Puko im film: Zaduženi u švajcarcima podnose grupne tužbe protiv banaka! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

TRAŽE PRAVDU!

Puko im film: Zaduženi u švajcarcima podnose grupne tužbe protiv banaka! (FOTO)

Građani Srbije koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima počeli su da podnose grupne tužbe protiv banaka
Objavljeno: 11:15h

Iz susedne Hrvatske, gde je prošle godine usvojen zakon kojim su krediti građana o trošku banaka konvertovani iz franaka u evre – što je model koji žele i srpski dužnici, takođe stižu vesti o tužbi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Godinu i po od kako je Narodna banka predložila četiri modela konvertovanja kredita, dužnici su se odlučili na grupne tužbe protiv banaka.

foto: Filip Plavčić

Imate kredit u švajcarcima? Onda treba da znate da je britansko glasanje uticalo i na vas!

- Očekujemo da ćemo banke na taj način zatrpati velikim brojem novih tužbi, isto kao što smo uradili s tužbama za kamate od pre tri-četiri godine, kad smo to počeli da radimo i na taj način naterali Narodnu banku Srbije da napravi izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i donese odluku kojom je građanima vraćen novac od jednostranog povećanja kamate, kažu u udruženju „Efektiva” za "Politiku".

U Srbiji se dugo zagovarao Zakon o konverziji kredita, koji su primenile Hrvatska i Crna Gora. U Hrvatskoj, na osnovu takvog zakona, dužnici zaostale rate, umesto u francima, isplaćuju u evrima, što je banke koštalo oko milijardu evra. Zbog toga je Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu protiv Hrvatske stigla tužba Unikredit banke, sa zahtevom za odštetu u visini od oko pola milijarde evra.

Dok se u susedstvu traži rešenje za posledice već donesenih odluka, u Srbiji od stabilnosti franka i dalje zavisi oko 20.000 porodica.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.