MINISTARKA POZVALA ZAPOSLENE DA SE IZJASNE O SVIM PROBLEMIMA! Srbijagasom će se baviti nadležne institucije!
Zorana Mihajlović, Foto: Beta/Miloš Miškov

ministarka o poslovanju

MINISTARKA POZVALA ZAPOSLENE DA SE IZJASNE O SVIM PROBLEMIMA! Srbijagasom će se baviti nadležne institucije!

Nakon toga u Vladi Srbije održan je i prvi sastanak Radne gupe resornog ministarstva i direktora Srbijagasa Dušana Bajatović.

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović zatražiće od nadležnih organa i Državne revizorske institucije da se pozabave poslovanjem Srbijagasa.

Ona je pozvala zaposlene u ovoj i drugim povezanim firmama da dostave Ministarstvu sve informacije koje poseduju o njihovom poslovanju i problemima.

Ministarka je, odgovarajući na pitanja novinara u Novom Miloševu o problemima u gasifikaciji Šida, rekla da je to ozbiljno pitanje u velikom broju gradova i opština.

"Tražićemo da se proveri poslovanje kompanije. Gasifikacija Šida obećana je pre više od deset godina i rokovi za puštanje u rad nisu ispoštovani. Rokovi su se menjali četiri puta, najpre 2016, 2017, pa 2020. i sada imamo novo obećanje za 2021. Nisu urađene sve studije, u pitanju je vrednost projekta od 16 miliona evra, a uvidom u poslovanje kompanije koja projekat treba da realizuje došli smo do podatka da imaju jednog zaposlenog. Država hoće da ulaže u gasifikaciju, ali moraju da postoje jasan plan, analize i studije kako u vezi lakoće priključenja, tako i efikasne izgradnje mreže. A ovako kako je Srbijagas radio i radi, to je na štetu građana", rekla je ona.

Da Srbijagasu predstoji reforma nije novost, a o tome je u više navrata govorila i sama ministarka. Gostujući na TV Prva krajem prošle godine, na pitanje da li to znači i potencijalnu smenu Dušana Bajatovića koji trenutno rukovodi Srbijagasom, Mihajlovićeva je odgovorila da je sve "potencijalno".

"I ja mogu da budem potencijalno smenjena", poručila je.

Nakon toga u Vladi Srbije održan je i prvi sastanak Radne gupe resornog ministarstva i direktora Srbijagasa Dušana Bajatović.

Pomoćnik ministarke energetike zadužen za naftu i gas Saša Stojanović tom prilikom poručio je da je obavezno usklađivanje svih osnivačkih akata Srbijagasa sa Zakonom o javnim preduzećima i odlukom koju su doneli 2017. ali po njoj nisu postupili.

"To bi trebalo da urade početkom januara", kazao je pre mesec dana Stojanović i naveo da do sledećeg sastanka predstavnici Srbijagasa treba da sagledaju kako će sprovesti ono što se tiče donošenja odluka Nadzornog odbora o povećanju osnivačkog kapitala u preduzeću Transportgas.

To će, dodao je, stvoriti uslove za sertifikaciju i u kasnijoj fazi, a nakon dobijanja licenci, prenosa imovine u novu vlasničku strukturu Transportgasa.

"Rokovi su nesporni. Niko od nas nema mandat ni mi, ni Srbijagas, da dovodi u pitanje odluku i zaključke vlade. To je jasno svima i to je jasno bilo rečeno Bajatoviću i on je izašao sa tim uverenjem", rekao je tada Stojanović.

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.