NAJGORE JE OSTALO IZA NAS: Privrednici imaju razlog za optimizam, KONAČNO MOGU DA ODAHNU!
Radnici, Foto: EPA/RAYNER PENA

IDE NA BOLJE

NAJGORE JE OSTALO IZA NAS: Privrednici imaju razlog za optimizam, KONAČNO MOGU DA ODAHNU!

Razloga za zabrinutost više nema

Objavljeno:

I privrednici i ekonomisti smatraju da je najgore prošlo. Ocena je da vlasnici firmi sada imaju razlog da odahnu, jer kako tvrde, poslovi se lagano vraćaju u normalu, novih ugovora sve je više, a zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji, sve je manje i kočnica u donošenju novih značajnijih finansijskih odluka.

Radoslav Veselinović, privrednik i vlasnik "Galeb grupe" prilično je optimističan. Kako tvrdi, za to postoji nekoliko razloga, a najvažniji je činjenica da je situacija iz ugla zdravstva sve bolja, što je, kako kaže, podstrek i za privredu da krene u nove poduhvate.

- Sada imamo masovnu vakcinaciju. Takođe, sve je više ljudi koji su preležali virus i kada se sve to sabere, razlog za optimizam postoji. Privreda je u 2021. ušla iscrpljena i opterećena ogromnim finansijskim obavezama, ali sada očekujemo rast, preciznije očekujemo ga početkom maja - ocenio je za "Blic" Veselinović.

Slično mišljenje ima i ekonomista i naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić. Kako objašnjava, najgore je prošlo i sada za privredu dolazi bolje vreme.

- Razloga za zabrinutost više nema. Takođe, ne postoje indikatori koji bi doveli do novog pogoršavanja situacije. Dobar znak je i da je u decembru zabeležen najveći rast posla od aprilskog sloma - naveo je Nikolić za "Blic".

Zvanična statistika ukazuje da je do poboljšanja došlo već u decembru prošle godine.

Kako se navodi u analizi Ekonomskog instituta, u decembru nije nastavljena tendencija ponovnog slabljenja privredne aktivnosti, a koja se koja se ispoljila dva meseca ranije.

-U novembru je zabeležen međugodišnji pad industrijske proizvodnje, a posebno prerađivačke - navodi se u najnovijem izdanju mesečnih analiza i trendova Ekonomskog instituta u Beogradu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.