NA TERMIN SPREMAČICA SE ČEKA I DO MESEC DANA: Glava će vas ZABOLETI kada vidite koliko ZARAĐUJU
Čišćenje, Foto: Profimedia

POSAO

NA TERMIN SPREMAČICA SE ČEKA I DO MESEC DANA: Glava će vas ZABOLETI kada vidite koliko ZARAĐUJU

Cena varira od zahteva klijenta, pa tako, ukoliko je stan zaprljaniji, ili ste ga skoro krečili, usluga čišćenja može da košta i do 1.200 dinara po satu

Objavljeno:

Ukoliko vam životne obaveze to ne dozvoljavaju, ili pak volite da čišćenje svog doma prepustite profesionalcima, znajte da nije nimalo lako naći osobu od poverenja, a moraćete i da se oprostite od ne tako male svote novca.

Naime, doskoro ste uslugu sređivanja mogli da platite 350 dinara po satu. Međutim, kako je pandemija koronavirusa uticala i na ovu delatnost, a i manje je onih koji žele da rade, sada ćete satnicu plaćati do čak 600 dinara.

Cena varira od zahteva klijenta, pa tako, ukoliko je stan zaprljaniji, ili ste ga skoro krečili, usluga čišćenja može da košta i do 1.200 dinara po satu.

Na skokovit prelaz u ceni utiče i vreme za koje je potrebno spremačici da obavi čišćenje.

Kada se podvuče crta, na mesečnom nivou spremačice bi mogle da zarade od minimum 88.000 do čak 140.000 dinara.

Skupo, ili ipak ne?

Možda ova satnica zvuči i pomalo "prenapumpano", ali spremačice objašnjavaju da je povećanje proporcijalno cenama na tržištu.

- Satnica je viša u prethodna dva-tri meseca, a mogla bi da raste svaki dan, s obzirom na to da mi koji ne radimo preko agencije sami kupujemo opremu. Upravo od toga zavisi i naša satnica, jer ako ona ostaje ista, a cena robe skače, šta nama ostaje? - rekla je jedna spremačica za 24sedam koju smo našli preko "Halo oglasa".

Ona pojašnjava i da se njihov posao ne ceni dovoljno, ali i da ga ima manje nego što ga je bilo dosad.

- Mi svakodnevno radimo po sedam-osam sati i naš posao je fizički težak, ne možete očistiti ofrlje jer vas onda niko neće pozvati opet. Više ne radim preko agencija jer one plaćaju po satu 350 dinara, a radimo svakodnevno. Ranije je bilo posla, a otkako se oglašavamo preko interneta, slabo ga ima. Svi, kada traže uslugu u internet pretraživaču, prvo vide agencije za čišćenje - pojašnjava žena.

Takođe, delatnost je dodatno pogođena koronavirusom.

- Imala sam stalne klijente, međutim, kako je počela korona, oni su se uplašili i sada ne zovu - dodaje ona.

Agencije bukirane, ali imaju drugi problem

S druge strane, u agencijama jedva da može da se nađe slobodan termin za čišćenje.

- Istina je, na termin se čeka i po mesec dana. Radi se o tome što mi imamo jednokratna i redovna čišćenja. Redovna se rade sa stalnim klijentima i samim tim imamo ih bukirane na nedeljnom nivou - objašnjavaju u jednoj agenciji.

Ipak, fali im pokoja spremačica više.

- Mi imamo 35 zaposlenih. Veoma je teško naći dobrog i odgovornog radnika. Mali je broj osoba koje žele da se bave ovim poslom, a teško je naći i radnike koji neće da kasne i koji će se slagati sa klijentom - dodaju u agenciji.

Do poskupljenja, potvrđuju, došlo je zbog životnih troškova.

- Cena zavisi od stanja objekta koji treba očistiti, kao i obima posla i onoga što se zahteva od nas. Takođe, zavisi i od toga da li koristimo klijentove hemikalije ili svoje. Sa njihovim, cena je nešto niža, iznosi od 450 do 500 dinara po satu. Cena se kreira u odnosu na celokupno tržište i iz tog razloga je i došlo do poskupljenja, kako bismo mogli da isplatimo radnike.

Neprijatne situacije

U agenciji objašnjavaju da retko imaju neprijatne situacije s klijentima, jer im je komunikacija, kako u okviru firme, tako i sa klijentima, najvažnija.

Međutim, dešavale su se situacije kada su spremačice odbijale da odrade čišćenje nekih objekata.

Samostalne spremačice susreću se sa nekim drugim problemima, a komentari pojedinih klijenata krajnje su drski i ponižavajući.

- Jednom sam čistila skoro ceo dan kuću klijentu, a platio je 2.000 dinara, upola manje od onoga što je bio dogovor. Kada sam mu rekla da se nismo tako dogovorili, odbrusio mi je: "Ajde, ćuti, dovoljno ti je to za 'leba" - priča spremačica.

Dešavaju se i situacije da klijenti ne žele da plate radnice nakon što posao bude obavljen.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.