NEZAPAMĆEN SKOK CENE GASA U SVETU! Da li Srbi treba da se brinu posle današnjeg poskupljenja od 25 odsto?
Gas/ilustracija, Foto: Youtube printscreen

UŽAS

NEZAPAMĆEN SKOK CENE GASA U SVETU! Da li Srbi treba da se brinu posle današnjeg poskupljenja od 25 odsto?

Aleksandar Vučić je komentarisao trenutnu energetsku krizu

Objavljeno:

Cena prirodnog gasa u Evropskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu danas je skočila više od 25 odsto, javlja AFP.

Do ogromnog skoka cene gasa došlo je zbog velikog porasta potražnje uoči hladne zime koja se očekuje na severnoj hemisferi, navodi AFP.

Vučić: Srbija ima dovoljno gasa i struje

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarisao trenutnu energetsku krizu.

"Iznenada se približavamo velikom, možda i najvećoj krizi posle korone sa kojom se svet suočava. Kina već ima restrikcije električne energije, gasa, a ta kriza pogađa i celu Evropu. Cena gasa je dostigla i 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara. Da vidite kolika je to razlika - mi ga danas kupujemo po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Vučić dodavši da je bila veoma pametna odluka da izgradimo gasovod.

Vučić je rekao da Srbija gasa ima, kao i dovoljno struje za sebe, a dodao je da je jedan od razloga ove krize u Evropi uvođenje "karbon-taksi", dok je drugi razlog taj što su zemlje, u februaru i martu misleći da izlazimo iz korona-krize, sve industrijske kapacitete snabdele jeftinim gasom, potrošili ga, a da sa Rusijom nisu na vreme napravili ugovore o dugoričnom zakupu gasa, pa Putin sada može da odlučuje o ceni.

"Najbitnije je to da ćemo imati dovoljno struje i gasa. Ljudima će biti topli domovi - biće i struje i gasa, imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi", istakao je predsednik dodavši da cena struje u dogledno vreme neće rasti.

(Spreso/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.