Evo kako da uštedite na gorivu: Ovih 10 jednostavnih saveta sačuvaće vam mnogo para u džepu!

Ovo sigurno niste znali

Evo kako da uštedite na gorivu: Ovih 10 jednostavnih saveta sačuvaće vam mnogo para u džepu!

Većina stručnjaka za četvorotočkaše se složila da ukoliko se pridržavate ovih 10 zapovesti, nećete se više ogrešiti o svoj džep
Objavljeno:

Da sam ovo znao, koliko bi samo uštedeo! To je misao koja vas čeka na kraju ovoga teksta, u kojem nabrajamo 10 stvari koje većina radi pogrešno, kada je u pitanju gorivo u automobilu. Dakle, većina stručnjaka za četvorotočkaše se složila da, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 zapovesti, nećete se više ogrešiti o svoj džep.

1. Ne sipaj nikada do vrha! Onog trenutka kada punilica za benzin klikne i prestane da sipa gorivo u rezervoar, vaš je automobil dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervar sigurno bio pun. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti. 2. Dobro zatvori poklopac od rezervoara! Benzin će izvetreti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u vazduh ode i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!
3. Parkiraj svog ljubimca u garaži! Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećeš trošti gorivo na grejanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćeš leti morati da pališ klimu baš svaki puta kada sedneš u auto. 4. Drž` se hlada! Inače, kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa Sunca, jer osim što ga greje, zbog vrućine ispari i znatna količina goriva.
5. Napumpaj gume! Izbalansiraj gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slabi pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak povećavaju potrošnju goriva za čak 15 posto. 6. Jednom mesečno proveri pritisak u gumama. Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno je vreme, odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.
7. Održavaj motor. Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 posto više goriva. 8. Zameni filtere za vazduh. Pripazite na filtere za vazduh motora. Kada se na njima nakupi lišće, bube i druga prljavština, potrebno je da se zamene, jer guše motor. Uredni filteri mogu vam uštedeti i do 10 odsto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i filtere. Otprilike, svaka tri meseca.
9. Koristi kvalitetno ulje. Upotrebljavaš li ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možeš uštedeti 1 do 2 odsto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje. 10. Ne štedi na održavanju. Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavaš. (Espreso.co.rs / net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.