MINISTARKA MIHAJLOVIĆ SAOPŠTILA KRITERIJUME ZA DOBIJANJE DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE: Obratite pažnju
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

subvencije

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ SAOPŠTILA KRITERIJUME ZA DOBIJANJE DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE: Obratite pažnju

Polovinu iznosa finansira država sa lokalnim samoupravama, a zainteresovni građani imaju 21 dan da se prijave

Objavljeno:

Gradovi i opštine počeli su ove nedelje da raspisuju konkurse za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za RTS da će se javni pozivi nastaviti i narednih godina, kao i da očekuju da se bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine javi i zameni svoju stolariju. Objasnila je i koji su kriterijumi za dobijanje subvencija.

Polovinu iznosa finansira država sa lokalnim samoupravama, a zainteresovni građani imaju 21 dan da se prijave. Uz formular o prijavi, građani prilažu i kopije lične karte svih članova domaćinstva, rešenja o porezu, rešenja o legalizaciji ili potvrdu da je pokrenut proces legalizacije i poslednji račun za struju.

U ovom prvom krugu subvencije sa državom daje 67 lokalnih samouprava. Do jutros je 11 gradova i opština raspisalo javni poziv za građane, a ministarka Mihajlović kaže da očekuje da do kraja nedelje još osam lokalnih samouprava to učini.

PVC stolarija
foto: Profimedia

"Svima je zadatak do do kraja avgusta moraju da raspišu javne pozive za građane", dodaje Mihajlovićeva.

Napomenula je da je među dokumentima koje građani prilažu i rešenje o legalizaciji, ali da mogu da se prijave i građani koji su ušli u proces legalizacije.

Istakla je da su lokalne samouprave donele svoje pravilnike kako bi sprovele ovako veliki projekat.

"Ono što je najvažnije kada govorimo o kriterijumima – nema tu povlašćenih. Osnovni kriterijum je kako se grejete kada menjamo stolariju, kada izolujemo naše stanove i kuće da li imate termičku izolaciju ili nemate, ako nemate vi ste u prednosti, ako se grejete na mazut ili na ugalj ili na lož-ulje naravno da ste u prednosti da dobijete mogućnost da zamenite stolariju ili ako koristite električnu energiju", objasnila je ministarka.

Ukazala je da će, kada se završe svi konkursi i kada se potpišu ugovori, građani koji ne budu zadovoljni moći da se žale komisijama.

"Ispratiće i Ministarstvo i mi ćemo to budno motriti, jer nam je jako stalo da ovaj prvi konkurs bude urađen na takav način i to je pilot-konkurs da bismo videli da li postoji nešto gde možemo da budemo još jednostavniji", dodala je Mihajlovićeva.

Govoreći o kriterijumima, Mihajlovićeva je naglasila da neće biti prioritet oni koji su se prvi prijavili ili najsiromašniji.

"Osnovni kriterijum je na koji energent se grejete"

"Ne možemo tako, osnovni kriterijum je na koji energent se grejete, ukoliko su to oni energenti koji zagađuju životnu sredinu ili oni energenti koje morate puno da potrošite da biste se grejali onda imate prednost", objasnila je Mihajlovićeva.

"Ugalj, mazut, lož-ulje, električna energija je nešto što vam daje mogućnost da imate prioritet kada hoćete da zamenite stolariju ili vrata. Odnosi se isto i na kotlove, ako koristite kotlove na mazut ili na drva ili na ugalj, takođe imate prednost, ako govorimo o izolaciji da li imate termičku izolaciju ili nemate", dodala je ona.

U odnosu na to komisije će praviti priortete, a ne na osnovu toga da li ste se prvi javili ili poslednji, poručuje Mihajlovićeva.

Na pitanje kako će se sve to na terenu kontrolisati i sprečiti korupcija, da novac ode u prave ruke, a ne po prijateljskim i rodbinskim vezama, Mihajlovićeva kaže da toga neće biti, jer pored komisije jedinica lokalnih samouprava i Ministarstvo će sprovoditi kontrole.

"Novca ima dovoljno, svi mogu da konkurišu"

Najavila je još jedan konkurs za zamenu stolarije i to za kraj novembra.

"Ti javni pozivi će se nastaviti i sledeće godine i godine iza toga, u narednih nekoliko godina. Novca ima dovoljno, dakle svi mogu da konkurišu – da li će to biti sada ili u novembru ili sledeće godine, ali imamo dovoljno novca da možemo da završimo taj projekat u narednih nekoliko godina", poručuje ministarka.

"Očekujemo da se bar milion domaćinstava u naredne dve ili tri godine javi i zameni svoju stolariju", poručuje Mihajlovićeva.

Konkurs za subvencije za solarne panele biće raspisan 3. septembra

Ministarka kaže da će konkurs za subvencije za solarne panele biti raspisan 3. septembra.

"Ministarstvo će raspisati konkurs ka jedinicama lokalnih samouprava i gradovima za subvenciju za postavljanje solarnih panela u istom iznosu – 50 osto građani, 50 odsto država i lokalna samouprava", dodala je Mihajlovićeva.

"Ono što je jako važno – do sada je bilo potrebno da ako hoćete da stavite solarni panel morali ste da izgubite šest meseci da prikupite sve dozvole koje su vam potrebne. Mi smo potpuno sve promenili, nema administrativnih procedura – jedini korak koji građanin ima, ukoliko hoće da postavi solarne panele, jeste da ode u 'EPS Snabdevanje', jer su uglavnom oni snabdevači i da iskaže svoju potrebu da postavi solarne panele, može i rukom da napiše", navela je Mihajlovićeva.

"EPS Snabdevanje" je dužno, kako kaže, da u roku od pet dana izađe na teren i poveže sve i da se potpiše ugovor koji je tipski.

Hoće li rasti cene nafte, gasa i struje

Na svetskom tržištu divljaju cene nafte, ali sada raste i cena gasa i struje. Ministarka kaže da gas neće poskupeti do kraja godine, jer imamo dugoročan ugovor sa "Gaspromom".

"Srbijagas ima obavezu da pregovora sa Gaspromom za eventualni aneks tog ugovora ili za novi ugovor za narednu godinu", dodala je ministarka.

Što se tiče naftnih derivata, Mihajlovićeva kaže da država svojim dažbinama neće povećavati cene.

"Ono na šta mi ne možemo da utičeno to jeste cena nafte na svetskom tržištu koja je u poslednja dva meseca otišla sa 50 na 70 dolara", dodala je ona.

Kada je reč o ceni struje, kaže da za sada nema nikakvih zahteva ni razmišljanja o povećanju cene.

"Mnogo je važnije da narednih par godinama učinimo sve da smanjimo potrošnju električne i toplotne energije, da pomognemo građanima da kroz zelenu energiju imaju manje račune", navela je Mihajlovićeva.

Priprema se više projekta zelene energije. Najavljeno je i da će gradnja gasovoda Niš–Sofija početi do kraja godine. Ministarka kaže da se završava kompletan tender za izvođenje.

"Očekujemo u septembru početak radova, a da se 2023. godine taj gasovod završi", zaključila je Mihajlovićeva.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.