MALI O BUDŽETU ZA 2022. GODINU! Planirano POVEĆANJE plata i penzija građana
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

odlične vesti

MALI O BUDŽETU ZA 2022. GODINU! Planirano POVEĆANJE plata i penzija građana

On je rekao da će budžet za sledeću godinu biti razvojni i da će se ići dalje u ulaganja u kapitalne investicije, a projektovana je stopa rasta od 4,5 procenata

Objavljeno:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potvrdio je danas da je državni budžet za 2022. godinu finalizovan i da su njime predviđena povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama porasti osam odsto.

On je za RTS rekao da će penzije, po primenjenoj švajcarskoj formuli, biti veće za 5,5 procenata, a kada se na to doda i 20.000 dinara novčane podrške u februaru sledeće godine, dolazi se do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu.

Mali je rekao da će se povećanje plata i penzija finansirati iz realnih izvora, i da Vlada predviđa da će sledeće godine privredni rast biti 4,5 procenata.

Ponovio je da danas počinje isplata 30 evra, koji su deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima, i da će uplaćen novac na račune penzionera, zatim onih koji primaju socijalnu pomoć, kao i onima koji su na izdržavanju kazne zatvora.

"Ostalim punoletnim građanima novac će biti uplaćen sutra ili prekosutra. Negde oko 5,7 miliona građana se prijavilo za ovu vrstu pomoći", kazao je Mali.

Dodao je da se privodi kraju i treći paket pomoći, vredan osam milijardi evra i da će još 20 evra biti isplaćeno u decembru, a podsetio je da za taj novac 15. novembra počinje prijava onih koji su u medjuvremenu su postali punoletni ili sada žele da se prijave.

On je rekao da će budžet za sledeću godinu biti razvojni i da će se ići dalje u ulaganja u kapitalne investicije, a projektovana je stopa rasta od 4,5 procenata.

Prema njegovim rečima danas počinje tranzicioni period za prelazak na novi sistem fiskalizacije, a kako je rekao već su sertifikovana tri uređaja.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.