U SRBIJI ŽIVOT SKUPLJI NEGO U ŠPANIJI: Nećete verovati na kom smo mestu u svetu po KUĆNIM TROŠKOVIMA!
Život, Foto: Profimedia

STANDARD

U SRBIJI ŽIVOT SKUPLJI NEGO U ŠPANIJI: Nećete verovati na kom smo mestu u svetu po KUĆNIM TROŠKOVIMA!

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje sveta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara

Objavljeno:

Statistika ove nezvanične svetske baze odnosi se na cene usluga kao što su struja, grejanje, voda, ali i odvoz smeća, odnosno prosečne cene komunalnih i drugih usluga koje stanovinici plaćaju svaki mesec.

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje sveta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara, piše srajevski portal Klix.

Kao što e i pretpostavljalo, područje Evrope je po prosečnim cenama osnovnih usluga, najskuplji deo sveta za život. Među deset najskupljih država nalaze se samo dve neevropske države – Izrael i Hongkong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199, odnosno 198 evra.

Prema statistici Numbea, ubedljjivo najskuplja je Nemačka, gde građani plaćaju oko 225 evra za mesečne komunalne račune.

Kako stoje Srbija i region

Numbeo beleži i statistiku za zemlje našeg „regiona“. Srbija je tako 32. najskuplja zemlja na svetu, kada je reč o osnovnim uslugama. Za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata izdvaja se 129 evra. Toliko plaćaju i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o ostatku šireg regiona, ubedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija. Ona se plasirala na ovoga puta nezavidno peto mesto tabele sa 200 evra prosečnog mesečnog komunalnog računa. I druga članica EU od nekadašnjih republika SFRJ, Hrvatska, nalazi na 20. mestu (159 evra).

BiH se nalazi na 35. mestu (124 evra), a “jeftinije” zemlje regije prema ovoj statistici su Severna Makedonija, koja je 49. (97 evra),Crna Gora je 50. (95 evra), te Albanija kao 63. (70 evra).

Zanimljivo je da od Srbije, prema podacima Numbea, pojedine daleko razvijenije zemlje Evrope imaju jeftinije mesečne račune, kao što su Španija, čiji građani plaćaju 114, odnosno Portugalija sa 101 evrom mesečnih komunalnih računa.

Bonus video:

02:04

EKSPERT ZA FINANSIJE TVRDI: Svako može da UŠTEDI NOVAC, ako se pridržava OVIH pravila!

(Espreso / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.