DOMAĆINI, OTVARAJTE SLAMARICE: Za slavsku trpezu potrebno 300 evra!
Foto: Wikipedia / Goran Andjelic

Skoro cela plata ode

DOMAĆINI, OTVARAJTE SLAMARICE: Za slavsku trpezu potrebno 300 evra!

Koliko treba izdvojiti iz kućnog budžeta za proslavu porodične ili, kako mi kažemo, krsne slave, zavisi od broja gostiju, ali i od toga koliko žele bogatu trpezu. Računica pokazuje da bez najmanje 300 evra nema porodične slave, ili nešto manje od prosečne srpske plate
Objavljeno:

Sezona slava uveliko je počela, a to u stopu prate i sami trgovci. U prodavnicama na svakom koraku nude iće i piće, za tu priliku izdvojeni su posebni rafovi i “ostrvca”, gde se na akcijama kupcima prodaju kore za kolače, čokolade, namazi, začini, pića, kafa, ali i pršute, čajne, razni delikatesi i kačkavalji, neophodni domaćicama da pripreme slavskih đakonija. Na odeljenjima za meso ili ribu gotovo svi nude popuste za praseće meso, odnosno šarana ili oslića...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Koliko treba izdvojiti iz kućnog budžeta za proslavu porodične ili, kako mi kažemo, krsne slave, zavisi od broja gostiju, ali i od toga koliko žele bogatu trpezu. Računica pokazuje da bez najmanje 300 evra nema porodične slave, ili nešto manje od prosečne srpske plate. Ako se računa sa više gostiju, onda se taj izdatak duplira.

- Za tridesetak gostiju kompletna priprema moju porodicu koštaće oko 35.000 dinara - kaže Milena Mitrović, koja slavi Svetog Đorđa, poznatijeg kao Đurđic. - A kada bismo stavili na papir sve troškove, jer pripreme počnu i mesec dana ranije, bilo bi to bar za oko sto evra više. Ove godine slava će biti posna, na stolu će biti dimljeni šaran i oslić, prebranac, posna sarma, pite i rolati, salate i na kraju naravno sitni kolači.

Mrsna slava, nepisano je pravilo, jeftinija je od posne. Valjda zbog toga što su domaćini posnih slava upućeni na namirnice koje kod nas inače koštaju mnogo više. Posna slava znači puno maslinki, puno pečuraka, puno suvog voća, lešnika, badema, a najviše oraha. Samo kilogram oraha košta, od 700 dinara, pa naviše.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.