Gorenje menja vlasnika, dobra vest za Srbe?!
Foto: Beta

slovenci prodaju giganta

Gorenje menja vlasnika, dobra vest za Srbe?!

Za Gorenje je prošle godine bio zainteresovan kineskog div Heier, čija je delegacija bila u Velenju, ali je izgleda prisustvo Panasonika kao strateškog partnera omelo to preuizimanje
Objavljeno:

Panasonik je zainteresovan za kontrolni udeo u slovenačkom proizvođaču kućnih aparata Gorenje, čime bi postao gazda i fabrikama u Srbiji - u Staroj Pazovi, Valjevu i Zaječaru.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To znači da bi i proizvodni pogoni kućnih aparata Gorenja u Srbiji prešli u ruke svetskog lidera na polju zabavne elektronike, koji već radi u našoj zemlji - u Svilajncu ima fabriku komponenti za električnu rasvetu, pišu "Večernje novosti".

Ukoliko dođe do spajanja dve kompanije, aparati za domaćinstvo proizvedeni u Srbiji mogli bi da se nađu u prodajnoj mreži Panasonika širom sveta, ali da dobiju i najsavremenije tehnologije.

U toku je takozvano dubinsko snimanje poslovanja slovenačkog giganta, a onda će Japanci imati mogućnost da povećaju svoj udeo, ako se za to odluče.

Panasonik je još prošlog meseca počeo sa tzv. dju dilidžens analizom poslovanja Gorenja" sa namerom da u budućem periodu poveća svoj udeo u vlasništvu, a u dogledno vreme preuzme i čitavu Gorenje Grupu.

Predsednik i generalni direktor Gorenja, Franjo Bobinac, kaže za "Novosti" da bi analiza poslovanja slovenačke kompanije trebalo da se obavi do kraja meseca. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku ne može da potvrdi kakav će ishod biti, niti kada bi i kako ceo postupak mogao da se okonča.

Gorenje beleži vrlo dobre poslovne rezultate. Tako je u prvoj polovini godine zabeležen rast kompanije za osam odsto, a ako se uračunaju kursne razlike, to je 5,6 odsto, što je takođe značajan rast.

"Ove godine mi smo u rastu, najviše u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, Rusiji, Australiji, Nemačkoj, uglavnom u svim segmentima, a najviše na premijum aparatima koji imaju neke više funkcije. Operativna dobit porasla je za 55 odsto i u ovom periodu ostvarili smo 2,1 milion evra čiste dobiti", kažu u Gorenju.

Bobinac smatra da bi pripajanje japanskoj kompaniji bilo dobro ne samo za Gorenje i za Sloveniju, region, a time i za srpsku privredu.

Za Gorenje je prošle godine bio zainteresovan kineskog div Heier, čijja je delegacija bila u Velenju, ali je izgleda prisustvo Panasonika kao strateškog partnera omelo to preuizimanje.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.