DODATNIH 16 MILIJARDI DINARA ZA EKOLOGIJU! Mali najavio nove projekte, biće uključeno nekoliko gradova Srbije!
Siniša Mali, Foto: Tanjug

nova ulaganja

DODATNIH 16 MILIJARDI DINARA ZA EKOLOGIJU! Mali najavio nove projekte, biće uključeno nekoliko gradova Srbije!

U prvoj fazi su, između ostalih lokalnih samouprava, Valjevo, Sombor, Užice, Nova Varoš, a u drugoj Pirot, Požarevac, Sremska Mitrovica, Inđija...

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena dodatna sredstava za ekologiju u odnosu na inicijalni budžet i dodao da su ta sredstva uvećana za 16 milijardi dinara.

"Sa osam milijardi dinara u inicijalnom budžetu za ekologiju, mi smo sada u rebalansu budžeta na 24 milijarde. Ulaganja u ekologiju su uvećana tri puta", rekao je Mali u Narodnoj skupštini.

Od 16 milijardi dinara, dodaje on, četiri milijarde dinara nalazi se kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, a preostalih 12,1 milijardu dinara kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Novac koji je izdvojen, kaže Mali, odnosi se na izgradnju deponija u 28 lokalnih samouprava, pogona za prečišćavanje otpadnih voda u 65 lokalnih samouprava i 73 lokacije, kao i 169 prečišćivača i kanalizacione mreže za oko 5.000 kilometara.

Dodaje da kod Ministarstva zaštite životne sredine nalaze dva najveća projekta, a jedan od njih se finansira iz kredita Banke Saveta Evrope u iznosu od 200 milion evra.

Mali navodi da će od tog iznosa 77,6 miliona evra biti izdvojeno za prvih šest opština za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Te opštine su Bačka Palanka, Bečej, Veliko Gradište, Babušnica, Priboj i Bela Palanka.

Ugovori za tih šest opština biće potpisani u avgustu.

Zatim, 57,5 miliona evra, kaže Mali, biće izdvojeno za drugih sedam opština - Pećinci, Lapovo, Petrovac na Mlavi, Temerin, Boljevac, Negotin i Dimitrovgrad, a ugovori će biti potpisani u septembru.

Do kraja godine biće potpisani ugovori za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja u preostalih 14 opština u iznosu od 65 miliona evra.

Te opštine su Ruma, Novi Kneževac, Raška, Kopaonik, Osečina, Ivanjica, Bač, Gornji Milanovac, Nova Varoš, Bajina Bašta, Apatin, Srbobran i Divčibare.

Mali ističe da je drugi projekat za izgradnju regionalnih centara za upravljanje otpadom koji će pokrivati potrebe 50 lokalnih samouprava, a kreditor je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 100 miliona evra.

Taj projekat će imati dve faze, u prvoj će biti potpisani ugovori za 29 opština, a u drugoj za 21 opštinu.

U prvoj fazi su, između ostalih lokalnih samouprava, Valjevo, Sombor, Užice, Nova Varoš, a u drugoj Pirot, Požarevac, Sremska Mitrovica, Inđija...

Mali je dodao i da je u budžetu za Ministarstvo za zaštitu životne sredine obezbeđeno i 200 miliona dinara za kupovinu opreme za sakupljanje otpada, 160 milion dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši.

Dodaje i da je 90 miliona dinara za izgradnju zalivnih sistema u Novom Sadu, 90 miliona dinara za proširenje deponije u Užicu i sanaciju klizišta, 70 miliona dinara za izgradnju Pirotske gradske deonije, 45 miliona dinara za zatvaranje nesanitarne i divlje deponije u Kovinu.

Ministar ističe da Ministarstvo građevinarstva ima i dodatni projekat koji država radi sa kineskom kompanijom CRBC za izgradnju kanalizacione mreže i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u 22 lokalne samouprave.

Opštine u kojima će se sa izgradnjom krenuti ove godine su Novi Sad, Ada, Malo Crniće, Knić, Lazarevac, Svrljig, Varvarin, Vlasotince, Bor, Kladovo, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Banja Vrujici, Obrenovac, Vranjska banja, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac i Chićevac.

"U ove 22 lokalne samouprave se najbrže napredovalo sa projektima. Samo kroz ovaj projekat sa kineskim partnerima biće posao završen u 65 lokalnih samouprava, a ukupna vrednost celog projekta je 3,2 milijarde evra", rekao je Mali.

Uz kredite Saveta Evrope i EBRD, znači da se 3,5 milijarde evra ulaže u čišćenje deponija, izgradnju kanalizacionih sistema, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, deponija, zaključio je Mali.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.