ATANACKOVIĆ I ČADEŽ O OTVORENOM RAZGOVORU SA PRIVREDNICIMA! Podrška koju daje država treba da ohrabri žene!
Marko Čadež, Foto: Beta

nova pomoć

ATANACKOVIĆ I ČADEŽ O OTVORENOM RAZGOVORU SA PRIVREDNICIMA! Podrška koju daje država treba da ohrabri žene!

Dodao je da je razmena mišljenja bila kratka, efiasna i veoma otvorena i zaključio da očekuje veliku podršku za razvojne projekte Tehnomarketa.

Objavljeno:

Ministarka privrede Anđelka Atanacković i predsednik Privredne komore Marko Čadež danas su obišli kompaniju Tehnomarket kako bi u direktnom i otvorenom razgovoru sa privrednicima koji rade po najvišim svetskim standardima i polovinu proizvoda izvoze saznali kakvu podršku privreda očekuje.

Atanacković je rekla da namerava da se obiđu sve firme kako bi čula stavove realnog sektora.

Podsetila je da su Ministarstvo privrede i Vlada Srbije usvojili plan podrške privrednicima i da je to oko dve milijarde dinara bespovratne pomoći za četiri programa podrške, a od toga je 1,55 milijardi za preduzetnike za nabavku opreme.

"Deo tog novca je i za žene i omladinu u biznisu a ministarstvo stoji kao podrška u obukama i mentoringu i želi da žene ohrabri da krenu u svoje projekte", rekla je ministarka i pozvala žene da iskoriste ovu podršku.

Odgovarajući na pitanje novinara ministarka je rekla da je prilikom nedavnog susreta sa ambasadorom Nemačke dobila uveravanja da će biti nastavljena dobra saradnja i investicije nemačkih kompanija u Srbiju.

"Znaju da je Srbija sigurna zemlja za investicije. I ova državna pomoć koju daje predsednik Aleksandar Vučić privrednicima da ih održi u životu, jer nema otpuštanja radnika ni prestanka rada ni za vreme pandemije, veliki je pozitivan podsticaj ne samo za nemačke nego i druge investicije", rekla je ona.

Predsednik kompanije Tehnomarket Miroljub Kršanin rekao je da je razgovorima i nastavkom saradnje, navodeći da ministarka ima veliko iskustvo u privredi.

"Izneli smo neka naša razmišljanja iz realnog sektora. Mislim da je odluka da se obiđu kompanije u Srbiji veoma dobra, jer ima šta da se čuje. Postoji veoma veliki broj dobrih kompanija, iskusnih i na međunarodnom tržištu, kao što je i naša", rekao je Kršanin.

Dodao je da je razmena mišljenja bila kratka, efiasna i veoma otvorena i zaključio da očekuje veliku podršku za razvojne projekte Tehnomarketa.

Čadež je Tehnomarketu opisao kao veliku, jaku i sjajnu kompaniju koja posluje i u Srbiju ali više od polovine proizvoda izvozi na najzahtevnija tržišta od Menhetna do Sankt Peterburga.

"Razgovarali smo kako definisati programme koje Vlada Srbije nudi da budu zaista u skladu sa potrebama privrede, ovde se radi o visokoj tehnologiju, opremi koja mora da bude po najnovijim standardima i tu mora da se investira, i tu mislim da je program Ministarstva i Vlade oko opreme jako dobar", naveo je.

Podsetio je da je Tehnomarket u 2020. ne samo dobro poslovao nego izgradio novi logistički centar na 6,5 hiljada kvadratnih metara što je investicija od oko dva miliona evra.

"Drugi deo podrške ovakvim kompanijama bi mogao da bude kroz regulative, kako da povećamo broj naših domaćih, ali svetski konkurentnih kompanija, u projektima koje finansira država ili lokalna samouprava. Mi jesmo otvorena ekonomija, i treba takvi da budemo, ali ako već imamo dobre kompanije da vidimo kako da im pomognemo", rekao je on.

Dodatna pomoć bi mogla da bude i kroz "zelenu gradnju", dodao je Čadež i objasnio da bi trebalo videti sa Vladom Srbije kako može da podstakne one koji žele da grade energetski efikasne objekte.

"Praktično se investicija države u zelenu gradnju vrlo brzo vraća kroz uštedu energije. A pomogli bi ove kompanije da i dalje ulažu u ove tehnologije a napravili bi sinergiju. Ne treba uvek novac, nekad treba napraviti okvir u kome ćete da podstičete kompanije", rekao je Čadež i dodao da su proizvodi Tehnomarketa vodeći i poštuju svaki evropski standard za energetsku efikasnost.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.