već bili deo naše dinamike. Takođe, bilo je prirodno da uključimo i celu našu mrežu talentovanih prijatelja koji žive na različitim mestima. Od proizvodnje do fotografije, uvoza do maloprodaje, velika većina ljudi koji doprinose projektu su kao (ili čak zapravo jesu) porodica, a svako od njih doneo je svoju jedinstvenu stručnost.

Takva odluka može da vam uštedi vreme, jer već znate kako da komunicirate jedni s drugima, uočavate senzibilitet jedni drugih i znate da je svačija posvećenost iskrena, piše Blumberg.

Uverite se da su vaši prijatelji multitalentovani

Kao vlasnik malog preduzeća, vi radite sve aspekte posla: računovodstvo, prodaju, marketing i još mnogo toga. Lako dođe do toga da preterate, čak i ako povremeno prebacujete razne zadatke na spoljne saradnike. Idealno bi bilo da vi i vaš poslovni partner imate komplementarno radno iskustvo.

Tomas i ja smo dugo u vinskoj industriji, ali imamo veoma različite veštine. Tomas je odličan u nabavci najboljih vina, u proizvodnji i prodaji. Moja stručnost leži u komunikaciji, upravljanju projektima i na američkom tržištu vina. Svako od nas je odgovoran za određene zadatke, ali onda se okupljamo oko određenih aspekata poslovanja, poput mešanja vina. S obzirom da to zahteva istraživanje, intuiciju, lični ukus i spremnost da se sluša, to je vrhunska primena timskog rada.

Naučite kako da volite sitne poslove

U vođenju malog preduzeća, skloni ste da preuzmete sve, uključujući i manje glamurozne aspekte posla. To je kao da imate mačku - morate da naučite da volite da čistite mačju dlaku sa sofe ako želite da uživate u njenom društvu. Što se tiče Souleil-a, možda će biti na meni da se bavim papirologijom organskih sertifikata (što nije lako!), a na Tomasu da prati proizvodnju i transport na svakom koraku, tako da vino stigne bezbedno i nepokvareno do potrošača. Svaki mali deo celine mora biti rađen sa strašću.

Obavezno progovorite

Ako ste se udružili sa pravim prijateljima, može vam biti lakše da kažete šta mislite. Kada se ne slažemo, ne čekamo da se pozabavimo tim pitanjem, jer nemamo tajni plan i taktiku. Ne pokušavamo da igramo makijavelističke trikove da potkopamo saradnike ili da napredujemo – kao što se često dešava u većim firmama.

Ali to je i zato što, kao prijatelji, imamo prirodno blagonaklon stav jedni prema drugima. Svako od nas ima sopstvene odgovornosti u poslu, ali na kraju delimo zajednički cilj, radeći zajedno na pronalaženju rešenja kada se pojave problemi. Možemo delovati brzo i agilno. Ovo nije samo osvežavajući, već i mnogo efikasniji način rada u malom timu. Samo pazi da mudro biraš prijatelje!

(Espreso/Blumberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.